Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Hvězdná brána po 25 letech: Pro většinu herců životní příležitost, z herecké branže ale úplně nezmizeli

Denisa Grofová
20. 03. 2023

Americko-kanadský sci-fi seriál Hvězdná brána (v originále Stargate SG-1) je založen na celovečerním filmu Hvězdná brána z roku 1994. Mezi lety 1997-2007 vzniklo a bylo odvysíláno 10 řad s celkovým počtem 214 epizod. Seriál popisuje dobrodružství elitní speciální jednotky Letectva Spojených států označené SG-1, která prozkoumává galaxii a brání Zemi proti mimozemských hrozbám jako jsou Goa’uldi, Replikátoři a později Oriové. 

Hvězdná brána měla úspěch, stala se divácky populární a získala řadu cen. Díky úspěchu vznikly i další seriály: Stargate Infinity, Hvězdná brána: Atlantida a Hvězdná brána: Hluboký vesmír. Na Hvězdnou bránu také přímo navazují dva filmy – Hvězdná brána: Archa pravdy a Hvězdná brána: Návrat. Složení týmu SG-1 je v prvních pěti řadách neměnné, k výraznějším změnám dochází až později. Pokud jste patřili k těm divákům, kteří hltali každý díl, nebo alespoň máte o hlavních postavách povědomí, tak vás určitě bude zajímat, co se s tehdejšími hvězdami stalo. 

Pojďme tedy dnes spolu znovu Hvězdnou bránu aktivovat a oživit vzpomínky na členy oblíbeného vojenského týmu.

Super drbna tehdy a dnes: Jak žijí hvězdy příběhů zlaté mládeže a jak vypadá titulní hrdinka, kterou jsme v seriálu jen slyšeli

Denisa Grofová / 13. 03. 2023

Richard Dean Anderson (Jack O’Neill)

Jack O’Neill je plukovník, který vedl původní misi ve filmu Hvězdná brána (kde jej ztvárnil Kurt Russell). V pilotní epizodě je povolán z výslužby zpět do aktivní služby a v prvních sedmi sezónách působí jako velitel týmu SG-1, poté je povýšen a přebírá velení na Velitelství Hvězdné brány. Sympaťáka Jack O’Neilla byste nyní v Richardu D. Andersonovi hledali jen těžko, zub času se na něm značně podepsal. Dnes je z něho postarší pán, který už dávno není lamač srdcí divaček. 

Pro většinu seriálových kolegů byla role v Hvězdné bráně tou kariérně nejzásadnější, u Richarda to tak ale není. Tím ale neříkáme, že ho neproslavila. Jen byl slavný už předtím, a to díky seriálu MacGyver, v němž ztvárnil titulní postavu. Po skončení natáčení tak nějak seknul i s hereckou branží. Jako O’Neill se vrátil ještě ve filmu Hvězdná brána: Návrat a objevil se v několika epizodách seriálu Hvězdná brána: Hluboký vesmír. Poté se stáhl do ústraní. Richard je milovníkem zimních sportů. Na prvním místě ale u něho vždy byla jeho dcera Wylie, kvůli které tehdy i opustil Hvězdnou bránu, protože se jí chtěl maximálně věnovat.

Amanda Tapping (Samantha Carter)

Kapitánka a astrofyzička Samantha Carter se připojila k týmu SG-1 v pilotní epizodě. Na začátku osmé sezóny převzala po O’Neillovi velení jednotky. Kdyby se Amanda Tapping v minulosti nerozhodla pro dráhu herečky, mohla z ní dnes být skutečná vědkyně. Na střední škole totiž naprosto excelovala v matematice. Než se celosvětově proslavila jako Samantha Carter, hrála v reklamách a divadelních inscenacích. Za svůj výkon v Hvězdné bráně získala několik nominací na různá ocenění, z nichž některé i obhájila. S koncem Hvězdné brány ale její kariéra velmi utichla, epizodně se občas někde objeví, další výrazné úspěchy se jí zatím ale vyhýbají. Působí spíše jako seriálová režisérka.

Amanda si v životě prošla nejednou těžkou zkouškou. S manželem toužili po dítěti, než se jim ale narodila dcera Olivia, Amanda osmkrát potratila. O své těžké zážitky se veřejně podělila ve snaze podpořit ženy, které si procházejí něčím podobným. Aby ale osud nebyl příliš štědrý, rok po narození Olivie zemřel herečce bratr Steven, s čímž se těžko smiřovala.

Michael Shanks (Daniel Jackson)

Daniel Jackson byl původně egyptolog, jehož teorie o tom, že egyptské pyramidy postavili mimozemšťané, ho dovedly až k jeho účasti na první misi v původním filmu (kde jej hraje James Spader). Na začátku seriálu se připojí k týmu SG-1, aby mohl najít svoji ženu unesenou v pilotní epizodě Apophisem. 

Michael Shanks zůstal aktivním hercem i po skončení natáčení Hvězdné brány, která mu nastartovala kariéru. Rozhodně to tedy není herec jedné role, i když postava Daniela Jacksona patří k těm jeho top. Projekty, na kterých se podílel, nejsou u nás tolik známé, ale i tak můžeme zmínit, že si zahrál třeba v seriálu 24, Burn Notice nebo Saving Hope. V roce 2003 si vzal za ženu herečku Alexandru Doig, se kterou si zahrál i v Hvězdné bráně. Mají spolu dvě děti a (soudě dle sociálních sítích) jsou i po společně strávených letech stále zamilovaní a šťastní.

Christopher Judge (Teal’c)

Teal’c je silný Jaffa, mimozemšťan z planety Chulak, který se k týmu SG-1 připojil v naději, že osvobodí svůj lid z područí Goa’uldů. Tohoto cíle dosáhl na konci osmé řady, ale i tak zůstal nadále členem jednotky, a to až do konce seriálu. Christopher Judge jako herec zrovna velkou díru do světa neudělal. Objevil se epizodně v několika seriálech a zahrál si ve filmech, které však český divák většinou ani nezná. Je však spojován s několika počítačovými hrami, třeba God Of War Ragnarök.  

Není to tak dávno, co Christopher v jedné diskuzi promluvil o svých dřívějších problémech s alkoholem. Dnes ale úspěšně abstinuje, věnuje se práci a volný čas rád tráví při hře svého oblíbeného golfu. Radost mu navíc dělá syn Cameron, který je profesionálním hráčem fotbalového týmu Calgary Stampeders.

Teryl Rothery (Janet Fraiser)

Major Janet Fraiser byla doktorka, jejímž úkolem bylo starat se o zdraví celého SG týmu. Při mnoha příležitostech se také ale starala o zdraví mimozemských uprchlíků. Jako jedna z mála opustila seriál tak, že její postava zemřela, konkrétně v 7. sérii, kdy byla smrtelně zraněna. 

Teryl měla o své kariéře jasno již jako mladá dívka. Ve 13 letech si zahrála v muzikálu Bye Bye Birdie a od té doby je showbyznys jejím druhým domovem. Objevila se, ať jako hlavní či vedlejší postava, v několika desítkách seriálů: Šikula a šikulkové, Smallville, Arrow, The Good Doctor, Virgin River a dalších. O hereččině soukromí se toho příliš neví, podle jejího instagramového profilu je ale jasné, že je milovnicí zvířat a přírody. Nedílnou součástí jejího života je také dnes již patnáctiletá dcera London.

Don S. Davis (George Hammond)

Generálmajor George Hammond velel Velitelství Hvězdné brány v prvních sedmi sezónách seriálu. Poté byl povýšen do hodnosti generálporučíka a převelen do Washingtonu, D.C., kde dále působil jako velitel Obrany Země. Don ztvárnil za svůj život řadu rolí, mezi jeho nejznámější patří ale právě ta v Hvězdné bráně. Dále si ho můžete pamatovat ze seriálu Městečko Twin Peaks nebo MacGyver. Také si zahrál v seriálu Akta X otce agentky Scullyové. 

Don S. Davis zemřel v roce 2008, kromě herectví byl řadu let i univerzitním učitelem a milovníkem výtvarného umění. 

Právnické melodrama po čtvrtstoletí: Jak dnes vypadají a co dělají hvězdy seriálu Ally McBealová?

Denisa Grofová / 06. 03. 2023

The Last Of Us nadchne hráče i ty předlohou nepolíbené: Nadšená fanouškovská recenze seriálového hitu

Barbara Hacsi / 23. 01. 2023

Zdroje: Profimedia, Instagram, Wikipedia, people.com, csfd.cz, looper.com, usdailynews.com
Zdroje fotografií: Profimedia a © MGM Worldwide Television Productions Inc.

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM