Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Malý Kevin je otcem, Buzz čelí obvinění, paní McCallisterová je úspěšnou dabérkou: Podívejte se, jak dnes vypadají herci ze Sám doma

Kristýna Ševčíková
23. 12. 2022

Kdo by neznal tradiční vánoční podívanou, filmy Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku. Fanoušci po celém světě si opakují klasické a oblíbené hlášky z obou snímků a těší se, až v televizi zapnou svou oblíbenou klasiku. Jak se hrdinové filmu změnili a co teď dělají? 

O mnoho let později diváci stále citují ikonický vánoční film z 90. let. Hlavním hrdinou je osmiletý Kevin McCallister, který nešťastnou shodou náhod zůstal doma sám, zatímco celá jeho rodina odjela na prázdniny. Kevin se potýká s nečekaným problémem, dvěma lupiči Harrym a Marvem, kteří se během vánočního období snaží vykrást co nejvíce domů. Včetně toho, kde bydlí malý Kevin. A divák jen sleduje, jaké nečekané strasti jim Kevin připraví. Hlášky jako „Harry jdu do baráku!“, „Co to, že jsi jak oškubaný kuře?“ nebo „Drobný si nech, ty blbý hovado!“ se pravděpodobně nikdy neomrzí. 

Někteří pověsili herectví na hřebík, jiní rozvíjejí zářivou kariéru: Kde skončily a jak dnes vypadají dětské hvězdy přelomu milénia

Kristýna Ševčíková / 16. 12. 2022

Macaulay Culkin (Kevin McCallister)

Rodáka z New Yorku katapultovala role Kevina McCallistera do centra pozornosti už v 10 letech. A to hned po uvedení prvního filmu v roce 1990. O dva roky později se v této divácky úspěšné podívané objevil znovu, a to ve film Sám doma 2: Ztracen v New Yorku. Mezitím stihl natočit také snímek Moje první láska, ve kterém exceloval. Objevil se také ve filmu Sám doma a bohatý, který ale s předchozími dvěma snímky, kromě konceptu a Culkina, nemá nic společného, a také ve filmu Dobrý synek. V roce 2021 ho mohli diváci spatřit také v 10. sérii seriálu American Horror Story. V jeho osobním životě se objevila také nejedna zkušenost s drogami, alkoholem a cigaretami. Podle jeho vlastních slov s drogami ale skončil. Culkin chodil například s herečkou Milou Kunis, a to téměř 9 let. Znovu našel lásku v roce 2017, kdy začal randit s dětskou hvězdou ze seriálu Sladký život Zacka a Codyho Brendou Song. V dubnu 2021 přivítal pár svého prvního potomka, syna Dakotu, o rok později se pár zasnoubil.

O Macaulayovi se dlouho psalo v souvislosti s užíváním omamných látek, s nimi ale podle svých slov skoncoval

Joe Pesci (Harry Lime)

Joe Pesci se může pochlubit dlouhou a úspěšnou filmovou kariérou. Je držitelem Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Mafiáni, doma má i cenu BAFTA za film Zuřící býk. Kromě obou dílů Sám doma hrál ve filmech jako Tenkrát v Americe, Betsyina svatba, v sérii Smrtonosná zbraň nebo ve Scorseseho skloňovaném snímku Irčan. Na počátku tisíciletí se zaměřil na hudbu a vydal tři alba. Ženatý byl s herečkou Claudií Haro, a to v letech 1988 až 1992, zasnoubený s modelkou Angie Everhart, ale pár se rozešel v roce 2008. Pesci, který je celkem malého vzrůstu (165 cm), je mimo jiné velkým milovníkem golfu.

Joe Pesci je milovníkem golfu, právě z golfového turnaje pochází aktuální foto

Daniel Stern (Marv Murchins)

Rodák z Marylandu, který měří 192 cm, se kromě obou dílů Sám doma objevil také ve filmech jako je Moje modré nebe, Dobrodruzi z velkoměsta nebo Městský pohár. Navíc usedl také na režisérskou židli, v roce 1993 natočil snímek Objev roku, režíroval i epizody seriálů Báječná léta, Chlapi sobě a Manhattan. Od roku 1980 je ženatý s Laure Mattos, s níž má tři děti, dvě dcery a syna Henryho, který je senátorem. Mimo herectví se Stern věnuje také sochařství. Jeho umělecká díla najdete po celé jižní Kalifornii.

Představitel slaboduchého Marva se věnuje sochařství

Catherine O’Hara (Kate McCallister)

Narodila se v  kanadském Torontu a známou se stala už v průběhu 80. let díky několika vedlejším rolím. Do povědomí diváků se zapsala například ve filmu Tima Burtona Beetlejuice z roku 1988. Její velká chvíle ovšem přišla až se snímky Sám doma a Sám doma 2. Poté, co ztvárnila matku rodiny McCallisterů, pokračovala v hraní, například ve filmech Frankenweenie: Domácí mazlíček, Wyatt Earp nebo Penelope. V poslední době potěšila diváky svým výkonem v seriálu Městečko Schitt’s Creek. Tato role jí v roce 2021 vynesla cenu Zlatý Glóbus za nejlepší herečku v seriálu. Kromě hraní se věnuje také dabingu, psaní scénářů a písní se svou sestrou, zpěvačkou a skladatelkou Mary Margaret O’Hara. V roce 1992 se provdala za designéra Bo Welche, mají spolu dva syny.

Catherine vypadá pořád skvěle i ve svých 68 letech

John Heard (Peter McCallister)

Svou kariéru rozjel na divadelních prknech v New Yorku. Získal také několik ocenění, mimo jiné například Obie a Theatre World Award. Během působení v Hollywoodu se stal uznávaným hercem, natočil přes 200 titulů. Objevil se například ve filmu Velký s Tomem Hanksem v hlavní roli. Znát ho můžeme také ze snímků Gladiátor, Čas probuzení nebo Kód pro vraždu. John Heard zemřel v červenci 2017 poté, co prodělal infarkt způsobený srdeční chorobou. Bylo mu 71 let. Zůstaly po něm tři děti, dva synové a jedna dcera.

Hojně obsazovaný herec zemřel před pěti lety

Devin Ratray (Buzz McCallister)

Poté, co ve dvou filmech ztvárnil Kevinova šikanujícího velkého bratra Buzze, se Ratray objevil ve filmech jako Dennis – postrach okolí, Princ a já, Náhradníci nebo Nebraska. Vidět jsme ho mohli také v seriálech jako Zákon a pořádek nebo Lovci duchů, objevil se také v hitu Netflixu Ruská panenka. Do centra pozornosti bulvárních médií se dostal před rokem, kdy byl obviněn za napadení a ublížení na zdraví po údajné hádce s přítelkyní. Za tento incident byl dokonce i zatčen a následně propuštěn na kauci. Poté, co tohle obvinění vyšlo na svět, se ozvala bývalá kamarádka Lisa Smith, která už v roce 2017 ohlásila, že ji na večírku v New Yorku zdrogoval a znásilnil.

Představitel Buzze je poslední dobou přetřásán spíš kvůli svým kriminálním činům

Kieran Culkin (Fuller McCallister)

Macaulayův mladší bratr se na plátně objevil v několika filmech, například Taková normální holka, Pravidla moštárny, Kouzelná země skřítků nebo Hudba mého srdce. Poté, co získal nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Igby, šel Kieran ve šlépějích svého bratra a vydal se na úspěšnou hereckou dráhu. Od roku 2018 ztvárňuje Romana Roye v úspěšném seriálu HBO Boj o moc, získal díky tomu několik nominací na Zlatý Glóbus. Kieran je také otcem dvou dětí, s manželkou Jazz Charton mají syna a dceru.

Kieran v současnosti září v úspěšném seriálu HBO Boj o moc

Gerry Bamman (Strýček Frank)

Rodák z Kansasu si zahrál také ve filmech Osobní strážce, Vládci loutek, Dům s tichým barem nebo Porota. Na kontě má i mnoho divadelních rolí, například v představeních Kupec benátský nebo Nepřítel lidu. Se svou bývalou manželkou, režisérkou Emily Mann, má syna, kterému je 39 let. 

Nejnovější záznam ve filmografii 81letého herce je z roku 2015, o té doby si užívá zaslouženého důchodu

Třetí díl nevznikl z dojemného důvodu, Festera byste nepoznali a Morticia je pořád kost: Addams Family po 30 letech

Kristýna Ševčíková / 25. 11. 2022

Komu propůjčil hlas Walt Disney a která princezna má skutečnou předlohu? Vyzkoušejte své znalosti oblíbených animáků v našem kvízu

Kristýna Ševčíková / 15. 12. 2022

Zdroje: usmagazine.compeople.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM