Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Vstali z mrtvých jako Ježíš: Návrat ze záhrobí si užili Čestmír Mázl, Bobby Ewing i zlý císař z Hvězdných válek

Avatar photo Carlito Brigante
23. 12. 2022

Bizarní úmrtí a ještě bizarnější zvrat s oživením. Ordinace v růžové zahradě letos pohřbila a následně znovuzrodila postavu Čestmíra Mázla. Nečekaný tah, nebo ubohá scenáristická berlička? Možná se budete divit, kolik oblíbených postav povstalo z hrobu a nechce odejít do věčných lovišť.

Věříte na nesmrtelnost a život po životě? V rozšířené filmové a seriálové realitě jde o poměrně častou cestu, jak rozvádět příběhy a nenechat odejít oblíbené postavy. Komu se povedlo umně obživit miláčky davů a kdo naopak na nihilistické pomůcce pohořel?

Vánoce s transgender prostitutkou a Bruce Willis ve formě: Tipy na skvělé sváteční filmy pro všechny, které nebaví jen pohádky

Petr Šilha / 22. 12. 2022

Čestmír Mázl 

Nejčerstvější „přírůstek“ do nemrtvého universa. Tahle zpráva prolétla českým internetem a okamžitě se stala organickým virálem. Jeden z nejuznávanějších lékařů se stal obětí lstivého drogového kartelu na pracovní misi v Mexiku. Zní to jako zápletka filmu Clinta Eastwooda? Omyl, tuhle vskutku zamotanou zápletku vymysleli tvůrci seriálu Ordinace v růžové zahradě. Nejznámější gynekolog v Čechách nečekaně opustil Gynekologicko-porodnické oddělení v Nemocnici Kamenice. Věříte na zázraky? Na planetě Nova není nic nemožné! Však víte, jak to občas v Mexiku bývá. Pohřbená oběť se z ničeho nic objevila. Aby ne, když se dosud nenašlo tělo. Čestmír Mázl s tváří Petra Rychlého to od hardcore jádra Ordinace solidně schytal, protože se radikálně proměnil i jeho charakter a vzhled. Pro nás ostatní bylo jeho zmrtvýchvstání dokonalou inspirací pro tvorbu meme, kterých je od začátku léta plný internet. Díky, Čestmíre, chyběl jsi nám!

Odpočívej v pokoji 

Život po životě je samozřejmě vděčným tématem, které dalo vzniknout i jednu z nejlepších seriálů všech dob. Jmenoval se Odpočívej v pokoji a HBO s ním na začátku nového milénia sbíralo spoustu cen. Nevšední dílo z pera oceňovaného Allana Balla (Americká krása, Banshee) vyprávěl příběh o rodině Fischerových, provozovatelných nezávislého pohřebního ústavu. Vrcholně nadčasové a progresivní dílo zaujalo i tím, jak pracovalo s mrtvými (a vlastně nemrtvými) postavami. Na začátku každého dílu mohli diváci sledovat různé kreativní (a často až Darwinovými cenami zavánějící) úmrtí. Nebožtíci se v jednotlivých epizodách objevovali a reflektovali svůj život před soudným okamžikem. Tvůrci seriálu si s diváky často hráli a hranice mezi životem a smrtí byla opravdu tenká. Ostatně jednu z hlavní postav měl nejstarší z Fischerů, který skonal hned v první scéně pětidílné série. 

Kenny 

„Zabili Kennyho, parchanti!“ Jedna z nejslavnějších hlášek legendárního South Parku. Tajemný depresivní chlapec v kapuci je nejspíše světovým rekordmanem v četnosti úmrtí a znovuoživení. Jedna z vedlejších postaviček i přes všeobecně titěrný prostor získal kultovní status a nakonec celkem zásadní prostor ve filmovém spektáklu Peklo na zemi, kde uzmul klíčovou roli celého universa. Sladká odměna za věčné mrzačení, neboť jednou ze základních ingrediencí slavného seriálu byla právě brutalita vykonávaná na nepříliš mluvné postavičce.

Palpatine

Nikdy nepodceňuj temnou stranu síly! Jeden z klíčových elementů Hvězdných válek vstal z hrobu po dlouhých 36 letech! V roce 2019 se na scéně znovu objevil temnostpán, císař Palpatine. Nové pojetí v područí Disneyho fanoušky víceméně uráželo, a tak se rozhodli vytáhnout zbraň nejtěžšího kalibru. Využilo se klonování a další berličky, které mohly vrátit možná nejslavnějšího záporáka všech dob. Zosobněné zlo v podání Iana McDiarmida bohužel pro Hvězdné války i jejich nového chlebodárce moc dobře nedopadlo, protože podráždilo nové i Hvězdnými válkami odkojené fanoušky. S návratem mrtvých by se to zkrátka nemělo přehánět. 

Bobby Ewing 

Pravděpodobně nejslavnější navrátilec. Kdo by si nepamatoval sérii, kterou hltaly naše maminky a babičky na televizi Nova. Všechny zajímalo, jak se bude vyvíjet situace v rodině Ewingů a co budou mít zase „Džejár“ a Bobby za lubem. Dnes si však připomeneme jednu z nejslavnějších seriálových scén všech dob. A také první hmatatelné vyslyšení tlaku fanoušků. Sympatický romantik Patrick Duffy divákům a divačkách chyběl, a tak se po jeho hrdinném skonu hledala cesta, jak jej do seriálu vrátit. Sledovanost klesala, diváci bombardovali tvůrce, a tak došlo na dnes již legendární návrat. Bobby se nevrátil ani coby UFO, ani jako své dvojče, ale ukázalo se, že jeho smrt byla jen sen (nebo spíš noční můra) jeho manželky. Scéna ve sprše za doprovodu děsivé melodie se těžko vyháněla z hlavy. 

Festival hlouposti: Injekce kokainu místo viagry, novodobý Dracula, co neuměl počítat, i tragédie vítačů hurikánu

Carlito Brigante / 21. 11. 2022

Skvělé vánoční pohádky, které zaženou chmury dnešní doby

Petr Šilha / 17. 12. 2022

Zdroje: TV Nova, Kinobox.cz
Úvodní foto: TV Nova

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM