Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Dallas po 45 letech: Bobbyho postihly tragédie, Pamela je královnou kosmetiky a Sue Ellen vypráví historky na lodi

Denisa Grofová
09. 01. 2023

Americký televizní seriál Dallas byl ve své době absolutní fenomén. Vysílal se mezi lety 1978-1991 a natočeno bylo celkem 357 epizod. Do Česka se dostal až v roce 1992, ale okamžitě si získal zástupy fanoušků. Některé zdroje uvádějí, že měl vliv na rozpohybování soukromého podnikání v naší zemi a že v době jeho vysílání se dokonce snížila kriminalita v ulicích.

Dějovou linku této mýdlové opery tvořily hlavně spletité vztahy, mocenské boje a majetkové intriky kolem rodiny Ewingů, což byli bohatí majitelé naftařské firmy Ewing Oil a žili na dnes již legendárním ranči Southfork poblíž Dallasu. Po skončení seriálu byly natočeny s původními herci dva filmy Dallas: J. R. se vrací a Dallas: Válka Ewingových. Dallas byl také inspirací pro vznik dalších dvou úspěšných seriálů s podobnou tematikou: Falcon Crest a Dynastie.  

Seriál se dokonce dočkal v roce 2012 svého pokračování, ve kterém se objevili někteří herci z původního seriálu. Tento pokus o comeback ale diváci odmítli, a tak nakonec vznikly jen tři řady, ta třetí se v Česku ani nevysílala, jelikož to z pohledu sledovanosti byl absolutní propadák. Letos to bude 45 let od začátku vysílání, někteří herci už bohužel nežijí, některé byste dnes jen těžko poznali. Pojďte se s námi dnes podívat, jestli byly jejich životy klidné, nebo dramatické jako ty seriálové.

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Larry Hagman (J.R. Ewing)

Larry jako J.R. byl sice padouch, ale zároveň také největší hvězda seriálu. Pro Hagmana byl starší z bratrů Ewingů životní rolí, dokonce šestkrát získal cenu Digest Award za největšího seriálového zloducha v hlavním vysílacím čase. V Dallasu byl dvakrát rozvedený, v reálu strávil Larry Hagman celý život se švédskou herečkou Maj Axelsson. O Larrym se vědělo, že byl schopný dosáhnout toho, co chtěl. Byl to on, kdo přesvědčil Patricka Duffyho, aby se do seriálu vrátil, když se Dallasu bez Bobbyho nedařilo. Stejně tak odmítl pokračovat ve své roli, když chtěli producenti vyhodit jeho seriálovou manželku Lindu Gray. Herec byl ale také těžkým alkoholikem, což došlo tak daleko, že musel podstoupit transplantaci jater. Nakonec ale zemřel v roce 2012 na leukémii. Bylo mu 81 let.

J. R. byl Hagmanovou životní rolí, vrátil se i v neúspěšném pokračování

Patrick Duffy  (Bobby Ewing)

Bobby Ewing byl správňák, který se vždy snažil udělat dobrou věc. Jeho představitel Patrick Duffy byl idolem mnoha žen po celém světě. Jako jeden z mála dokázal překročit Bobbyho stín, velký úspěch zaznamenal i později díky seriálu Krok za krokem, kde si zahrál otce rodiny Franka Lamberta. V Patrickově soukromém životě však došlo k několika tragickým událostem. Během natáčení Dallasu byli jeho rodiče zavražděni při ozbrojené loupeži v baru v Montaně a jeho manželka Carlyn Rosser, s níž byl 46 let, zemřela v roce 2017 na rakovinu.

Patrick Duffy z Dallasu odešel, jeho postava zemřela, a tak se z návratu Bobbyho Ewinga stala jedna z nejneuvěřitelnějších scén v dějinách televizních seriálů

Victoria Principal (Pamela Ewing)

Victoria Principal v Dallasu ztvárnila půvabnou a oblíbenou manželku Bobbyho Ewinga. Tato role ji dokonce v roce 1983 přinesla nominaci na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší seriálová herečka. Ze seriálu odešla v roce 1987, následně účinkovala v několika televizních filmech, ale její cesty nakonec vedly do kosmetického průmyslu – stala se kosmetickou magnátkou, jejíž produkty péče o pleť jsou známé a používané ženami po celém světě. Třeba jen pleťový krém Principal Secret jí vydělal přes 20 miliard korun. O Victorii se také ví, že velké množství finančních prostředků vkládá do charitativních projektů, několik i sama vede. V milostném životě se jí ale tak nedařilo, je bezdětná a dvakrát rozvedená. Ve svých 73 letech však vypadá neuvěřitelně, doslova popírá všechny fyzikální zákony.

Victoria pozornost médií nevyhledává, na fotku vpravo ji paparazzi zachytil na procházce z přítelem, kameramanem Rickem Osbornem

Linda Gray (Sue Ellen Ewing)

Linda Gray věnovala herectví v podstatě celý svůj život. Milovala divadlo, televizi a filmový průmysl, nebála se ani produkce nebo režie. Mezi diváky se ale proslavila rolí manželky s vášní pro alkohol Sue Ellen Ewing právě v Dallasu. Za své ztvárnění Sue Ellen byla nominována na cenu Emmy i Zlatý Glóbus. Dnes je jí 81 let a je hlavně babičkou, která žije pro svou rodinu. Ze světa showbusinessu ale úplně nezmizela. Jako hostující celebrita vypráví pasažérům výletních lodí historky ze svého života a kariéry.

Přestože překročila osmdesátku, vypadá Linda Gray pořád skvěle

Charlene Tilton (Lucy Ewing)

Charlene hrála v seriálu Lucy, blonďatou neteř J.R. Ewinga, a pro mnoho mužů byla sexidolem. Dnes je Charlene již 63 let, ve svém profesním životě se věnovala hlavně herectví v reklamách a zpěvu. Byla dvakrát vdaná a má jednu dceru. Jejím primárním zájmem je již dlouhou dobu neziskový sektor, hlavně práce s dospělými a dětmi s autismem a pěstounská péče. V nedávném rozhovoru Charlene prozradila, že je vděčná kolegům z Dallasu za to, že ji v době natáčení chránili před drogami, které tou dobou byly dostupné na každém rohu a v každém baru. „Osmdesátky byly opravdu divoké. Díky bohu za jejich dohled, drželi mě v lati a chránili před drogovou závislostí. Kdyby tomu tak nebylo, mohlo to dopadnout všelijak,“ popsala herečka.

Představitelka Lucy odešla ze světa umění do neziskového sektoru

Steve Kanaly (Ray Krebbs)

Steve se díky postavě honáka Raye Krebbse taktéž stal jedním ze sexsymbolů 80. let. Po 12. sérii začala jeho role v seriálu pomalu mizet a podobně jako jeho kolegové nikdy nenašel už další takovou roli, která by mu přinesla nějaký výraznější úspěch. Dnes je jeho koníčkem i zdrojem příjmů výtvarné umění. S manželkou, s níž je již od roku 1975, žijí na ranči, kde si užívají klidu a věnují se pěstování ovoce a zeleniny.

Steve Kanaly si užívá klidu na ranči

Ken Kercheval (Cliff Barnes)

Ken Kercheval alias Cliff Barnes byl v seriálu jedním z hlavních protihráčů bezohledného a arogantního J. R. Ewinga. Oba se přitom v Dallasu jako jediní udrželi od začátku až do konce. Vyskytují ve většině ze všech 357 epizod. Vystudovaný herec se objevil v mnoha hrách na Brodway a vystupoval v mnoha dalších menších divadelních spolcích a kabaretech. Také si zahrál v několika filmech a seriálech. V našich krajinách je však nejznámější právě jako Cliff Barnes. V roce 1993 byla herci diagnostikována rakovina, kvůli které dokonce přišel o část dýchacích orgánů. Svůj boj s rakovinou však na rozdíl od seriálových kolegů vyhrál. Za svůj život byl čtyřikrát ženatý, měl sedm dětí a zemřel v roce 2019 ve věku 83 let.

Pro některé byl jeho Cliff stejným padouchem jako J.R., některým se jeho boj proti zlému magnátovi zamlouval

Barbara Bel Geddes (Ellie Ewing Farlow)

Herečka nominovaná na Oscara za film Remember Mama přijala roli v seriálu po dlouhé kariéře na Broadwayi a v Hollywoodu. V Dallasu ztvárnila matku rodiny Ewingových. Po skončení natáčení se usadila v Maine, kde pracovala jako výtvarnice a autorka dětských knih. Zemřela v roce 2005 ve věku 82 let na rakovinu plic. Jejím přáním bylo, aby byl její popel rozptýlen z lodi do přístavních vod blízko jejího domova.

Když herečka po dotočení sezony v roce 1983 podstoupila čtyřnásobný bypass, v následující sezóně Miss Ellie hrála náhradní herečka Donna Reed. Po přímluvě televize CBS se ale do role vrátila uzdravená Barbara

Jim Davis (Jock Ewing)

Jim Davis jako hlava klanu Ewingů strávil ze všech herců v Dallasu nejméně času. V průběhu čtvrté série mu byla diagnostikována rakovina krve, kvůli které ztrácel vlasy a postupně i hlas. Zemřel v roce 1981.

Na kompletní sestavu herců a jejich proměnu za desítky let se můžete podívat zde ve videu

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Hvězdy seriálu Kutil Tim tehdy a dnes: Tim je vášnivým sběratelem aut, Marka stíhá jeden průšvih za druhým a Heidi odmítá stárnout

Denisa Grofová / 12. 12. 2022

Zdroje: Wikipedia, Profimedia, YouTube, nypost.com, pagesix.com
Foto: © Lorimar Film Entertainment / Courtesy Everett Collection / Profimedia, Courtesy Everett Collection / Profimedia, Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM