Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Staré, ale určitě ne pro pamětníky: M.A.S.H., Bratrstvo neohrožených i Perníkový táta jsou seriály, na které se vyplatí podívat i dnes

Avatar photo Martina Hoblová
01. 08. 2022

Retro se pravidelně vrací do módy v různých podobách – od oblečení a jídla po například seriály. Že nevíte, jaké jsou ještě dnes populární? Pojďte si přečíst o několika z nich, které začaly vznikat před rokem 2008.

Zub času jim neubral na atraktivitě ani vtipu či napětí. Některé můžeme v televizi vídat poměrně pravidelně, jiné se schovávají v potemnělých koutech streamovacích služeb nebo hlubinách internetu. Každopádně se u nich nudit nebudete.    

Zapomeňte na Makarskou i Santorini. Kam vyrazit na dovolenou, když nechcete narazit na sousedku, rvát se o lehátka a stát ve frontě na památky?

Karin Šnýdrová / 28. 07. 2022

M.A.S.H.

Seriál se odehrává v době korejské války a sleduje příběh lékařů a nemocničního personálu kolem ústřední postavy kapitána Benjamina Franklina Pierce zvaného „Hawkey“ (Alan Alda). V mobilní chirurgické nemocnici M.A.S.H. 4077 svým svérázným humorem a porušováním vojenské disciplíny pomáhají přežít v drsných válečných podmínkách. Komediální seriálová podoba vznikala postupně mezi lety 1972 a 1983 a má 11 sérií s celkem 256 epizodami. Získala také několik Zlatých glóbů nebo cen Emmy v různých kategoriích. Už v roce 1970 – v době odporu proti účasti vojenských jednotek USA ve Vietnamu – ale natočil ten samý režisér (Robert Altman) také stejnojmenný film, který získal dokonce Oscara za nejlepší scénář (Ring Lardner Jr.). Vše vzniklo podle předlohy knihy Richarda Hookera. Slovo „mash“ odvozené ze staroanglického „mersc“ je lidovým pojmenováním pro někoho, kdo žil v bažinách. Zřejmě proto se stan hlavních hrdinů nazývá bažina.
Pokud si chcete seriál připomenout, máte možnost v ranních hodinách na Primě nebo Prima MAX.

Byl jednou jeden… život (Il était une fois… la vie)

Vydejte se na dobrodružný výlet za poznáním lidského těla, během kterého se dozvíte, jak fungují například buňky, srdce, mozek, krev nebo dýchání. Jednotlivé procesy v těle představují různé postavičky, které plní své úkoly. To celé je v animované podobě, ve 26 epizodách a také v dalších navažujících pokračováních – Byl jednou jeden… člověk, Byl jednou jeden… vesmír, Byl jednou jeden… vynálezce, Byl jednou jeden… objevitel a Byla jednou jedna… planeta. Vše od scénáristy a režiséra Alberta Barillého. Rodinný francouzský vzdělávací seriál o životě vznikl jako třetí v roce 1987 a hlavní postavu Maestra – moudrého starce s dlouhým bílým vousem v kreslené podobě – v něm hlasově ztvárňuje Roger Carel. Ten také propojuje všechna pokračování, ve kterých vystupuje v rolích pozorovatele nebo učitele.
Některé díly najdete ke zhlédnutí na YouTube, zároveň si můžete přečíst vydané knihy a pro fajnšmekry existuje i tematická desková hra.

Simpsonovi (The Simpsons)

Všem určitě dobře známá rodinka animovaných žlutých postaviček ze Springfieldu – lenoch Homer, pedantská Marge, drzý Bart, šprtka Líza a malá svéhlavá Maggie – baví už přes třicet let miliony fanoušků po celém světě. Svá často neuvěřitelná dobrodružství zahrnující i další obyvatele města prožívají s mnohdy až drsným humorem vykreslujícím typické Američany. Kromě toho, že Simpsonovi téměř v každém díle parodují něco nebo někoho z reálného života – ať už jde o filmové, hudební, politické nebo náboženské prostředí, povedlo se jim údajně také několikrát předpovědět budoucnost – třeba teroristický útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001, zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA, pandemii covidu (a někteří dokonce tvrdí, že i ruskou invazi na Ukrajinu a opičí neštovice). Seriál vznikající od roku 1989 má 34 sérií, 750 epizod a 3 tvůrce (James L. Brooks, Matt Groening, Sam Simon). Jeho úspěch dokládají ceny The Saturn Awards, vznik komediálního filmu, několika knih, komiksu, časopisu a dokonce atrakce zvané The Simpsons Ride v zábavním parku v Orlandu na Floridě.
Pokud se chcete na seriál podívat, máte možnost každý podvečer na Prima COOL, případně na platformě Disney+

Mr. Bean

Vylomeniny pana Beana zná určitě každý! Herec Rowan Atkinson, který byl navíc jedním ze scenáristů, ztvárňuje naprosto nemožného, avšak vždy slušně oblečeného prosťáčka, který dokáže svým humorným způsobem vyřešit každou situaci. Polemizovat by se dalo nad tím, jestli při tom ale nezpůsobí víc škody než užitku, a to i přesto, že děj probíhá jen s minimem dialogů. Režie Mr. Beana se ujali hned tři lidé – John Birkin, Paul Weiland a John Howard Davies. Britský sitcom se 14 epizodami natáčený mezi lety 1989 a 1995 byl poprvé odvysílán v roce 1990, a to i přesto, že Rowan Atkinson začal svou postavu vytvářet už o deset let dříve – během studií na univerzitě. Sitcom slavil úspěch téměř po celém světě, koupily ho desítky aerolinií a vznikly i dva celovečerní filmy. Tím to ale neskončilo. Prosťoučký pan Bean se totiž příležitostně objevil i v dalších skečích nebo třeba ve videoklipech. Jeho hlavní představitel získal několik mezinárodních ocenění.
Některé díly seriálu lze najít na YouTube.

Legendární Mr. Bean před 10 lety narušil i zahájení londýnské olympiády

Přátelé (Friends)

Že neznáte Přátele? Není možné! Minimálně budete mít povědomí o ústřední znělce I’ll Be There for You, která se díky tomuto americkému komediálnímu seriálu dostala v podstatě do celého světa. Skupina šesti kamarádů – Rachel (Jennifer Aniston), Monica (Courteney Cox), Phoebe (Lisa Kudrow), Joey (Matt LeBlanc), Chandler (Matthew Perry) a Ross (David Schwimmer) – žije typickým newyorským životem, který řeší s humorem sobě vlastním, a velkou část děje tráví v kavárně. Někteří fanoušci spočetli, že během celého seriálu vypili dohromady přes tisíc šálků. Sitcom má počátky v roce 1994, poslední klapka pak padla v roce 2004. Celkem čítá 10 sérií o 236 epizodách, na kterých se podíleli tvůrci David Crane a Marta Kauffman. Režie se ujalo téměř 30 lidí včetně Davida Schwimmera.
Obrovský divácký úspěch dokazuje i řada ocenění, která Přátelé získali – od Zlatého glóbu po třeba People’s Choice Awards. Na jejich počest vytvořilo HBO také speciální díl, ve kterém se hlavní hrdinové opět shledali.
Seriál je možné lineárně sledovat odpoledne a večer na Nova Fun, kompletní je v nabídce HBO Max.

Matt LeBlanc alias Joey Tribbiani slaví 55. narozeniny! Jak se změnil od dob Přátel a co dělají jeho herečtí kolegové?

Karin Šnýdrová / 25. 07. 2022

Znáte seriály Pan Květák nebo Lenny, Penny a Kenny? Znáte, jen o tom nevíte! Podívejte se, pod jakými názvy se mohly proslavit televizní hity

Kristýna Ševčíková / 27. 07. 2022

Bratrstvo neohrožených (Band of Brothers)

Válečná anglicko-americký minisérie natočená na motivy stejnojmenné knihy Stephena Ambrose vypráví o osudech elitní americké paradesantní jednotky dobrovolníků známé z 2. světové války jako Easy Company. Seriál sleduje nejprve tvrdý výcvik samotných členů, poté samotný výsadek na francouzském území zakončený boji v Hitlerově „orlím hnízdě“ – v Berchtesgadenu. Vojenské ságy natočené v roce 2000 s 10 epizodami se ujalo 8 režisérů, mezi kterými byl i Tom Hanks, který si v seriálu zároveň zahrál a byl také – společně se Stevenem Spielbergem – producentem. Oba dva ještě před natáčením ukázali kvůli autentičnosti scénář přeživším vojákům Easy Company. Minisérie vyšla na více než 120 milionů dolarů a je v ní 500 mluvených rolí – mezi nimi hlavní hrdinové v podání například Damiana Lewise, Davida Schwimmera, Rona Livingstona nebo Toma Hardyho. Seriál byl dlouhou dobu kriticky nejlépe hodnoceným na světě a tomu odpovídá i zisk několika ocenění v podobě cen Emmy i Zlatý globus.
Volným pokračováním Bratrstva, které můžete zhlédnout na HBO Max, je seriál Pacifik. Na úspěch obou se teď pokusí navázat i společnost Apple, která chystá seriál o členech Osmé letecké armády.

Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory)

Co se počtu hlavních postav týče, dal by se tento americký seriál přirovnat k výše zmíněným Přátelům. Děj se ale, místo typického života běžných Američanů, soustřeďuje na svět vědy, přesněji fyziky. Trojice doktorů a jeden inženýr (podivín Sheldon – Jim Parsons, stydlivý Leonard – Johnny Galecki, empatický Rajesh – Kunal Nayyar, výstřední Howard – Simon Helberg) se snaží přežít v tvrdé realitě, kterou jim zpočátku přibližuje svobodomyslná Penny (Kaley Cuoco) a později i další dvě ženy – vědkyně (Bernadette – Melissa Rauch a Amy – Mayim Bialik). Zajímavostí je, že ani jeden z čelních představitelů neholduje – oproti svým postavám – komiksům, sci-fi ani fantasy. The Big Bang Theory mají na svědomí tvůrci Chuck Lorre a Bill Prady, kteří měli k ruce několik vědeckých poradců. Seriál natáčeli od roku 2007 do roku 2019. Má 12 sérií a 279 epizod, čímž se měl stát držitelem rekordu v největším počtu epizod ze všech sitcomů natáčených na více než jednu kameru. Získal také několik profesních cen včetně Emmy a Zlatého glóbu. Jelikož ale představitel Sheldona (Jim Parsons), bez kterého si asi nikdo z nás neumí sitcom představit, odmítl v natáčení pokračovat, de facto tím rozhodl o jeho konci. Volné pokračování tak představuje série Mladý Sheldon.
Jednotlivé díly můžete sledovat každý večer na Nova Fun, kompletní seriál včetně prequelu Malý Sheldon najdete na HBO Max. 

Opravdu znáte všechny klasické seriály? Ukažte v kvízu, zda si pamatujete, kam chodili Přátelé na kávu a kdo v South Parku pokaždé umře

Michal Plšek / 21. 07. 2022

Perníkový táta (Breaking Bad)

Seriál vypráví o středoškolském učiteli chemie Walterovi Whiteovi (Bryan Cranston), který umírá na rakovinu plic. Právě kvůli tomu se spojí se svým bývalým studentem Jessem Pinkmanem (Aaron Paul), aby výrobou a prodejem pervitinu zaopatřil svou rodinu.
Amerického thrilleru, který se natáčel mezi lety 2008 a 2013, se ujalo přes dvacet režisérů včetně jeho tvůrce – Vince Gilligana. Má 5 sérií, 62 epizod, několik Zlatých glóbů a cen Emmy a také svoji limitovanou LEGO verzi. Některé věci ze seriálu se dokonce vydražily za téměř milion dolarů. Mezi zajímavosti seriálu patří například jeho anglická zkratka BrBa, která se objevuje ve znělce v podobě prvků z periodické tabulky prvků (Br = bróm používaný k hašení ohně, Ba = baryum používaný k založení ohně). Chemické prvky odkazují k transformaci hlavní postavy z někoho, kdo ochraňuje na někoho, kdo škodí). Náhodou nemusí být, že 62 epizod značí atomové číslo prvku Samarium (Sm), který se používá k léčbě rakoviny. V thrilleru navíc uslyšíte i o Česku, do kterého se „matroš“ rozváží. A pokud si myslíte, že vám Perníkový táta prozradí výrobu metamfetaminu zbarveného v seriálu na modro, tak jste na omylu. Někteří drogoví dealeři se ale údajně nechali inspirovat a své výrobky barvili stejně.
Perníkového tátu najdete ke zhlédnutí na Netflixu, stejně jako sérii inspirovanou jednou z postav, protřelým právníkem Saulem Goodmanem, Volejte Saulovi (Better Call Saul) 

Popcorn & deka: Vyrazte do ulic Prahy v nejdražším filmu Netflixu nebo do baru čtyř zkažených kamarádů

Petr Šilha / 22. 07. 2022

Seriálový tip: Volejte Saulovi

Redakce / 08. 03. 2021
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM