Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Avatar photo Carlito Brigante
21. 01. 2023

Při porodu mu částečně ochrnul obličej, ve škole ho šikanovali a bída ho vyhnala na mráz, když byl pro přežití donucen prodat milovaného psa a hrát v laciném filmu pro dospělé. I přesto (nebo právě proto) v sobě našel sílu postavit se osudu a už pět dekád nás zásobuje filmovými hity. Sylvester Stallone je poslední velký mohykán akčního filmu!

Sly, jak zní téměř až familiární přezdívka, se narodil 6. července 1946 v New Yorku do rodiny italských přistěhovalců a opravdu velmi nuzných poměrů. Rodina se často stěhovala, což mladému Sylvesterovi v kombinaci s částečně ochrnutým obličejem ztěžovalo možnosti zapadnout do kolektivu. Malý, vychrtlý a často šikanovaný mladík často utíkal do představ o filmových hrdinech, což se mu málem stalo osudným: Hra na Supermana a skok z okna jej málem stály život. Mladík si ale postupem času našel cestu k americkému fotbalu, boxu a herectví, což mu zajistilo stipendium a možnost se dál rozvíjet. Cesta za slávou ale zůstala nadále trnitá a na červený koberec vedla ještě pořádně trnitá cesta.

Z básníka sběratelem cen: Oslavenec Kevin Costner nežehlil průšvihy jenom ve filmech

Michaela Dočkalová / 18. 01. 2023

Italský hřebec  

První filmovou rolí bylo laciné porno Večírek u Kitty a hřebců za 200 babek (později vyšlo znovu s titulem Italský hřebec, což byla Sylvesterova první přezdívka), poté přišla první velká šance od Woody Allana ve filmu Banáni a jen těšně mu unikla role v prvním dílu kultovního Kmotra. Ještě před vznikem Rockyho musel tehdy ještě neznámý herec prodat svého pejska Butkuse náhodnému zájemci za čtyřicet dolarů před samoobsluhou, protože neměl peníze na to, aby pejska uživil. 

V době největšího sociálního dna ovšem přišla životní šance. Stallone ubránil práva na scénář pod podmínkou, že bude hlavním protagonistou. Jak už dnes víme, stalo se tak za dost nevýhodných podmínek. Z takřka autobiografického snímku o cestě za slávou se z představitele Rockyho Balboy stala před noc hvězda. Ihned po vyinkasování honoráře za scénář svého věrného psího přítele zpětně odkoupil za patnáct tisíc dolarů, tedy polovinu vyinkasované gáže! Navrátivší se psisko se poté slavně objevilo i v prvních dvou snímcích o boxerském outsiderovi. Stallone získal zpět nejenom čtyřnohého přítele, ale také nominaci na Oscara za herecký výkon a scénář a nastartoval jednu z nejúspěšnějších sérií i kariér v historii Hollywoodu.

Sylvester Stallone a Butkus ve filmu Rocky

Padesát let na vrcholu

Stallone se stal okamžitě horkým zbožím, které máme před očima již od 70. let. A může se tak pochlubit naprosto unikátní sérií, když snímky, ve kterých hrál, po dobu pěti dekád startovaly na prvním místě žebříčků návštěvnosti! V sedmdesátých letech šlo samozřejmě o již zmiňovaného Rockyho (1976 a 1979). Svůj kasovní vrchol zažil (jako všichni svalovci) v osmdesátých letech, kdy poslal do hry trojku a čtyřku Rockyho a tři série o Rambovi. Devadesátkovou éru úpadku mírnily v roce 1993 hity Cliffhanger a Demolition Man. I přes nevalné kvality se dařilo také snímkům Formule a Spy Kids 3-D: Game Over, navíc oživil Rockyho a Ramba. Do desátých let tohoto století vykročil ve velkém stylu se sérií The Expendables (2010 a 2012).  A nynější časy reprezentují jeho komiksové pokusy, kdy se mu zadařilo coby animovanému žralokovi King Sharkovi v The Suicide Squad.

Na druhou stranu je nutné uznat, že si zažil i dost turbulentní časy. Po jedničce Rockyho se chtěl prosadit coby herec oscarových kvalit, ale nevolil si příliš kvalitní projekty. V devadesátých letech (stejně jako někdejší rival Arnold Schwarzenegger) se lopotně protloukal po komediálních projektech, hodně bídné bylo období po startu nového milénia, kdy jeho snímky automaticky mířily do propadliště VHS dějin. Naštěstí měl vždycky v záloze Ramba a Rockyho, kteří ho vždy nasměrovali na správnou cestu (s výjimkou fakt nepovedených pátých pokračování). Rocky mu navíc v perfektním prvním dílu Creeda vynesl Zlatý glóbus a nominaci na Oscara. Jenže momentálně duchovní otec příběhu o nejslavnějším outsiderovi světa nahlas běduje.

Série The Expendables se svezla na vlně nostalgie a oživila zájem o skomírající akční žánr. Po plátnech kin se tak zase proháněly hvězdy jako Jet Li, Jason Statham, Sylvester Stallone, Randy Couture, Terry Crews (a mnozí další)

Creed na černé listině

Už 3. března jde do kin třetí díl Creeda. Série, která vychází z původních čtyř dílů Rockyho, v nichž jsme mohli sledovat nejdříve rivalitu a poté přátelství mezi Rockym a Apollo Creedem (ukončené ruskou mašinou Ivanem Dragem v podání Dolpha Lundgrena). V roce 2015 se i za výrazného Sylveterova přispění podařilo nakopnout hitovou sérii, došlo na druhé pokračování, kdy se na plac dostali dokonce Ivan Drago a jeho syn. Ve třetím pokračování se ovšem s Rockym nepočítá, což slavný herec a autor prvotního nápadu nese dost těžce. „Je to jiná filozofie producenta Irwina Winklera a Michaela B. Jordana. Přeji jim, ať se jim daří, ale jsem mnohem více sentimentalista. Mám rád, když jsou moji hrdinové biti, ale prostě nechci, aby šli do toho temného prostoru. Jen cítím, že lidé mají dost temnoty,“ ostře kritizuje směr, jakým se má série vydat. „Byla to dohoda, kterou bez mého vědomí provedli lidé, o kterých jsem si myslel, že jsou mi blízcí, a v podstatě mi vzali všechna práva,“ dodal, „v té době jsem byl tak nadšený, že pracuji a nechápu, že tohle je byznys. Kdo věděl, že Rocky bude pokračovat dalších 45 let?“ vrací se k nevýhodnému obchodu, jenž mu znemožňuje se dál podílet na svém kreativním odkazu. Silně znepokojen byl také vidinou rozvinutí linky kolem rodiny Ivana Draga a ostře pálil i na Dolpha Lundgrena. 

Buďte si, ale jistí, že si Sly vždycky nějak poradí. Momentálně pak nečekaný hrdina pěti dekád slaví úspěch ve svém seriálovém debutu coby mafiánský boss Tulsa King.

Ze stříbrného plátna se Sylvester Stallone přemístil na obrazovky streamovací platformy Paramount+ v seriálu Tulsa King, jehož druhá série bude mít premiéru letos

Jak se z rakouského kulturisty největší akční hrdina (a guvernér) stal: Arnold Schwarzenegger zažil vzestupy i pády

Carlito Brigante / 14. 01. 2023

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Carlito Brigante / 11. 08. 2022

Zdroj: digitalspy.com, csfd.cz
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM