Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Jak se z rakouského kulturisty největší akční hrdina (a guvernér) stal: Arnold Schwarzenegger zažil vzestupy i pády

Avatar photo Carlito Brigante
14. 01. 2023

Tenhle příběh je nanejvýš nepravděpodobný, ale skutečně se stal. Svalovec ze středu Evropy dobyl Hollywood, přestože začátku neuměl pořádně anglicky a hned první snímek byl kolosální propadák. Pro Arnolda Schwarzeneggera ale nemožné neexistuje, a tak přepsal všechny dosud platné poučky.

Příběh malého (ale vlastně už tehdy velkého) Arnolda Schwarzeneggera se začal psát v rakouském Thalu. Arnie vyrůstal (jako spousta nynějších boháčů) ve velmi nuzných poměrech, které jej nutily makat. A to pořádně. Již jako dítě propadl sportu a vyzkoušel si mnohá odvětví. Nejvíce mu však učarovala kulturistika. Zásadní pro něj bylo setkání Kurtem Marhulekem, který jej začal posléze i trénovat. Arnold záhy získal titul juniorského mistra Evropy a vysloužil si přezdívku Dub. Ta přesně popisuje i jeho pověstnou zarputilost, kterou prokázal v armádní uniformě. Na jeden z šampionátů odjel bez povolení velitelů, což jej na nějakou dobu dostalo do vězeňského zařízení. Vojenské autority si však záhy uvědomily, že jít hlavou proti dubu nedává smysl, a tak nakonec zřídily své mediálně chloubě speciální posilovnu. Schwarzenegger v 70. letech neochvějně vládnul prestižní soutěži Mistr Olympia a stal se nejslavnějším kulturistou všech dob. Neomezený vládce světa kulturistiky ale začal cílit na novou výzvu: Svět filmu.

Měl stejně blízko k Oscarům jako do vězení: LaKeith Stanfield, nepravděpodobná hvězda

Carlito Brigante / 08. 01. 2023

Nejhorší debut všech dob

A hned na začátku si pořádně nabil nos. Jeho debut totiž proběhl v jednom z nejhorších filmů všech dob. Pod pseudonymem Arnold Strong se ujal hlavní role v braku Herkules v New Yorku. Nevtipná komedie a neakční akčňák patří k tomu vůbec nejhoršímu, co se kdy objevilo na stříbrném plátně. Postupem času se z filmu stal vlastně kult, i když v oblasti bizáru. Z počátku zkrátka vůbec nic nenasvědčovalo, že by se měla z rakouského lamželeza stát další velká popkulturní hvězda. Brak střídal brak, než se na scéně objevil John Milius. Ten Arnolda obsadil do ikonické postavy Barbara Conana, prvního velkého Arnoldova hitu. Právě tady dokázal poprvé naplno prodat svou sošnou postavu a minimalistické herectví. Nastal velký třesk a kdysi vysmívaný chlap se zády jako almara začal být konečně v kurzu. Nastalo období velkých příležitostí a ještě větších hitů.

Osudovým pro něj byl rok 1984, kdy se krom pokračování Conana dostal na světlo světa další osudový projekt, Terminátor. Schwarzeneggerovi šla karta, takže se během dvou let dostal na stejnou úroveň jako jeho generační rival Stallone, kterému dokázal kontrovat hity jako Komando, Total Recall nebo Predátor. Oproti svému sokovi nasadil odlišnou strategii. Neždímal jednu postavu (respektive dvě), ale nebál se vykročit do neznáma, čímž imponoval i věhlasným režisérům jako James Cameron nebo Paul Verhoeven. Období hojnosti uzavřel filmem Terminátor 2: Den zúčtování, dodnes jedním z nejlepších snímků všech dob. A pak nastal pád.

Období propadu a guvernérské křeslo 

Devadesátá léta byla pro akční hrdiny dobou vystřízlivění. Na jejich počátku byl první, co do úspěchů a výše honorářů, právě Arnold, jenž měl v kapse dominanci nad druhou půlkou osmdesátých let a k nim i megahitovou dvojku Terminátora. Klima okolo macho svalovců se však postupně začalo měnit, což dočasně sejmulo Sylvestera Stallonea. A ještě hůře dopadl jeho věčný rival. Arnie se vydal cestou blbých komedií jako Policajt ze školky, Rolničky, kam se podíváš nebo Junior. Definitivním hřebíčkem do herecké rakve pak byla účast v mega propadáku Batman a Robin. Jeho star power slábla, až klesla na úplné kasovní dno.

Tenhle příběh měl ale nakonec přeci jen happy end. Poslední zbytky slávy a relevance investoval do kandidatury na post guvernéra státu Kalifornie. A poháněn podporou republikánů a nejslavnější hláškou všech dob „Já se vrátím“ byl ve funkci až do roku 2011. „Mnoho věcí se mi nepovedlo,“ přiznal později. Přestože byl často kritizován, byl vnímám jako reformátor. V jeho politické dráze mu také notně pomáhal vliv jeho ženy Marie Shriver, rodinné příslušnice politické dynastie Kennedyových. Bez zajímavosti není, že se pár v politických názorech často silně rozcházel, neboť jeho (dnes už bývalá) žena preferuje demokratické smýšlení, jenž má zakořeněné od svých předků. Manželé krátce po skončení guvernérského mandátu oznámili rozchod, ve vztahu byli 25 let.

Arnold Schwarzenegger si užívá zasloužený důchod, který občas přeruší natáčením: V následujících letech se objeví vždy v jednom filmu ročně

Virální dědeček

Kdo čekal, že se Arnold hned pohrne zpátky do filmových studií, musel být zklamán. Herec přistupuje k podzimu své kariéry s rozvahou a moc dobře ví, že je o svůj odkaz třeba pečovat. I nadále však myslí i na akční fanoušky, když jim společně se svým někdejším sokem a nynějším kamarádem Stallonem nadělili společné působení v sérii The Expandables a především týmovku Plán útěku. A fanoušci byli u vytržení! Dost rozpačitě naopak dopadl comeback Terminátora v roce 2019. Arnolda Schwarzeneggera ještě před hereckým důchodem čeká netradiční výzva v kultovním bizáru Kung Fury a především návrat k osudové postavě Conana, na který by mělo dojít příští rok! Jinak si ovšem zapřisáhlý vegan užívá důchodu a rozdává radost na několika úrovních. Začal se opět ochomýtat kolem kulturistiky, podílí se na vývoji mobilních her, propaguje veganství a dokonce si založil vlastní fackovací organizaci. Svět pak baví jeho Instagram, kde pravidelně nahrává politická prohlášení, zábavné příběhy a videa se svými zvířecími mazlíčky, kterým poskytl nový domov, psy, poníky a oslem. Arnold zestárl s grácií, což se povede málokomu! 

Chodící meme i herec oscarových kvalit. Čím nás fascinuje oslavenec Nicolas Cage?

Carlito Brigante / 07. 01. 2023

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Carlito Brigante / 11. 08. 2022

Zdroje: schwarzenegger.com, stream.cz, imdb.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM