Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Kate Winslet hrála jen tlusté holky, Leonardo DiCaprio se neobtěžoval se čtením scénáře: Jak vypadají herci z kultovního Titaniku po 25 letech

Avatar photo Martina Hoblová
26. 12. 2022

Kdo by neznal slavnou hlášku „Jacku, já letím“? Jen ten, kdo neviděl Titanic. Příběh plný lásky a zajímavých osudů natočený na půdorysu skutečné tragédie by se dal přirovnat k pohádce se špatným koncem. Dívka z vyšší společnosti se na obří lodi potká a zamiluje do chlapce z nižší třídy, prožijí spolu vášnivý románek a po potopení zaoceánského parníku bojují o život. Nemohou ale přežít oba, proto se Jack pro svou Rose obětuje. Podívejte se, jak se za 25 let herci změnili.

Film Jamese Camerona, který měl premiéru v prosinci 1997, je s tržbami 2,201 miliardy dolarů dodnes třetím nejúspěšnějším filmem všech dob (porazil ho jen Cameronův další spektákl Avatar a komiksový film Avengers: Endgame) a po celém světě proslavil mladičkého Leonarda DiCapria i jeho hereckou partnerku Kate Winslet. 

Zajímavé je, že slavný film je jen o 34 minut delší než skutečná zkáza Titaniku, během níž v oceánu vyhasl život více než 1.500 lidí. Na palubě lodi bylo nejméně 15 lidí cestujících pod falešným jménem. Na parník se dostalo i několik Čechů, strojník Jan Kabát, stevard Rudolf Linhart, člen lodní kapely Karel Stanke nebo černý pasažér Viktor Halva. Poslední přeživší tragédie – Elizabeth Gladys Dean – zemřela ve věku 97 let na zápal plic 31. května 2009. Na palubě Titaniku jí bylo zhruba 9 týdnů. Bořiči mýtů se snažili dokázat, že na dveře by se vešli jak Rose, tak Jack. Nastínili různé kombinace poloh, které by oba zachránily. Režisér James Cameron kontroval tím, že by se na desku sice oba vešli, ale pod jejich tíhou by se stejně potopila a zemřeli by oba.

Nejkrásnější hollywoodský pár současnosti? Vtipkuje, škádlí se a plodí jedno dítě za druhým

Michaela Dočkalová / 21. 12. 2022

Leonardo DiCaprio (48 let)

V době, kdy se Leonardo připravoval na roli Jacka, už měl na kontě nominaci na Oscara za snímek Co žere Gilberta Grapea. A právě proto měl asi pocit, že si nemusí číst scénář, jak na něj prozradil sám režisér. Poté co mu tedy Cameron poděkoval a poslal ho domů, Leonardovi došlo, že by tím zahodil velkou filmovou roli. Díky bystrému úsudku se z něj tak stala celosvětová celebrita, která má na svém kontě už řadu úspěšných rolí ve filmech jako Pláž, Chyť mě, když to dokážeš, Počátek, Vlk z Wall Street, Velký Gatsby nebo Tenkrát v Hollywoodu. Ve svém volnu se pak Leonardo věnuje ekologii, hrnčířství, vlastním vinicím a také přítelkyním, jejichž věk nesmí překročit magickou metu 25 let. 

Kate Winslet (47 let)

Přestože si herečka roli Rose údajně doslova vyškemrala, natáčení jí prý způsobovalo trauma. Důvodem byla mimo jiné velká zodpovědnost, kterou role přinášela. Nebyla si totiž jistá svým výkonem, bála se v té době výbušného režiséra a často ji přepadaly emoce. Také se jí nelíbila dlouhá pracovní doba a to, že byla kvůli natáčení ve vodě mnohdy podchlazená. V jednu chvíli chtěla dokonce s natáčením skončit. Vydržela, což jí přineslo slávu a role v dalších úspěšných snímcích jako například Hledání Země Nezemě, Všichni královi muži, Prázdniny nebo Předčítač, za kterého získala dokonce Oscara i Zlatý Glóbus. Na svém kontě má ale mnohá další ocenění.

Její velký comeback včetně dalšího Zlatého Glóbu má pak na svědomí seriál Mare z Easttownu, aktuálně ji můžete vidět v pokračování úspěšného snímku Avatar: The Way of Water, na jehož premiéru si vzala sedm let staré šaty. Po vzoru dalších celebrit totiž holduje udržitelné módě. Trojnásobná matka, kterou před natočením Titaniku údajně škatulkovali do role tlustých holek, se navíc nebojí podpořit dobrou věc. Rodině s vážně nemocnou dcerou pomohla zaplatit částky za energie, které ji drtily. Mezi Kate a Leonardem vzniklo během natáčení velmi silné a dodnes přetrvávající přátelství. Herci se vzájemně podporují na předávání nejrůznějších cen, v roce 2008 si navíc spolu znovu zahráli ve filmu Nouzový východ.

Mezi Kate a Leonardem před 25 lety vzniklo silné přátelské pouto

Billy Zane (56 let)

Jeho život bychom měli rozdělit na „před Titanikem“ a „po Titaniku“. Zatímco před ním byl velkým oblíbencem fanoušků, po něm mu kvůli roli záporáka Cala Hockleyeho začaly chodit dokonce i nenávistné maily. Šrám utrpěl nejen v rámci filmové kariéry, ale také v osobním životě. Během natáčení se totiž rozešel se svou manželkou. Billy se objevil ve snímcích jako Návrat do budoucnosti I a II, Bratrstvo spravedlivých, Orlando, Svatý boj, Nepřemožitelný Samson nebo v seriálu Čarodějky. Měl dokonce příležitost zahrát si Johnnyho v Hříšném tanci, podle choreografa ale neuměl tančit a proto tvůrci dali přednost Patricku Swayzemu. Šarmantní herec s řeckými předky je kvůli plešatění už dlouhou dobu bez kštice, a když zrovna něco nenatáčí, věnuje se malířství.

Až na vlasovou pokrývku se Billy Zane moc nezměnil

Bill Paxton (✝ 61 let)

Herec představující ve filmu hledače pokladů Brocka zaujal Camerona už mnohem dříve. Vidět ho proto můžeme také ve snímcích Terminátor nebo Vetřelci. A mimo to se objevil v Predátorovi 2, což zmiňujeme záměrně – podle fanoušků jde totiž o jediného herce, kterého zabily na plátně hned tři nejslavnější postavy sci-fi. Jeho filmová kariéra je ale mnohem bohatší, střihnul si role třeba v Komandu, Vertical Limitu, Spy Kids 1 a 2 nebo Na hraně zítřka. Jeden film pak vyčníval nad ostatní – Apollo 13, kde se (podle skutečné události) snažil po boku Toma Hankse, Kevina Bacona, Garryho Sinise a Eda Harrise přežít cestu na Měsíc, u čehož zazněla samozřejmě i legendární věta „Houstone, máme problém“. Před 5 lety nás Bill Paxton opustil kvůli komplikacím po operaci srdce. 

Bill Paxton točil až do své předčasné smrti, premiéry snímku Circle: Uzavřený kruh, ve kterém se opět sešel s Tomem Hanksem, se nedožil

Gloria Stuart (✝ 100)

Herečka ztvárňující skoro 101letou Rose zemřela v roce 2010, symbolicky ve věku nedožitých 101 let. Za roli v Titaniku získala několik významných ocenění včetně Zlatého Glóbu. Titanic byl asi jejím neslavnějším filmem, Gloria ale poprvé stanula před kamerou už v roce 1932, vidět jste ji mohli například ve filmech Neviditelný muž, Záplava, Kazatel a žák či Země hojnosti. Na svém kontě má mimo jiné cenu za celoživotní zásluhy a dílo a získala také hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.

Gloria Stuart se proslavila už v 30. letech (foto vlevo), po zklamání z toho, že ji studio obsazovalo do průměrných až podprůměrných snímků, se na dlouho stáhla na divadelní prkna, comeback si užila v 70. letech a vrchol přišel právě v Titaniku (foto vpravo). Zemřela v roce 2010 ve 100 letech (foto uprostřed je z roku 2004)

Kathy Bates (74)

Představitelka milionářky Margaret Brown nejvíce zaujala rolí v adaptaci románu Stephena Kinga Misery nechce zemřít z roku 1990. Znát ji můžete také z filmů Rukojmí, P.S. Miluji tě, Zrození šampióna nebo Dálniční hlídka, objevila se i v seriálech Svědectví, Odpočívej v pokoji, Dva a půl chlapa, Kancl, American Horror Story nebo Teorie velkého třesku, kde nezapomenutelným způsobem ztvárnila dominantní matku Amy Farrah Fowler (a tchyni hlavního hrdiny Sheldona Coopera).

Kathy Bates si zahrála i ve filmu Clinta Eastwooda Richard Jewell z roku 2019

A další… 

Významnější roli si v Titanicu zahrála Frances Fisher (matka Rose), kterou si můžeme pamatovat i z filmů 60 sekund, Obhájce nebo Dáma ve zlatém a seriálů Akta X, Pohotovost, Chirurgové, Castle na zabití, Dva a půl chlapa nebo Hříšnice. Kapitána lodi ztvárnil Bernard Hill známý zejména z trilogie Pán prstenů a filmů Wimbledon, Valkýra nebo Kid. Letos v červenci zemřel ve věku 80 let anglický herec David Warner, který ztvárnil zápornou postavu Spicera Lovejoye.

Malý Kevin je otcem, Buzz čelí obvinění, paní McCallisterová je úspěšnou dabérkou: Podívejte se, jak dnes vypadají herci ze Sám doma

Kristýna Ševčíková / 23. 12. 2022

Vysmívali se jí kvůli postavě, Kate Winslet všem vytřela zrak v sedm let starých šatech

Michaela Dočkalová / 21. 12. 2022

Zdroje: ČSFD, Super.cz, newidea.com.au
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM