Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Buffy, přemožitelka upírů po 20 letech: Některé hvězdy upadly v zapomnění, jiné jsou stálicemi Hollywoodu

Denisa Grofová
22. 05. 2023

Buffy, přemožitelka upírů je kultovní americký fantastický seriál, který byl vysílán v letech 1997 až 2003. Je často označován za jeden ze seznamu nejlepších seriálů všech dob. Jeho tvůrcem je Joss Whedon, který stál i za scénářem filmu Buffy, zabíječka upírů z roku 1992, z něhož seriál vychází. 

Hlavní dějovou linku tvoří příběh Buffy Summers, dívky s nadpřirozenými schopnostmi, která bojuje proti upírům, démonům a dalším bytostem.  Seriál si získal nejen velkou popularitu a fanoušky po celém světě, ale i řadu ocenění, včetně dvou  cen Emmy a sedmi cen Saturn. Stejně jako spousta oblíbených zpracování, se i tento seriál na základě úspěchu dočkal svého spin-offu s názvem Angel, který se v pěti řadách vysílal v letech 1999 až 2004 a byl taktéž divácky velmi oblíbený. Shrnout rozdíl mezi Buffy a Angelem se jednoduše a výstižně podařilo jedné z divaček: „Buffy je pro teenagery, Angel je dospělejší a více ponořený do temna a krve.“

Pojďme se nyní podívat na herce, kteří v seriálu Buffy, přemožitelka upírů ztvárnili hlavní postavy. Jak se na nich podepsalo 20 let od konce vysílání? Jsou stále slavní a úspěšní?

Chůva k pohledání po 30 letech: Fran vypadá skvěle a pere se s životem, z dětí jsou čtyřicátníci

Denisa Grofová / 17. 04. 2023

Sarah Michelle Gellar (Buffy Summers)

Sarah Michelle Gellar je úspěšná americká herečka, která svou kariéru odstartovala již v sedmi letech. Než se proslavila jako hlavní představitelka seriálu Buffy, přemožitelka upírů, zazářila v seriálu Všechny moje děti. Tato role jí vynesla rovnou uznávanou cenu Emmy. Za roli Buffy Summers získala nejen několik dalších ocenění do sbírky, ale také nespočet fanoušků po celém světě. 

Mezi další významné role patří například ta v dramatickém filmu Velmi nebezpečné známosti, v komediálním filmu Scooby-Doo a nebo v hororech Nenávist a Vřískot 2. V osobním životě tvoří Sarah Michelle Gellar se svým manželem Freddiem Prinzem Jr. od roku 2002 jeden z nejpevnějších párů Hollywoodu. Aktivně věnuje filantropii, podporuje mnoho charitativních organizací a bojuje proti hladu ve světě. Kromě toho se stala také úspěšnou podnikatelkou a spoluzaložila společnost Foodstirs, která se specializuje na výrobu organických potravin.

Sarah se věnuje filantropii i byznysu

Alyson Hannigan (Willow Rosenberg)

Alyson Hannigan, která hrála v seriálu nejlepší kamarádku Buffy, je mladším divákům známá spíše díky jiným rolím, ale nutno říct, že právě role Willow Rosenberg otevřela dveře pro další herecké příležitosti. Znát ji určitě budete jako Lily Aldrin v seriálu Jak jsem poznal vaši matku a Michelle Flaherty z komediální filmové sérii Prci, prci, prcičky (tu z hudebního tábora). Alyson se za svou kariéru objevila, ač třeba epizodně, v celé řadě oblíbených seriálů. 

Osobní život Alyson je v hodně bodech dost podobný tomu, který žije její seriálová nejlepší kamarádka Sarah Michelle Gellar. Alyson je šťastně vdaná od roku 2003 a taky matkou dvou dětí. Navíc se též angažuje v mnoha charitativních projektech a organizacích. Mezi její koníčky pak kromě rodiny patří třeba design, móda a četba. 

Alyson zářila i v seriálu Jak jsem potkal vaši matku

Nicholas Brendon (Xander Harris)

Role bojovníka proti zlu a nejlepšího kamaráda Buffy byla pro Nicholase Brendona zatím tou divácky nejznámější a nejúspěšnější. Nesmíme však ale zapomenout ani na jeho role ve filmech Coherence a Big Gay Love.

Nicholas je bouřlivák s duší umělce. Rád maluje, fotografuje a svá díla nejen prodává, ale i předvádí úspěšně v galeriích. Jeho druhá stránka je ale poněkud horší a temnější. Mnoho let se potýkal s depresemi a alkoholismem, což vedlo k mnoha střetům se zákonem, četným zatčením a několika odsouzením za ničení majetku, vandalismus, krádeže a domácí násilí. Několikrát se pokusil vyléčit, ale to se mu moc nedaří. Jeho excesy a problémy stále plní bulvární noviny.

Nicolas bojuje hlavně se svými démony

Charisma Carpenter (Cordelia Chase)

Herečka Charisma Carpenter se původně ucházela o hlavní roli Buffy Summers,. I tak se ale její postava Cordelie Chase nakonec zařadila mezi ty hlavní a oblíbené. Charismu můžete znát hlavně díky jejím seriálovým rolím. Debutovala v kultovní Pobřežní hlídce, dále hrála v Malibu Shores, The Lying Game, epizodně pak třeba v Kriminálce Las Vegas nebo Čarodějkách. Několikrát se umístila v žebříčku nejžádanějších žen i pózovala pro pánský časopis Playboy. Ona sama se však nikdy za sexsymbol nepovažovala.

V osobním životě se Charisma Carpenter setkala s mnoha výzvami. V roce 2002 otěhotněla a musela opustit práci na seriálu Angel kvůli komplikacím během těhotenství. Její syn Donovan se narodil s vrozeným srdečním onemocněním a aby toho neměla málo, tak si o několik let později prošla rozvodem s jeho otcem, Damianem Hardym. Přestože měla několik dalších vztahů, je nyní údajně svobodná. 

Charisma patřila mezi nejžádanější ženy, atraktivita ji neopustila ani s věkem

David Boreanaz (Angel)

David Boreanaz se jako Angel, upír a milenec Buffy, proslavil a získal si srdce nejedné fanynky. Jeho postava dokonce získala zmiňovaný spin-off s názvem Angel. Mezi jeho další úspěchy patří role agenta FBI Seeleyho Bootha v oblíbeném seriálu Sběratelé kostí. V současné době ho na obrazovkách můžete potkávat jako Jasona Hayese v seriálu Tým SEAL.

Mezi jeho zájmy patří sport, zdravý životní styl a aktivně se věnuje fitness a trénování. David také rád tráví čas s rodinou a přáteli, s nimiž se často setkává na různých charitativních akcích a příležitostech, které podporují dobrou věc.

Davida jsme mohli vidět i v dalším seriálovém hitu, detektivních Sběratelích kostí

Anthony Stewart Head (Rupert Giles)

Anthonyho Stewarta Heada jste mohli v seriálu vídat jako Buffyina mentora a knihovníka na střední škole, kam Buffy chodila. Anthonyho výkon v této roli získal uznání kritiky, vynesl mu i několik cen, včetně ceny Saturn Award za nejlepší vedlejší herecký výkon v seriálu. Kromě úspěchů v televizních seriálech se Anthony také proslavil díky svým divadelním rolím. V roce 2002 získal prestižní cenu Laurence Oliviera za výkon v muzikálu The Rocky Horror Show. 

Anthony je oddaný otec a manžel, ale i zpěvák a celkově velký fanoušek hudby, který se s fanoušky rád a často setkává na různých koncertech svých oblíbených interpretů.

Anthony v současnosti září v roli padoucha v seriálovém hitu Ted Lasso

Jak jsem poznal vaši matku tehdy a dnes: Robin překonala rakovinu, Lily uvádí kouzelnickou show, Barney s manželem vychovává dvojčata

Denisa Grofová / 02. 01. 2023

Hvězdná brána po 25 letech: Pro většinu herců životní příležitost, z herecké branže ale úplně nezmizeli

Denisa Grofová / 20. 03. 2023

Zdroje: profimedia.cz, twitter.com, super.cz, people.com, dailynews.com, csfd.cz, wikipedia.org, instagram.com, imdb.com
Zdroje fotografií: Profimedia a ©20thCentFox / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM