Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Nejslavnější filmový záporák s IQ 160: Dolph Lundgren žije ve stínu Ivana Draga

Avatar photo Carlito Brigante
04. 02. 2023

Jeho role nadopovaného vraždícího Rusa s boxerskými rukavicemi navždy vstoupila do filmových dějin. Nebylo by ale spravedlivé si Dolpha Lundgrena zaškatulkovat jen pod jednou postavou. V repertoáru jich má mnohem víc. A navíc nasedl na celkem úspěšnou vlnu.

Pětašedesátiletý rodák ze Švédska bude navždy spojován hlavně s jednou postavou, Ivanem Dragem. Ikonický zloduch patří k těm vůbec nejpopulárnějším záporákům filmových dějin. Původně měl roboticky působícího Sověta ztvárňovat jiný herec. O tuto roli se ostatně pokoušelo asi osm tisíc zájemců. Dolphovi pomohlo, že se se Sylvesterem Stallonem setkal již před natáčením. Jednak byl velmi snaživý, ale také často navštěvoval VIP večírky, kde zaujal i představitele Rockyho. Ten mu naznačil, že když nabere 10 kilo svalové hmoty, má solidní šanci na zisk role. Jak to dopadlo, víme.

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

„Řekl jsem si: Tohohle chlapa budou všichni nenávidět, protože je bez chybičky. Je vysoký a nemá žádné chyby. To je zajímavé, protože Rocky je na tom úplně opačně. Je plný chyb, couvá, zatímco Drago se dere dopředu. A oba umí bojovat a jejich styl je v dokonalém kontrastu,“ pravil po premiéře Stallone, jehož inspiroval legendární souboj mezi Joe Louisem a Maxem Schmellingem v době druhé světové války. Na fyzickou přípravu obou svalovců mimochodem dohlížel jistý George „Mackie“ Pipasik. Dříve nesl jméno Juraj Pipasík, a jak asi už tušíte, jednalo se o rodáka z Československa. Pipasik po roce 1968 emigroval, založil úspěšnou síť fitness center a ve filmu ztvárnil roli jednoho ze sovětských hlídačů. Švédský svalovec nic nepodcenil a vypadal opravdu sošně. Problém naopak způsobovala jeho přemotivovanost. V ringu totiž během natáčení „vypnul“ Stallona i představitele Apolla Creeda, Carla Weatherse. Ten mu to neodpustil ani několik let po natáčení. Výsledek byl ovšem impozantní a bylo patrné, že se zrodila nová hvězda akčního žánru.

 
Kvůli roli nadopované ruské mašiny nabral švédský benjamínek 10 kilo svalů

Žně po letech sucha? 

Dolpha Lundgrena role ruského bijce sice vybudovala, ale také řadu let svírala. Úspěšně na ni navázal v roli ruského důstojníka v béčku Rudý Škorpion (1990) nebo vybíječce Zúčtování v Malém Tokiu (1991), ale postupem času začala jeho hvězda upadat až na hranici filmů přímo na VHS (a později DVD). Řadu z těchhle nefalšovaných braků si jistě z papírových obalů s velkým nápisem „jen za 39 Kč“ pamatujete i vy. Pomocnou ruku mu po letech v ústraní podal opět Stallone, když jej přizval na palubu hvězdných The Expandables, kde obsadil zábavnou roli sekáče Gunnara. V roce 2018 se nečekaně objevil v hitovce Aquaman a na scénu se navíc vrátil osudový Ivan Drago v druhém díle Creeda. Dolph byl dokonce častokrát označován za nejpříjemnější herecké překvapení na plátně. Z původně jednorozměrné postavy byl nyní k vidění manipulativní, životem zničený otec, který si hodlá staré křivdy vyřídit skrze svého ještě většího syna. V příštím roce bychom měli urostlého Švéda na hlavní scéně vidět opět coby součást čtvrtého pokračování The Expendables a pokračování Aquamana.

Rocky se zlobí

Vrátí se coby Drago ve vlastním spin-offu? Producenti by byli pro, nahněvaný Stallone razantně proti. „Jen abych vyjasnil věci okolo možného spin-offu s názvem Drago. Neexistuje žádný schválený scénář, nejsou uzavřeny žádné dohody, ani není režisér a dosud jsem žil v přesvědčení, že byl do všeho zapojený můj přítel Sylvester Stallone jako producent, nebo dokonce jako herec. Minulý týden došlo k úniku informací do tisku, což vnímám jako nešťastné. Aktuálně jsem s panem Balboou v kontaktu, takže fanoušci můžou zůstat v klidu. A to je asi tak vše.“ komentuje situaci nevzrušeně švédský mistr bojových umění. 

IQ 160 

Titulů má ve svém životě ale mnohem víc. Dolph Lundgren totiž patří mezi nejvzdělanější světové hvězdy. Má v kapse akademické zkoušky z matematiky, fyziky a chemie, specializoval se především na chemické inženýrství. Krom toho mluví plynule anglicky, německy, švédsky a japonsky. V neoficiálním žebříčku nejinteligentnějších celebrit jsou před ním jen James Woods (IQ 184) a Rowan Atkinson (IQ 178). Krom vysokého intelektu se může v nedávné době také pochlubit několika reklamními spoty nebo hlavní rolí ve videoklipu Imagine Dragons.

Ostře řezaná tvář a sošná postava zdobí Dolpha Lundgrena i v 65 letech

Jak se z rakouského kulturisty největší akční hrdina (a guvernér) stal: Arnold Schwarzenegger zažil vzestupy i pády

Carlito Brigante / 14. 01. 2023

Hollywood mu ležel u nohou, kariéru Bruce Willise ale ukončila zákeřná nemoc

Carlito Brigante / 28. 01. 2023

Zdroje: IMDB, screenrant.com, talksport.com
Zdroj fotografií: Profimedia a MGM / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM