Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Akta X po 30 letech: Co dnes dělají agenti Mulder a Scullyová a proč zmizeli Osamělí střelci ze showbyznysu

Denisa Grofová
14. 02. 2023

Americký televizní sci-fi seriál Akta X (X-Files) letos oslaví 30 let od premiérového dílu. Vysílal se devět let (1993-2002) v devíti řadách. Tím to ale neskončilo. V roce 2016 se seriál vrátil s šestidílnou sérií a v roce 2018 ještě jednou s deseti novými díly. Aby toho nebylo málo, byly natočeny i dva celovečerní filmy – Akta X a Akta X: Chci uvěřit. 

Není snad nikdo, kdo by neznal ústřední dvojici, agenta Muldera a agentku Scullyovou. Ti jsou agenty FBI, kteří vyšetřují případy, se kterými si nikdo v minulosti nevěděl rady. Dvojice tvořená nadšencem do paranormálních jevů, který věří, že mu sestru unesli mimozemšťani, a agentkou, která věří víc v boha než nadpřirozené jevy, si získala srdce diváků po celém světě. Seriál byl nominován celkem 141krát na různá ocenění, 61 jich získal. Ve sbírce nechybí mimo jiné 16 Emmy a pět Zlatých glóbů. Akta X má samozřejmě, jak jsme již zvyklí, své spin-offy, a to v podobě seriálů The Lone Gunmen a Milénium. 

Dnes se spolu prolétneme z minulosti do současnosti a podíváme se na to, jak se tehdejších hvězdám dařilo a jak si žijí dnes.

Hvězdy seriálu Chirurgové: Meredith inkasuje 13 milionů za díl, Izzie nabádá k dárcovství orgánů, George pomáhá dětem

Denisa Grofová / 06. 02. 2023

David Duchovny (Fox Mulder)

Kde se děly nějaké paranormální aktivity, tam byl agent, kterého rozhodně jen tak něco nevyděsilo. David Duchovny však není jen představitel výše zmíněného agenta, vidět jste ho mohli i ve spoustě dalších filmů a seriálů, z nichž za zmínku určitě stojí seriál Californication nebo filmy Chaplin, Beethoven, Podnikavá dívka či EvoluceCo se týče pracovního nasazení, je David takový Ferda Mravenec. Vedle herectví se věnuje produkci, režii, zpěvu a psaní.

Vydal několik knih i hudebních desek, které však sklízí spíše vlažné reakce. Ne, že by jeho folkrockové skladby byly špatné, ale jak řekli kritici, problém je jinde, a to v hrdle hlavního protagonisty. Dle odborníků David Duchovny zkrátka není a nikdy nebude dobrý zpěvák. Hercův soukromý život taky není úplná nuda. Má za sebou léčbu závislosti na sexu a rozvod. Nyní randí s o 33 mladší slečnou, kterou poznal jako prodavačku v džusovém baru. Tak snad jim láska vydrží. 

David Duchovny postupem času o charisma nepřišel

Gillian Anderson (Dana Scully)

Jako zvláštní agentka a zároveň doktorka medicíny Dana Scullyová byla skvělým protipólem agentu Mulderovi. Postava Dany udělala z Gillian ikonu. Přitom se moc nemluví o tom, že tuto roli málem nezískala. Chyběl jí údajně sexappeal. Televizní stanice Fox si totiž vedle Davida Duchovnyho představovala sexy parťačku a tehdy neznámá herečka je nenadchla. Jejich pochyby zmizely až ve chvíli, kdy se ze seriálu stal hit. Role Dany v Akta x nepřinesla Gillian jen zkušenosti a slávu, ale i Zlatý glóbus.

Počet sošek zdvojnásobila za roli v seriálu Koruna, kde ztvárnila Margaret Thatcher. Herečka má na kontě i množství filmů, nejvíce je ale spojena se svými seriálovými rolemi: Vidět jste ji mohli v dramatu Pád, kde hrála policejní komisařku, nebo v komediálním seriálu Sexuální výchova. Partnerský život se Gillian zrovna nedaří. Je sice milující matkou tří dětí, ale také dvakrát bývalou manželkou a několikanásobnou bývalou přítelkyní. Nyní se spekuluje o jejím návratu k poslednímu příteli, scenaristovi Peteru Morganovi. Tak snad se na tuto šarmantní padesátnici usměje štěstí a konečně najde tu pravou lásku. 

Gillian Anderson v seriálové roli před 30 lety a na předloňské přehlídce značky Chloe v Paříži

Mitch Pileggi (zástupce ředitele FBI Walter Skinner)

Mitch Pileggi začal s herectvím již jako středoškolák. Seznam seriálů, ve kterých se objevil, by dal na několik stránek. Vyzdvihnout můžeme třeba „nový“ Dallas nebo reboot oblíbeného seriálu Walker, Texas Ranger s názvem Walker, který se vysílá od ledna 2021. Jeho nejvýznamnější rolí však byla, a asi už i bude, postava zástupce ředitele FBI Waltera Skinnera v našem dnes zmiňovaném seriálu. Tato role byla původně epizodní, ale rozšířila se a v roce 2001, čínž se Mitch alias Walter stal stálým členem obsazení. Pileggi si pak zahrál i v obou Akta-X filmech. 

Mitch i přes svůj věk vypadá stále velmi dobře, což určitě dokáží ocenit i jiné dámy než jen jeho druhá manželka Arlene

William B. Davis (muž s cigaretou)

William, který se objevil v nespočtu seriálů, je známý hlavně díky své postavě muže s cigaretou právě v Aktech X. Jako zajímavost určitě můžeme zmínit, že William získal toto angažmá jako odnaučený kuřák, a tak dostal na výběr mezi bylinnými a skutečnými cigaretami. Zprvu si vybral skutečné, ale přešel na bylinné krátce poté, co dostal strach, že se opět stane závislým. William je studovaný člověk. V roce 1959 absolvoval jako bakalář filosofie University of Toronto. Poté pokračoval ve studiu a stal se profesorem dramatu na University Bishop. Navíc založil William Davis Centrum pro studium herectví ve Vancouveru. A jedna perlička na konec: Herec je bývalým mistrem ve vodním lyžování, který ve své době lámal rekordy.

Úhlavní nepřítel zvláštního agenta FBI Foxe Muldera je známý jen jako Muž s cigaretou, v šesté a jedenácté řadě seriálu postupně bylo odtajněno jméno Carl Gerhard Busch Spender

Sheila Larken (Margaret Scully)

Dnes téměř osmdesátiletá Sheila Larken ztvárnila v seriálu roli matky agentky Scullyové. Sheila si za svůj život zahrála v řadě seriálů včetně fenoménu Dallas. V roce 1978 se provdala za režiséra Roberta W. Goodwina, který v prvních pěti řadách působil jako producent Akta X. Spolu mají dvě děti. 

Bruce Harwood (John Byers)

Bruce Harwood se jako jeden z Osamělých střelců objevil v 36 epizodách seriálu Akta X. Jeho další herecké příležitosti byly nevelké, epizodně se objevil v různých seriálech včetně samostatného seriálu trojice, The Lone Gummen. Pokud jste ale fanoušci béčkových filmů, mohli jste zaregistrovat Bruce v televizním filmu Tajemství Vánoc nebo Poprvé na střední. Jeho život se odehrává mimo bulvární plátky a sociální sítě, jediná známá informace o něm je, že je již 34 let (snad šťastně) ženatý s manželkou Heather.

Dean Haglund (Richard Langly)

Dean Haglund je známý právě díky své roli Richarda v Akta X, který patřil k Osamělým střelcům. Dean je však nejen herec, ale i úspěšný stand-up komik a vynálezce externího chladícího produktu pro laptopy. Po Aktech X se objevil v několika seriálech, hvězdná kariéra už na něho ale nečekala. V roce 2015 emigroval do Austrálie, věnuje se malování a svým psím miláčkům.

Tom Braidwood (Melvin Frohike)

Osamělí střelci byli samozřejmě tři. Tím posledním je Melvin Frohike, kterého ztvárnil Tom Braidwood. Ten se však herectví kromě Akt X nevěnoval, ve filmové branži však zůstal jako režisér a producent.

Osamělí střelci zleva: Dean Haglund, Tom Braidwood, Bruce Harwood

Dallas po 45 letech: Bobbyho postihly tragédie, Pamela je královnou kosmetiky a Sue Ellen vypráví historky na lodi

Denisa Grofová / 09. 01. 2023

Seriál Pohotovost: Výtah ke slávě pro George Clooneyho, Goran Višnjić chtěl být agentem 007, představitel doktora Greena získal Zlatý Glóbus 

Denisa Grofová / 19. 12. 2022

Zdroje: Wikipedia, Instagram, Twitter, imdb.com, csfd.cz, super.cz, prozeny.cz, dailymail.co.uk, dailynews.com, pagesix.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM