Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Avatar photo Carlito Brigante
11. 08. 2022

Honičky, výbuchy, souboje a všudypřítomný testosteron. Základní znaky akčních filmů, na kterých vyrůstala nejedna generace. Své zlaté časy zažívaly na přelomu osmdesátých a devadesátých let, kdy jsme si oblíbili svalovce, kteří silou svých rukou a vůle zachraňovali svět od katastrof. S příchodem nového milénia však zlaté časy dříve nejlukrativnějšího žánru uplynuly. Nová doba si žádala nový typ hrdinů a pro ty z minulosti již nebylo místo. Jak si dnes stojí akční žánr? 


Žebříčkům návštěvnosti kin vládne Top Gun a Tom Cruise je na opět vrcholu slávy. Zní to jako návrat do roku 1986? Nikoliv, jedná se o současný pohled na statistiky návštěvnosti a tržeb. Fenomenální úspěch Mavericka, který co do výdělečnosti dotírá na fenomenální Titanic, jako by nastartoval stroj času v době, která akčnímu žánru jinak nepřeje. Jak si momentální stojí hrdinové, jejichž filmy jsme milovali na véháeskách a v častých televizních reprízách?

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Arnie nebo Sly? 

Staré, ale určitě ne pro pamětníky: M.A.S.H., Bratrstvo neohrožených i Perníkový táta jsou seriály, na které se vyplatí podívat i dnes

Martina Hoblová / 01. 08. 2022

Arnold Schwarzenegger

Rakouský svalovec, který nedávno oslavil 75. narozeniny, platil spolu s věčným rivalem Sylvestrem Stallonem za největší popkulturní hvězdu osmdesátých let. Ostatně kdo z nás by neznal hity jako Terminátor, Predátor nebo Barbar Conan? Neskrývaná rivalita mezi Arniem a Slyem nám přinesla spoustu ikonických filmů a postav. Když Stallone přišel s dvojkou Ramba, Schwarzenegger zareagoval i kvůli počtu filmových mrtvol Komandem. Poté, co filmový Rocky setnul Ivana Draga, vymyslel si bývalý mistr v kulturistice soupeře v podobě Predátora. Úspěšné tažení pokračovalo i skrze sci-fi žánr v podobě Terminátora a Total Recall, ale i odlehčenější kousky jako Pravdivé Lži nebo Policajt ze školky.

V půlce devadesátých let však dopadl i úpadek i na Arnolda, který selhal coby součást batmanovského universa a jeho star power postupně chabla. Pozůstatky slávy ovšem využil coby kalifornský guvernér. K filmu se postupně a velmi opatrně vrací zejména v menším cameo roličkách jako v The Expendables nebo chystaném pokračování šílenosti Kung Fury. Návrat jeho nejslavnější postavy Terminátora příliš slavně nedopadl. Jak si povede s dalším návratem v roli Conana, který je plánovaný na rok 2024? Krom filmového světa pravděpodobně nejslavnější hromotluk všech dob také úspěšně podniká. Jeden z nejslavnějších veganů světa se opět vrátil do světa kulturistiky, podílí se na rozvoji mobilních her a společně s kontroverzním youtuberem Loganem Paulem založil fackovací organizaci.

Popcorn & deka: Vyrazte s komičkou do Vietnamu, Koreje nebo jiné dimenze

Petr Šilha / 29. 07. 2022

Sylvester Stallone

„Není důležité, kolik ran dostaneš a kolikrát tě život srazí na kolena, důležité je, kolikrát se dokážeš zvednout a jít dál“, pravil filmový Rocky Balboa. Muž vzletů a pádů zažil rovněž nejúspěšnější období v osmdesátých letech, kdy nám naservíroval hity jako Rambo, Do útoku nebo Tango a Cash. Ještě předtím ale uvedl do chodu svou nejslavnější a nejlepší postavu, Rockyho. Příběh outsidera, který jakoby zrcadlil osud svého představitele, přinesl v roce 1976 slávu, uznání a nové příležitosti, včetně nominací na Oscara a Zlatý Glóbus pro nejlepšího scenáristu a herce. S výjimkou krajně nepovedeného pátého pokračování jde o jeho nejúspěšnější snímky a také jistý záchranný bod.

Na počátku nového milénia totiž přestal být o někdejšího hollywoodského tahouna zájem, jeho povětšinou brakové snímky zamířily rovnou na DVD a nad kariérou Američana s italskými kořeny se začínalo smrákat. V letech 2006 (Rocky Balboa) a 2008 (Rambo: Do pekla a zpět) proto znovu přivedl k životu své dvě nejslavnější postavy a následoval obrovský comeback. V roce 2010 Stallone na jedno plátno a v dvou dalších pokračováních přizval největší akční hvězdy své doby coby součást jednotky The Expendables a v roce 2015 byl opět blízko Oscarům v dalším Rockyho spin-offu s názvem Creed.

V mezidobí mezi oběma zmíněnými snímky navíc splnil sen sobě i fanouškům a dočkali jsme se regulérního snímku po boku Arnolda Schwarzeneggera s názvem Plán útěku. Po jedničce Creeda trochu ubral na kvalitě, ale zároveň se sympaticky nebojí nových výzev. Nejmladší generace ho proto mohla spatřit v superhrdinských snímcích Strážci Galaxie a Sebevražedný oddíl, kde daboval žraloka. Letos se pak můžeme těšit na odvážně vypadající komiksovou adaptaci Samaritan nebo mafiánský seriál Tulsa King. Stallone je v 76 letech k nezastavení.

Pět měsíců čekání: Will Smith sklízí kritiku za směšně pozdní omluvu

Iva Růžičková / 04. 08. 2022

Bruce Willis

Dlouho to vypadalo na happy end, nakonec je z toho ovšem příběh s velice smutným koncem. Není to tak dlouho, co holohlavý sexsymbol let minulých pověsil herectví na hřebík. Důvodem nebyla stále více upadající kariéra, ale závažná nemoc afázie, která zásadně omezuje Willisův mluvící aparát. Ale vraťme se zpátky na začátek, kdy měl Bruce Willis všechny dveře otevřené. Zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl právě rodák z vojenské základny Idar-Oberstein v Západním Německu stát novou velkou akční hvězdou.

Začínal jako spousta dalších potenciálních hvězdiček na televizní obrazovce, kde se mu v osmdesátých letech zadařilo v seriálu Měsíční svit, který z něj udělal miláčka Ameriky. Nutno dodat, že se jednalo o komediální seriál. V roce 1988 pak přišla jeho životní šance, Smrtonosná past. Do role hláškujícího policisty byli původně zvažování velikáni jako Mel Gibson, Harrison Ford a (jak jinak) také dvojice Schwarzenegger a Stallone. Štěstí se nakonec usmálo na tehdy oblíbený televizní talent. Z Willisova obsazení panovaly veliké rozpaky, které ovšem rozmetalo hned první promítání.

Čtěte také: Slavní náhradníci: Kdo měl štěstí, že kolega odmítl roli?

Smrtonosná past redefinovala akční žánr, stala se obrovským hitem a tak trochu zlomila vaz již výše zmíněnému duu Schwarzenegger & Stallone. Naopak z Willise se takřka přes noc stala nová velká hvězda první velikosti. A nutno říct, že nadcházející dekáda patřila právě muži se sporým účesem. Snímky jako Armageddon, Pátý Element nebo Poslední skaut se staly totálním hitem. Na rozdíl od svých soků a společníku prodělečného řetězce Planet Hollywood se nebál ani velkých hereckých výzev typu Pulp Fiction či Šestý smysl. V této době ležel Willisovi svět u nohou a řadil se mezi nejlépe placené herce na přelomu nového tisíciletí. A to i přesto, že s ním nebylo zrovna nejlehčí pořízení. Například kolega Stallone jej označil za chamtivého lenocha. Willise předchází dlouhodobě pověst arogantního a zlomyslného člověka.

Stallonova slova dokládá i Willisova kariéra po roce 2000, kde bychom kvality našli opravdu velmi poskrovnu. Za zmínku rozhodně stojí povedená role v brutálním komiksu Sin City, kritická obec ocenila postavu šerifa v nevšední komedii Až vyjde Měsíc, solidně dopadl také experimentální Looper. Postupem času ovšem Willis rezignoval sám na sebe i svůj lety pracně budovaný status. O klesající kvalitě vypovídá rekordní počet anticen Zlatá Malina, jejichž pořadatelé se rozhodli zřídit samostatnou kategorii „Nejhorší výkon Bruce Willise ve filmu“ (která byla po oznámení o konci kariéry vzhledem k okolnostem zase zrušena). Po výše zmíněné smutné zprávě teď už víme, že se nejspíše snažil vydělat co nejvíce peněz na náročnou léčbu. I tak bylo nesmírně smutné sledovat pád jedné z největších hollywoodských ikon. Nezbývá než popřát hodně zdraví! 

Rockoví dinosauři nevymřeli: Kapely, které jsou na turné už desítky let

Radek Honc / 29. 07. 2022

Čágo belo Tereza, Dáda s žížalou i Lucka z Marmelády: Co dnes dělají idoly českých dětí z 90. let

Karin Šnýdrová / 01. 08. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM