Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Rodinné prokletí, nebo shoda náhod? Za tragickými odchody Bruce a Brandona Lee zůstávají otázky

Avatar photo Carlito Brigante
11. 03. 2023

Jakoby byly jejich osudy zvláštně propleteny a nepřímo na sebe navazovaly. Mají v sobě otisk tajemna a kontroverze. Otec a syn, které pojil nejenom extrémní talent, ale také tajuplné prokletí. Bruce Lee i jeho syn Brandon nás opustili příliš brzy.

Nadprůměrná pružnost, stoprocentní nasazení, touha po absolutní dokonalosti, touha po uznání. Bruce a Brandona pojilo nejen pokrevní následovnictví. Oba chtěli udělat pro dokonalý výsledek cokoliv, což se jim nejspíše stalo osudným. Pojďme se podívat na příběh, který nedá fanouškům spát už téměř tři dekády. 

Přátelství se rodí i v Hollywoodu: Kteří herci se znají od dětství a jaká dvojice kamarádů spolu nejdřív randila?

Karin Šnýdrová / 22. 02. 2023

Z Ameriky do Hongkongu a zase zpátky 

Zatím co Hollywood čekal v šedesátých letech na první velkou akční megastar, z dalekého Hongkongu šly zvěsti o muži, který umí téměř cokoliv. A navíc bez kaskadérů! Okolo života Bruce Lee panuje spousta mýtů, vezměme to ale popořadě. Základy mu totiž dala Amerika, kde se narodil a vyrůstal. Brzy se však vrátil do země svého původu, kde se učil bojovým uměním a často se dostával do problémů. Proto jej rodina poslala zase zpět do USA. A tam se rozhodl jít za svým snem. V zemi neomezených možností brzy úspěšně založil dvě školy bojových umění, do kterých docházeli také Steve McQueen s Jamesem Coburnem, což mu postupně otevřelo cestu do Hollywoodu. Jenže tahle cesta byla mimořádně trnitá a na Bruce většinou zůstaly jen štěky. Jeho ambice však byly mnohem větší. Brzy pochopil, že se bude opět muset vydat do země svých předků a jít si houževnatě za svým. V Hongkongu se stal okamžitě po příjezdu velkou hvězdou, neboť se k místním dostal jeho štěk Kata v původní verzi The Green Hornet. Kdysi přehlížený Lee si mohl dělat, co chtěl, načež vznikly dva legendární snímky Pěst plná hněvu a Cesta draka. Z obou snímků se staly obrovské hity a přišla první velká pozvánka do Hollywoodu.

Bruce Lee ve filmu Hra smrti

Zabila ho mafie, nebo náhoda? 

Tím měl být koprodukční snímek Drak přichází, kterému se sice nevyhnuly komplikace, ale opět z něj byl hit. Amerika objevila Bruce Lee a chtěla víc! Hlavní hvězda snímku se ovšem premiéry nedočkala. Bruce šel do všeho naplno a nenaslouchal svému tělu. Častá zranění a údery do hlavy si vybraly svou daň. Bolesti tlumil prášky, což byla i původní teorie, která předvídala, že lék způsobil alergickou reakci a následný otok na mozku. Oficiální zpráva tvrdí, že se jeho tělo přehřálo v horkým teplotách vinou úpalu a nadměrné námahy. Lee si nechal odstranit potní žlázy v podpaží, pravděpodobně kvůli snaze o maximální fotogeničnost. Koluje však spousta teorií, které tvrdí, že za jeho smrtí stojí spor s čínskými triádami a mafií. Tato konspirace se zakládá na faktu, že byl Bruce Lee občas vztekloun, popral se s vysokými předáky mafie, kteří se jej chtěli zbavit.

Dorovnat a překonat tátu

Otec a syn Leeovi na sebe byli údajně hodně napojeni. Slavný táta bral svého syna často na natáčení a výjimkou nebyla ani návštěva Hongkongu, kde se malý Brandon naučil umu bojových umění. Otcova smrt rodinu silně zasáhla, a tak si vztek často ventiloval na spolužácích. Vystřídal několik škol a stále více inklinoval k bojovým uměním. Měl jasný cíl: Vyrovnat a ještě posunout otcův odkaz. Poprvé se objevil ve filmu Kung Fu po boku otcova generačního rivala Davida Carradina, ale bylo patrné, že bude chtít jít vlastní cestou. První velkou příležitost dostal v povedeném akčňáku Zúčtování v Malém Tokiu, kde zazářil po boku Dolpha Lundgrena. Z béčkových vod ho měla vyvést gotická romance Vrána, do které se rozhodl dávat naprosto všechno. Většinu scén si dokázal uhrát a umlátil bez kaskadérů a autenticita z ikonického snímku přímo čiší. Vznikl snímku provázely podivné nešťastné okolnosti, které se bohužel staly osudnými i nadějnému nástupci odkazu největší akční ikony 20. století. 

Brandon Lee a Dolph Lundgren ve filmu Zúčtování v Malém Tokiu

Klepy a teorie 

Šest dní před plánovaným koncem natáčení byl na place hlavní představitel fatálně postřelen. Po několikahodinovém boji na operačním sále zemřel a zbytek scén za něj musel dotočit dublér. A také v tomto případě se rozšířily nejrůznější klepy a teorie. Šlo skutečně o náhodu a selhání lidského faktoru? A nešlo o dohru otcova sporu? Jak se mohla do zbraně dostat ostrá kulka? Šlo pro jeho záchranu udělat víc? Otec a syn byli společně pochováni v Seattlu, kam za nimi míří myšlenky milionů fanoušků, které fascinuje jejich životní dílo i nejasné okolnosti jejich tragických odchodů.

Žijící meme i skutečná legenda: Čím nás obohatil Chuck Norris

Carlito Brigante / 25. 02. 2023

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Zdroj: csfd.cz
Zdroje fotografií: Profimedia a Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM