Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Mistr roznožek i odstrašující příklad: Jean-Claude Van Damme byl příliš malý na Predátora, přesto se dokázal prosadit

Avatar photo Carlito Brigante
18. 02. 2023

Jeho roznožky, kopy s výskokem a bujná kštice se staly symbolem devadesátých let. Jean-Claude Van Damme proslavil belgickou akční školu, přesto zůstává za jeho odkazem lehký odér nenaplněných ambic, které často nemusely končit jen v šuplících VHS zapomnění.

Jak už jsme vzpomínali v článku o Brucovi Willisovi, konec osmdesátých let znamenal pro akční žánr éru velkých změn. Neohrožené chasníky začali střídat citliví hrdinové, kteří údery stejně často rozdávali i inkasovali. Dalším velkým symbolem nové éry akčních filmů se stal rodák z Belgie, který se trnitou cestou prodral až na vrchol. Jean-Claude Van Damme.

Rocky se zlobí: Miláček Ameriky Michael B. Jordan naštval Sylvestera Stallona, chce se postavit na vlastní nohy

Carlito Brigante / 05. 02. 2023

Příliš malý na Predátora 

Cesta na vrchol se nerodila zrovna snadno. Jako spousta jeho kolegů byl v dětství malým otloukánkem, který se v zájmu vlastního bezpečí dal na karate. Postupně se vypracoval až na respektovaného mistra Evropy ve střední váze. Charakteristickou ohebnost pak získal díky netradiční baletní průpravě, kde se naučil napínat tělo jako žádný jiný aspirant snu velké kariéry za velkou louží. A ačkoliv se mu na domácí půdě celkem dařilo, bylo jasné, že se bude muset vydat za oceán. Čekání na šanci si zkracoval jako vyhazovač v nočních klubech. Tu osudovou mu málem vzaly genetické dispozice. Už už to vypadalo, že se přestrojí za Predátora a rozdá si to s Arnoldem Schwarzeneggerem, jenže mu nepadl kostým a byl nahrazen. Sen se postupně začínal vzdalovat. Pak ale přišla osudová chvíle, kdy uhranul producenta Menahema Golana. Traduje se, že svou první velkou roli získal, když kopem z otočky uhasil doutník v ústech výrazné postavy zákulisního dění. Neotřelou prezentací si vysloužil průlomovou roli ve filmu Krvavý sport.

Kdo v 90. letech něco znamenal, užil si cameo v legendárním seriálu Přátelé, Jean-Claude nebyl výjimkou

Král arén 

A začaly se dít věci. Z šuplíkového projektu s neokoukanou tváří se stal nečekaný hit, který dodnes nese odkaz absolutního kultu. Atraktivní a exotická ukázka snad všech asijských bojových umění představila nového hrdinu, který likvidoval soupeře neokázalým způsobem a rozvířil trochu stojaté vody akčního žánru. Další hit na sebe nenechal dlouho čekat a opět šlo o pořádnou dávku skvěle dávkovaného násilí. Tentokrát v roli po pomstě toužícího Kurta Sloana, jemuž zmrzačil bratra thajský bijec Tong Poa. Po Kickboxerovi na sebe nenechaly dlouho čekat další příležitosti. Ačkoliv snímky jako Lví srdce, Dvojitý zásah nebo Univerzální voják nepatří mezi přelomová díla kinematografie, viděl je asi každý (minimálně dnešní třicátníci až padesátníci). Kluci po celém světě si hráli na „VanDáma“. Léta prosperity se nicméně krátila a velmi brzy přišel pád na umělecké i sociální dno.

Nejslavnější belgický herec vypadá stále skvěle, na rozdíl od jeho filmografie

Propad, závislost a sebereflexe

Nadějně rozjetou kariéru belgickému mistrovi kopů nekalila jen stále bídnější kvalita natáčených snímků, ale také závislost na alkoholu, drogách a sexu. Toto období celkem zábavně pomáhá reflektovat přestřelená akční komedie Double Team, kde utvořil skvěle fungující s basketbalovým excentrikem Denisem Rodmanem. Krátkodobý comeback se mu bohužel nepodařilo správně uchopit, a tak za zmínku na začátku nového milénia patří snad jen nekompromisní vězeňské Peklo. Jinak se mu „dařilo“ především plnit stránky bulvárních časopisů a poličky sběratelů snímky obskurní kvality (odborně nazývanými Direct to DVD). Cestou za alespoň částečným vykoupením se mu stal snímek JCVD, jenž v sobě snoubí prvky fikce, improvizace a sebereflexe. Vyhlášenému „miláčkovi“ filmových kritiků se vůbec poprvé dostalo uměleckého uznání. Mnohovrstevnatý snímek se dokonce promítal na filmových festivalech v Torontu, Mar del Plata či Rotterdamu, kde hipsteři vzali belgickou mlátičku na milost. Jak se dalo očekávat, vše bylo jen dočasné. Herec se i nadále brodí akčními béčky a céčky, která se natáčí zejména v ateliérech v Bulharsku. Jeho poslední velkou příležitostí na stříbrném plátně je pak účast ve dvojce The Expendables, kde se skvěle zhostil role hlavního záporáka. Přestože zažil celkem úspěšnou kariéru, fanoušci akčního žánru se nemohou zbavit pocitu, že měl na víc. Souhlasíte?

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Největší akční hvězda současnosti: Jak se z Jasona Stathama stal velikán pokleslého žánru?

Carlito Brigante / 11. 02. 2023

Zdroje: empireonline.com, hollywoodreporter.com, csfd.cz, jcvdworld.com 
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM