Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Kniha stínů, boj proti démonům a ochrana nevinných: Úspěšný seriál Čarodějky má pořád co nabídnout

Kristýna Ševčíková
01. 05. 2023

Kdo by neznal slavný americký seriál Čarodějky, který slavil úspěch po celém světě.  Vysílalo se celkem osm sérií a hlavní děj se točil kolem sester Halliwellových, které žily v San Franciscu v Kalifornii. Každá z nich měla jedinečné magické schopnosti, které využívaly v boji se zlem.

Původní seriál Čarodějky běžel od roku 1998 do roku 2006. Jedním z nejsilnějších aspektů bylo sesterské pouto, které bylo ústředním bodem celé série. Hlavními postavami byly Prue (Shannen Doherty), Piper (Holly Marie Combs) a Phoebe (Alyssa Milano). Děj začíná v té době, kdy se dívky setkávají šest měsíců po babiččině smrti z matčiny strany.  Poté se rozhodnou přestěhovat zpět do svého rodinného sídla v San Franciscu. Nejmladší z nich, Phoebe, objeví na půdě starou knihu, Knihu stínů. Přečte z něj zaklínadlo a nevědomky uvede do pohybu události, které naplní dávné proroctví. Podivné události nakonec sestry přivedly k tomu, aby si uvědomily, že jsou čarodějnice. Prue měla schopnost telekineze a díky tomu mohla věcmi pohybovat silou své mysli, Piper uměla zastavit čas a později i nechat věci vybuchovat a Phoebe viděla budoucnost i minulost a uměla levitovat. 

Přeobsazení hereček

V seriálu na konci třetí série jsme svědky tragické smrti nejstarší sestry Prue. Nahrazena byla nejmladší, nevlastní sestrou Paige, kterou si zahrála Rose McGowan. Podle dostupných informací Shannon Doherty ze seriálu odešla kvůli dohadům se štábem během natáčení. Herečka neměla nikdy dobrou pověst, a to už z dob, kdy natáčela seriál Beverly Hills 90210. Navíc si údajně nerozuměla s představitelkou Phoebe Alyssou Milano. Rose McGowan tak nahradila problémovou kolegyni, aby doplnila trio pro sezóny 4-8. Reakce na tuto změnu byly u diváků různé, ale většinou převládal nesouhlas, i když si nakonec na novou herečku zvykli.

Rose McGowan (vlevo) nahradila Shannon Doherty, které scenáristé vyčarovali vyhazov

Celosvětový úspěch

Kromě toho, že seriál získal fanoušky po celém světě, měl také obrovský úspěch ve sledovanosti. První epizoda, která byla odvysílaná 7. října 1998, získala 7,7 milionů diváků, čímž překonala rekord. Odvysíláním poslední epizody 21. května 2006 se jejich celkový počet zastavil na působivém čísle 178. V té době se tak stal nejdelším americkým televizním seriálem s hlavními ženskými postavami. V roce 2012 ho však předběhly Zoufalé manželky, které končily se 180 epizodami. 

Nové neznamená dobré

Síť CW objednala 11. května v roce 2018 restart série Čarodějky s novým obsazením a novými postavami. To se samozřejmě nelíbilo původnímu obsazení a celému týmu. Považovali to za neúctu k originální sérii a všem, kdo na ní pracovali. Za pravdu jim zřejmě dali i diváci, obnovený seriál nebyl tak úspěšný, a tak ho po čtyřech odvysílaných sériích čekalo ukončení.

V nové verzi se představily Melonie Diaz, Madeleine Mantock a Sarah Jeffery, po čtyřech sériích ale byly bez práce

Zestárla, ale krásu rozhodně neztratila: Co se stalo s hvězdami oblíbeného seriálu Gilmorova děvčata 

Denisa Grofová / 24. 04. 2023

Super drbna tehdy a dnes: Jak žijí hvězdy příběhů zlaté mládeže a jak vypadá titulní hrdinka, kterou jsme v seriálu jen slyšeli

Denisa Grofová / 13. 03. 2023

Zdroje: imdb.com, fandom.com
Zdroj fotografií: Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM