Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Velká očekávání, ještě větší zklamání: Proč se Michael Dudikoff nebo Carl Wheaters nestali hvězdami první velikosti

Avatar photo Carlito Brigante
01. 04. 2023

Byla jim předpovídána zářná budoucnost, miliony na kontech a nekonečný zástup fanoušků. Místo toho jejich odkaz provází rozpaky a pachuť nenaplněných snů a ambicí. Kdo se měl stát velkou akční hvězdou? A proč se z Carla Weatherse nebo Michaela Dudikoffa nikdy očekávané hvězdy nestaly?

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Carl Wheaters 

Málokdo zažil tak výrazný a veleúspěšný debut jako Carl Weathers. Bývalá hvězda amerického fotbalu debutovala coby Apollo Creed v slavné sérii Rocky. Po boku Sylvestera Stallona vynikla nejen jeho muskulatura, ale také částečná arogance, která dodala postavě Apolla tolik potřebnou auru šampiona. Herec má ale na pažbě ještě jeden hitový zářez: Predátora po boku druhé největší hvězdy akčního žánru, Arnolda Schwarzeneggera. Ideální výchozí pro vlastní hvězdnou kariéru, co říkáte? Bohužel k ní nikdy nedošlo. Film Action Jackson byla fajn žánrovka, ale nestal se z ní tolik očekávaný hit, který Carl potřeboval k dalšímu posunu v akční hierarchii. Po druhém fiasku, Hurricane Smith, se nad někdejším Creedem stáhla voda a ztratil se z očí. Vitální a na Twitteru aktivní sedmdesátník se v posledních letech dočkal velkého comebacku coby součást populárního seriálu The Mandalorian.

Carl Wheaters (vlevo) si v nové sérii Creed z logických důvodů nezahrál, na premiéře se Sylvesterem Stallonem a Michalem B. Jordanem ale zapózoval

Michael Jai White

Michael Jai White získal ještě před hereckou kariérou černý pás hned v sedmi různých bojových uměních a ne nadarmo patří mezi vůbec nejzdatnější sekáče na plátně. Podobně jako jeho generační předchůdce Carl Weathers se mohl pochlubit zářným vstupem do filmového světa. Povedeným debutem v hlavní roli bylo ztvárnění boxera Tysona v televizním filmu Šampion Mike Tyson, hned poté přišlo velké laso ze sídla Marvelu. Herec byl obsazen do vůbec první hrané Marvelovky v ambiciózním snímku Spawn. Bohužel byl marvelovské univerzum ještě v plenkách a Spawn obrovským komerčním propadákem. A jelikož v kinech propadla i dvojka Univerzálního vojáka, z Michaela se další velká hvězda nestala. Urostlý mistr mnoha bojových umění ovšem patří mezi vůbec nejrespektovanější postavy akčního žánru. Úspěch slavila vězeňská řežba Neporazitelný II: Poslední zůstává, sympatická vybíječka Blood And Bone, retro komedie Černej Dynamit byla oceněna i náročnějším publikem. Dveře mainstreamu mu sice zůstaly zavřené, své početné publikum mezi hardcore fanoušky pomalu vymírajícího žánru ovšem rozhodně má. 

Černej Dynamit je oblíbený hlavně mezi náročnějšími diváky

Hudební hvězdy 80. let: Sabrina uměla prodat vnady, Nenu vytáhly ke hvězdám balónky, Kim Wilde mezi koncerty zahradničí

Pavel Kučera / 30. 03. 2023

Michael Dudikoff

Známá pravda tvrdí, že pohledná tvář je polovina úspěchu. Michal Duddikoff získal pro akční žánr predispozice díky základům v gymnastice, surfování a kulturistice. Kariéru začal coby charakterní herec. Ruku na srdce, měl u toho zůstat. Pokleslý žánr jej přijal za svého v roce 1985, kdy se stal Americkým ninjou. Filmová společnosti Cannon chtěla naskočit na boom ninja filmů a do hlavní role instalovala dobře vypadajícího mladíka. Kdo by řešil, že si do té doby s bojovým uměním vůbec nezadal. Cannon, který mimochodem své hlavní tváři dlužil spoustu peněž, chrlil jeden brak za druhým a z kdysi velké herecké naděje se stal symbol uměleckého úpadku. Herec i jeho fanoušci velmi brzy pochopili, že byl jen součástí pásové výroby a dnes si na něj téměř nikdo nevzpomene.

Sasha Mitchell 

Typický příběh seriálové hvězdičky, která ze sebe chce strhnout image hezounka v nekonečných seriálech. Sasha Mitchell dospěl na kariérní vrchol už coby mladík, když si jej většina z nás pamatuje jako nemanželského syna J. R. Ewinga v mýdlové opeře Dallas a Kouďáka z generačního hitu Krok za krokem. Krom odzbrojujícího úsměvu chtěl ukázat také svaly. A na svá bedra si naložil opravdu hodně velkou challenge, nahradit Jean-Claude Van Damma v pokračování legendárního Kickboxera. Role bratra Davida Sloana v hodně násilné dvojce Kickboxera a následných pokračováních Mitchellovi v podstatě zabila kariéru a definovala jej jako notorického béčkáře a věčnou seriálovou hvězdičku.

Sasha Mitchell jako Kickboxer

Brandon Lee 

Příběh ze všech nejsmutnější. Syn nejslavnějšího akčního hrdiny z Asie měl talent na bojová umění v krvi, jeho tragický skon je podobně záhadný jako v případě slavného otce. Dosud neobjasněná smrt Bruce Lee z roku 1973 (oficiálně selhání srdce, dodnes se spekuluje o násilném úmrtí) motivovala malého Brandona k navázání na otcův umělecký odkaz. Hrát začal v osmdesátých letech, první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Za zmínku stojí dílo z hongkongské produkce Dědictví vášně a solidní béčko Zúčtování v Malém Tokiu po boku Dolpha Lundgrena. Zlomem měla být umělecká a depresivní Vrána. Gotický temný komiksový film nesl velká očekávání a ambiciózní Brandon se do každé scény vrhal hlava nehlava. Nechtěl využívat kaskadéry a roli tajemného kytaristy Erica Dravena dával naprosto všechno. A bohužel nechal na place také život. Šest dní před koncem natáčení byl nešťastnou shodou náhod postřelen ostrým nábojem a měsíc po svých 28. narozeninách zemřel. Jeho tragický odchod dodnes vyvolává mnohé otázky a jednou z těch nejčastějších je, kam to mohl po fenomenálním úspěchu prokleté Vrány dotáhnout.

Vrána měla být pro Brandona Lee zlomem, natáčení ho stálo život

Rodinné prokletí, nebo shoda náhod? Za tragickými odchody Bruce a Brandona Lee zůstávají otázky

Carlito Brigante / 11. 03. 2023

Byli miláčky davů, dnes po nich neštěkne ani pes: Kam se poděly hvězdy 90. let

Eva Zajícová / 16. 03. 2023

Zdroj: csfd.cz
Zdroj fotografií: Profimedia, Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com, © Miramax / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM