Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Hvězdy seriálu Chirurgové: Meredith inkasuje 13 milionů za díl, Izzie nabádá k dárcovství orgánů, George pomáhá dětem

Denisa Grofová
06. 02. 2023

Oblíbený americký seriál Chirurgové, v originále Grey’s Anatomy, běží na televizních obrazovkách již dlouhých 18 let. K dnešku spatřilo světlo světa již 19 řad, z nichž každá má kolem 20-25 dílů. Cenami ověnčený seriál si za ty roky získal neobvyklou oblibu a zájem diváků po celém světě. V České republice se vysílá od roku 2011. 

Postav se v tomto nekonečném seriálu  z nemocničního prostředí vystřídalo tolik, že by to dalo na několik stránek, pro dnešní ohlédnutí za hvězdami obrazovek jsme proto vybrali sedm hlavních hrdinů, kteří stáli na počátku všeho. Možná vás to překvapí, možná to víte, ale někteří z nich hrají v seriálu dodnes.  

Stejně jako další slavné a známé seriály se i Chirurgové dočkali svého spin-offu v podobě dramatického televizního seriálu, samozřejmě z lékařského prostředí, s názvem Private Practice, který se vysílal v šesti řadách mezi lety 2007-2013. Diváci však kritizovali, že se v něm objevilo až příliš postav právě z Chirurgů v jiných rolích. Zkrátka nic, co by vás úplně pohltilo. 

Pojďme se podívat na to, čemu se herci kromě Chirurgů věnovali, kde jinde si zahráli a jaké překážky jim osud během těch 18 let postavil do cesty. 

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Ellen Pompeo (Dr. Meredith Grey)

Půvabná Ellen se od profese barmanky a hraní v reklamách dostala až do hlavní role v seriálu Chirurgové, ve kterém působí po celou dobu jeho vysílání. Začala v roli čerstvé absolventky medicíny, dnes už je z její postavy primářka obecné chirurgie. Za těch 18 let posbírala řadu nominací a ocenění za nejoblíbenější herečku a nejlepší seriálové obsazení. Nevelké seriálové a filmové příležitosti ale Ellen rozhodně nemusí trápit. Chirurgové totiž ji i její rodinu dostatečně zajistí. V roce 2012 byla dokonce osmou nejlépe placenou televizní herečkou. Nyní má za jednu epizodu neuvěřitelných 600 tisíc dolarů, což je přes 13 milionů korun. Ellen je velmi aktivní pohodářka, matka 3 dětí a navíc majitelka produkční společnosti.

Ellen Pompeo je hlavní tváří Chirurgů od samého začátku, jméno její postavy Meredith Grey obsahuje i originální název seriálu Grey’s Anatomy

Chandra Wilson (Dr. Miranda Bailey)

Chandra v roli doktorky Mirandy září od první řady dodnes a je to pro ni rozhodně její životní role. Herectví se sice věnuje již od útlého dětství, ale nikdy se jí nepodařilo nějak významně prosadit. Když se ucházela o roli Mirandy, pracovala dokonce v bance. Postavu měli scenáristé původně plánovanou pro blondýnu světlé pleti. Je ale dobře, že dali Chandře šanci, její postava je totiž stále velmi oblíbená. Obsazení v seriálu Chirurgové ji přineslo nespočet nominací na různá ocenění včetně Emmy a BET Awards. Chandra ale v seriálu nejen hrála, dokonce více než dvacetkrát stála za kamerou jako režisérka. Co se týče jiných rolí, mihla se třeba v seriálech Sex ve městě, Zákon a pořádek nebo General Hospital.

Umíte si v roli doktorky Bailey představit blondýnu?

Sandra Oh (Dr. Cristina Yang)

Sandru jako doktorku Cristinu jste v seriálu mohli vidět v prvních 10 řadách. Její postava byla oblíbená, a herecký výkon, který Sandra předvedla, si dokonce zasloužil v roce 2006 Zlatý glóbus. Sandra Oh je jako herečka velmi aktivní a úspěšná. Objevila se v řadě úspěšných filmů a seriálů jako Mr. Bean: Největší filmová katastrofa, Deník princezny, Bokovka nebo Na mušce. Právě špionážní thriller Na mušce jí přinesl druhý Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon. Tuto bezdětnou a jednou rozvedenou herečku dokonce časopis Time v roce 2019 zařadil na seznam 100 nejvlivnějších lidí světa.

Sandra se narodila na předměstí Ottawy do rodiny jihokorejských imigrantů, kteří do Kanady přišli začátkem šedesátých let minulého století

Katherine Heigl (Dr. Isobel Stevens alias Izzie)

Určitě pro vás nebude nic extra překvapivého, že Katherine se na začátku kariéry věnovala modelingu. Její cesta za slávou byla dlouhá a trnitá. Než v roce 2005 získala roli v seriálu Chirurgové, objevila se v řadě malých rolí, které ji však nepřinesly vytouženou slávu. Objevila se sice „jen“ v šesti řadách, ale získala si srdce diváků. Navíc se od té doby objevila ve filmech, které jsou i u nás dost známé: Zbouchnutá, Šťastný Nový rok nebo Pod jednou střechou. Katherine je šťastně vdanou matkou tří dětí, z nichž dvě jsou adoptované. V minulosti si však prošla rodinnou tragédií, kdy její bratr náhle zemřel v 16 letech. Od té doby nabádá rodiny, které přišly nečekaně o své blízké, aby svolily k darování orgánů zesnulých a daly tak šanci na další životy. 

Katherine Heigl to z ženských hrdinek seriálu dotáhla v Hollywoodu nejdál

Justin Chambers (Dr. Alexander Karev)

Doktor Alex Karev byl součástí Chirurgů 15 let, objevil se v 16 řadách a úctyhodných 340 dílech. Jeho představitel Justin Chambers získal za svůj výkon několik ocenění včetně People’s Choice Awards. Herce, jehož kariéru odstartovalo to, že byl ve správný čas na správném místě, jste kromě Chirurgů mohli vidět třeba ve filmu Svatby podle Mary, Mušketýr, Zodiak nebo Dům na špatné adrese. A jak je to s tím začátkem jeho hvězdné dráhy? Objevil ho pracovník modelingové agentury v pařížském metru. Než se Justin rozhodl pro herectví, byl právě díky této náhodě úspěšným modelem značek jako Calvin Klein nebo Dolce & Gabbana. V soukromí je tento stále velmi pohledný herec hrdým otcem pěti dětí a věrným manžel Keishy, se kterou se oženil před 30 lety. 

Justin od roku 2005, kdy v seriálu začínal, vyzrál, vypadá ale stále skvěle

T. R. Knight (Dr. George O’Malley)

Jako rezident George O’Malley byl k vidění v prvních pěti řadách. Celým jménem Theodore Raymond Knight se herectví věnuje již od 5 let a vystupoval i na Brodway, je však hercem spíše epizodních seriálových rolí. Jeho největším hereckým úspěchem je právě postava ztvárněná v seriálu Chirurgové. Jinak jste tohoto dnes už skoro padesátníka mohli zahlédnout třeba v Kriminálce Las Vegas, v Dobré manželce nebo v oblíbeném seriálu Zákon a pořádek. Soukromí si střeží a rozhodně nepatří k těm, které by propíral bulvár. Dle jeho instagramového profilu, kde má rovný milion sledujících, je ale vidět, že je milovníkem zvířat, přírody a oddaným partnerem Patricka, se kterým uzavřel sňatek v roce 2013.

Přestože bylo T. R. v době natáčení první série už přes 30, mohl díky mladistvému vzhledu hrát rezidenta, který je čerstvě po škole

James Pickens Jr. (Dr. Richard Webber)

Jako lékař Richard Webber se oblíbený americký herec objevuje již od samého začátku vysílání. Pokud byste si ale mysleli, že je James hercem jedné role, jste na omylu. Tento původně divadelní herec si vedle Chirurgů zahrál třeba v seriálech Akta X, Beverly Hills 90210 nebo sitcomu Roseanne. Ani filmové role mu však nejsou cizí. Naposledy se třeba objevil v roce 2013 v životopisném filmu 42 jako pan Brock. Jamesovi je dnes sice již 68 let, ale je aktivnější než většina jeho vrstevníků. Vedle hraní má vášeň jménem westernové ježdění na koních. Jeho organizace s názvem James Pickens Jr. Foundation podporuje mladé a znevýhodněné děti a snaží se jim prostřednictvím kovbojského stylu života ukázat, že mohou dosáhnout všeho, co si v životě vysní.

James v říjnu oslavil 68. narozeniny, v seriálu odkroutil už 18 řad, těšit se můžete i v té devatenácté

Patrick Dempsey (Dr. Derek Shepherd)

Neurochirurga Dereka hrál Patrick Dempsey celých 10 let, za tu dobu se objevil v 244 dílech. Patrick je však mužem mnoha tváří a profesí. Vedle herectví se v minulosti věnoval modelingu, automobilovému závodění a také pod značkou Avon vydal svůj parfém Unscripted. Co se týče herectví, objevil se v mnoha filmech a seriálech jako třeba Holka na roztrhání, Jak ukrást nevěstu nebo Na sv. Valentýna. V soukromém životě je tento šarmantní postarší herec podruhé ženatý. S manželkou Jillian má tři děti. 

Patrick se od roku 2004 věnuje i automobilovým závodům, v roce 2015 se umístil na stříbrné příčce ve své kategorii v legendární čtyřiadvacetihodinovce Le Mans

Hvězdy Sexu ve městě 25 let poté: Vysportovaná Carrie, bezdětná Samantha a obtloustlý Pan Božský

Denisa Grofová / 30. 01. 2023

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Zdroje: Wikipedia, Profimedia, Instagram, Twitter, people.com, wranglernetwork.com, dailymail.co.uk, super.cz
Zdroj fotografií: Profimedia a © ABC / Courtesy Everett Collection / Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM