Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Právnické melodrama po čtvrtstoletí: Jak dnes vypadají a co dělají hvězdy seriálu Ally McBealová?

Denisa Grofová
06. 03. 2023

Americký televizní seriál Ally McBeal vysílala v premiéře televize Fox v letech 1997-2002. Jádrem seriálu je fiktivní bostonská právnická firma Cage, Fish a spol., ve které pracuje i titulní hrdinka. Seriál sice nedosáhl úspěchů jako některé, na něž jsme spolu už vzpomínali, i tak si ale získal fanoušky a kladná hodnocení kritiků. 

Pokud jste v minulosti nepatřili do první fanouškovské linie a zvažujete, zda dát ještě pěti řadám s Ally šanci, tak vás možná namotivuje i to, že seriál získal čtyři Zlaté glóby a sedm Emmy, což svědčí o tom, že to určitě nebude ztráta času. Čím ale ztrácet čas nemusíte, je seriál Ally, který vznikl v roce 1999 z nevyužitých scén Ally McBealové. Diváci však tuto verzi oblíbeného seriálu nepřijali a celá akce skončila po odvysílání desátého dílu (ze třinácti). Možná vás to překvapí, ale letos to bude 26 let, co američtí diváci zhlédli první díl (v ČR Ally běžela až od ledna 2000). Pojďme se tedy podívat na to, co takových 26 let udělalo s tehdy oblíbenými herci.

Hvězdy seriálu Chirurgové: Meredith inkasuje 13 milionů za díl, Izzie nabádá k dárcovství orgánů, George pomáhá dětem

Denisa Grofová / 06. 02. 2023

Calista Flockhart (Ally McBeal)

Calista Flockhart letos oslaví 59. narozeniny. Herectví se věnuje již od ukončení studia na univerzitě. Začínala v divadle, ale jelikož měla málo rolí rolí, musela se věnovat i běžným pracem, aby se uživila. Aktivně však navštěvovala  konkurzy, přičemž výraznější roli ve filmu získala až v roce 1994. Jednalo se o film Quiz Show (u nás uváděný i jako Otázky a odpovědi), který režíroval legendární Robert Redford. Po tomto úspěchu se objevila ještě v několika málo filmech jako hlavní postava.

Největší zlom v kariéře nastal v roce 1997, kdy získala roli Ally McBealové, díky které se stala slavnou. S tímto seriálem ovšem přišel i kariérní pád a do dnešní doby už se, až na pár výjimek, na obrazovkách neobjevuje. Dala přednost rodině a svému adoptovanému synovi. Calista, která se v roce 2010 provdala za miláčka žen Harrisona Forda, se nyní vrátí na obrazovky v menší roli v seriálu Feud. Herečka si své soukromí přísně střeží, nepoužívá ani dnes téměř nepostradatelné sociální sítě.

Calista snad nestárne

Peter MacNicol (John Cage alias Piškot)

Než se Peter MacNicol zapsal do povědomí filmových i televizních diváků, působil dlouhou dobu jako úspěšný a žádaný herec na Brodway. Svůj filmový debut si odbyl roku 1981 ve filmové fantasy Drakobijce, kde si zahrál jednu z hlavních postav, čarodějova učně. Poté se začal víc a víc objevovat na televizních obrazovkách. Znát ho můžete ze seriálu Nemocnice Chicago Hope, Kriminálka: Oddělení kybernetiky, Vražedná čísla nebo Chirurgové. Co se týče filmů, můžeme zmínit třeba tituly Krotitelé duchů nebo Mr. Bean: Největší filmová katastrofa.

Za roli podivínského, nicméně excelentního advokáta Johna Cage v Ally McBealové získal v roce 2001 cenu Emmy pro Nejlepšího herce ve vedlejší roli v kategorii komediální seriál. Se svojí ženou Marthou Cumming je již od roku 1986, děti spolu však nikdy neměli. Mezi hercovy největší koníčky patří hra na dudy a klávesy.

Peter za 26 let nabral kila i vrásky, vypadá ale pořád dobře

Greg Germann (Richard Fish)

Greg Germann je často obsazovaný herec, který se objevil v nespočtu seriálů a filmů. Nikdy však nedosáhl nějakého významného úspěchu. Vybavíte si ho určitě hned v několika titulech, žádná jeho postava ale nikdy nezbořila žebříčky filmových cen. Jeho nejznámější role je právě v Ally McBealové nebo v sitcomu Ned & Stacey. Od roku 2017 pak patří k lékařskému týmu oblíbeného seriálu Chirurgové. Greg si v roce 2013 vzal za manželku půvabnou Marthu Champlin. Z předchozího manželství má syna se zajímavým jménem Asa.

Vlasy zešedly, přibylo vrásek, ale ten rošťácký úsměv tam pořád je

Lisa Nicole Carson (Renée Raddick)

Lisa Nicole Carson to v životě neměla úplně lehké. Jako herečka je známá především díky roli v seriálu Pohotovost a jako prokurátorka Renée Raddick právě v seriálu Ally McBealová. Pozorný divák si určitě všiml, že Reneé se ve čtvrté řadě začala objevovat stále méně a méně. V poslední páté řadě pak zmizela bez jediného vysvětlení úplně a objevila se až v poslední epizodě. Důvodem byly zdravotní problémy, konkrétně bipolární porucha. Později byla herečka dokonce hospitalizována v psychiatrické léčebně.

Až v roce 2015, po desetileté pauze v showbyznysu, popsala, jak moc nemoc ovlivnila její život a kariéru. Slávy z doby Pohotovosti a Ally McBealové se jí zatím nepodařilo znovu dosáhnout, třeba na ni ale ještě nějaká významná role čeká. Lisa je totiž i ve svých 53 letech stále velmi okouzlující.

Lisa ze světel ramp musela ustoupit kvůli psychickému onemocnění

Portia de Rossi (Nelle Porter)

Australská herečka Portia de Rossi odstartovala svou kariéru již ve 12 letech. Vzhledem k její kráse nikoho nepřekvapí, že začínala jako dětská fotomodelka a reklamní herečka. Právě práce modelky jí ale v životě připravila nelehké období. Úspěšně se vyléčila z anorexie a bulimie. Jak sama později řekla, byl to právě modeling, který u ní tyto nemoci odstartoval.

Významným zlomem v jejím osobním životě byl rozhodně rok 2004, kdy se dala dohromady s americkou bavičkou a herečkou Ellen DeGeneres. Díky tomuto vztahu se Portia konečně otevřela svým pocitům a veřejně promluvila o své sexualitě. Svatba proběhla v roce 2008, Ellen a Portia od té doby tvoří pevný a stálý hollywoodský pár. Portia se jako herečka objevila třeba ve filmu Sirény nebo Vřískot 2. Kromě Ally McBealové ztvárnila i několik dalších hlavních seriálových postav – Nick Freno: Licensed Teacher, Arrested Development  nebo Ted a spol.

Portie čas neubral na kráse, může klidně vyrazit do ulic nenalíčená

Jane Krakowski (Elaine Vassal alias Štěkna)

Ač se Jane Krakowski věnuje herectví již od roku 1981, nepatří v našich končinách k extra známým hvězdám. Bude to asi tím, že není spojena s žádným oblíbeným filmem ani seriálem (kromě Ally McBealové), i když výčet jejích rolí je vcelku dlouhý. Z novějších zpracování hostovala třeba v 10 epizodách americké show Name That Tune. Jane je však úspěšná divadelní herečka na Broadwayi a zpěvačka, která dokonce vydala i sólové album. Navíc je držitelkou několika prestižních divadelních cen včetně Tony Award.

Multitalentovaná Jane Krakowski jako by objevila i elixír věčného mládí

Lucy Liu (Ling Woo)

Jen těžko byste řekli, že slavné herečce Lucy Liu, která v seriálu ztvárnila právničku Ling, je dnes již 54 let. Lucy je krásná a nepřehlédnutelná hvězda, kterou proslavily filmy jako Charlieho andílci nebo Kill Bill. Herečka si své soukromí vždy střežila, stránky bulvárních médií však asi nejvíce plnila ve chvíli, kdy se rozhodla promluvit o rodičovství a svém synovi Rockwellovi, kterého v roce 2015 porodila náhradní matka. Od té doby se Lucy snaží předávat myšlenku, že single rodičovství je něco skvělého, co se dá zvládnout i užít.

Lucy stále září

Courtney Thorne-Smith (Georgia Thomas)

O Courtney jsme toho napsali už víc jak dost. Ztvárnila totiž hlavní postavu Allison Parker v Melrose Place a Lyndsey McElroy v Dva a půl chlapa, o kterých jsme psali nedávno. Role v Ally McBealové však také patří mezi ty větší v její kariéře, zahrála si hned v 69 dílech. Pokud jste seriáloví fanoušci, tak určitě znáte i Day by Day nebo Svět podle Jimma, kde Courtney sehrála taktéž hlavní role. Courtney je podruhé vdaná a s manželem Rogerem má syna Jacoba.

Courtney měla štěstí na výrazné role hned ve třech populárních seriálech

Hayden Panettiere (Maddie Harrington)

Hayden se v seriálu jako Maddie Harrington objevila jen v 10 epizodách. To by vás mohlo vést k myšlence, proč ji zde zmiňujeme. Je totiž velmi talentovanou a oceňovanou herečkou a zpěvačkou. Jako herečka se nejvíce se proslavila rolí v seriálu Hrdinové a Nashville, který jí dokonce přinesl dvě nominace na Zlatý glóbus. Objevila se v celé řadě filmů a seriálů, propůjčila hlas několika animovaným postavám, objevila se jako postava v hororové počítačové hře Until Down a byla tváří několika kosmetických značek.

Její osobní život už tak zářivý není. Několik let se scházela a rozcházela s boxerem Vladimirem Kličkem, s nímž má dceru Kayu. Ta od jejich rozchodu údajně žije s otcem. Nyní se opětovně schází s hercem Brianem Hickersonem, kterého však v roce 2020 zatkli za domácí násilí. Toho se měl dopustit právě na Hayden. 

Když Hayden nehraje, ráda tančí, zpívá, jezdí na koni, dělá gymnastiku, karate a box. Poslední koníček má společný se svým bývalým partnerem

Robert Downey Jr. (Larry Paul)

Jako Larry Paul se slavný herec objevil v seriálu pouze ve čtvrté řadě. I to mu ale stačilo na to, aby za tento výkon získal Zlatý glóbus. Robert je spíše filmový herec než seriálový, a těžko říct, který z filmových trháků, ve kterých ztvárnil hlavní postavu, zde zmínit, aby to jeho fanouškům přišlo jako dostatečně uspokojující. Za zmínku však bezesporu stojí film Chaplin, Tropická bouře a marvelovské série Iron Man a Avengers. 

Vedle herce je Robert i producent a zpěvák. Podílel se na soundtracku právě k seriálu Ally McBealová a v roce 2004 vydal i své debutové album. V minulosti si herec prošel silnou závislostí na alkoholu a drogách, kterou mu pomohla překonat až jeho současná manželka a matka dvou dětí, producentka Susan. Před ní ale jeho náručí prošlo několik hvězd, mimo jiné Sarah Jessica Parker, Winona Ryder, Marisa Tomei nebo Jennifer Leigh. Má za sebou také jeden rozvod, a to s herečkou Deborah Falconer, s níž má syna India, kterému je dnes již 30 let.

Robert Downey Jr. je jedním z nejlépe placených herců posledních dvou dekád, zejména díky roli Iron Mana

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Akta X po 30 letech: Co dnes dělají agenti Mulder a Scullyová a proč zmizeli Osamělí střelci ze showbyznysu

Denisa Grofová / 14. 02. 2023

Zdroje: Wikipedia, Profimedia, Instagram,Twitter, people.com, csfd.cz, variety.com, theguardian.com, super.cz
Zdroj fotografií: Profimedia a © 20thCentFox / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM