Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Z ráje do pekla a zpět na vrchol: Ben Affleck se vrátil na výsluní, pomáhá mu jeho letitý kamarád i staronová láska

Avatar photo Carlito Brigante
17. 06. 2023

Už od dětství chtěl mířit ke hvězdám a také se mu to povedlo. V cestě za věčnou slávou mu ale častokrát stál ten nejtěžší možný soupeř. On sám. Ben Affleck se již léta snaží postavit čelem vlastním démonům a podporovat nejpotřebnější.

Na samém začátku se cesta Bena Afflecka a jeho největšího kamaráda Matta Damona nelišila od údělu tisíců dalších nadšenců, kteří se snažili prosadit v továrně na sny. Poznali se už na střední škole v Massachusetts, kde si okamžitě padli do oka a začali společně (většinou neúspěšně) objíždět castingy. Z této doby také pochází Benův první režijní pokus s bizarním názvem I Killed My Lesbian Wife, Hung Her On A Meat Hook And Now I Have A Three-Picture Deal At Disney. Jak asi tušíte, díru do světa s ním neudělal. Herecky se prosadil ve filmech Flákači a Hledám Amy. Ben je za ně dodnes jejich tvůrci Kevinu Smithovi vděčný a rád se objevuje i coby cameo v jeho víceméně neúspěšných projektech.

Přátelství se rodí i v Hollywoodu: Kteří herci se znají od dětství a jaká dvojice kamarádů spolu nejdřív randila?

Karin Šnýdrová / 22. 02. 2023

Oscar v 25 letech 

Změna přišla až v osudovém roce 1997, kdy svět nadchla scenáristická genialita dua Affleck & Damon v dnes již kultovním filmu Dobrý Will Hunting. Oba kamarádi nejprve úspěšně uhájili svou vizi před konzervativními hlavouny studia a pak také před Akademií, která jim v 25 letech udělila Oscara za nejlepší scénář. Zaskočení mladíci na ceremonii pobavili svým nefalšovaným dojetím. A také si otevřeli dveře do první ligy. V tomto bodě se cesty dvou největších přátel v Hollywoodu rozdělily a každý vyrazil za vlastním odkazem. 

S Mattem Damonem je spojuje dlouholeté přátelství i úspěšné projekty

Bennifer, dějství první

Ben Aflleck ze sebe v první fázi potřeboval strhnout nálepku „Přívěsek Matta Damona“.  A to se mu v prvním roce, kdy jel na vlastní triko, podařilo znamitě. V roce 1998 se objevil v dalším oscarovém snímku Zamilovaný Shakespeare, ale především v megahitu Armageddon, kde zdatně sekundoval největší hvězdě té doby, Bruci Willisovi. A když k tomu přičtete úspěšné Dogma, máme na scéně nový idol a velký talent. Jenže právě tady se věci začaly zamotávat. Ben se nechal okouzlit krásou své osudové lásky Jennifer Lopez a z někdejšího velkého hereckého příslibu a miláčka kritiky se během pár let propadl do pozice břídila, kterým téměř každý v Hollywoodu pohrdá. Pro ambiciózního tvůrce šlo o pořádně studenou sprchu. Své napětí začal stále více utápět v alkoholu. Sympatický čahoun se dusil romantickými braky a stával se novým hegemonem Zlatých malin. Světlem na konci tunelu se mu stal dojemný nezávislý snímek Hollywoodland, kde ztvárnil nešťastného Batmana. Nominací na Zlatý glóbus jej vůbec poprvé ocenila odborná obec. 

Něco na tom Affleckovi je 

Ben Affleck v roce 2017 šokoval skvěle natočeným a napsaným dramatem Sbohem, baby (Gone Baby Gone) do kterého v hlavní roli obsadil svého bratra Caseyho. Ještě větší úspěch zaznamenalo temné Město, kde se chopil i hlavní role bankovního lupiče Douga. Oba snímky pak zasadil do svého milovaného Bostonu a často nezištně pracoval i místními neherci. Jednu z rolí například uzmul zdejší rodák, rapper Slaine. Nikoho pak nepřekvapilo, když se za artové Argo získal Oscara pro nejlepší film a Zlatý glóbus za nejlepší režii. Affleck stanul opět nečekaně na vrcholu a mohl si pečlivě vybírat. A vybíral se většinou velmi dobře. Úspěch slavily především hity Zmizelá a Zúčtování, které definitivně prokázaly, že tenhle chlápek s kamenným výrazem umí skutečně dobře hrát. Poté mu do pošty přistála nabídka, která se neodmítá (ale on ji odmítnout měl), Batman.

Netopýří muž a démon alkohol 

Tohle rozhodnutí bylo od začátku odsouzeno k neúspěchu. Umělecky znovuzrozený tvůrce naskočil na ohnivá kola komiksové výroby. Navíc po zlaté éře netopýřího muže, kterou společně stvořili pánové Nolan a Bale. Na jejich následovníka čekalo výrazně chudší období pod dohledem rozporuplného Zacka Snydera. Nový Batman velmi brzy pochopil, že ho tohle rozhodnutí může stát víc, než jen další facku a dávku fanouškovské nenávisti. Legendárním se například stalo video před premiérou Batman vs Superman, kde se z Bena Afflecka stal Sadffleck. Ohromný tlak si vybral svou daň a respektovaný tvůrce opět propadl alkoholu, na veřejnosti se navíc řešila i jeho nevěra a rozvod s dlouholetou manželkou Jennifer Garner.

Bennifer, dějství druhé 

Šlo o další velký náraz do zdi, který mimo jiné zahrnoval i pobyt v léčebně. S tímto obdobím se mimochodem tváří v tvář vyrovnal snímkem Cesta zpátky, kde v podstatě hrál sám sebe. Aktuálně se u Bena blýská na lepší časy. V soukromém životě už opět září coby manžel Jennifer Lopez (i když se psalo o drobných rozporech). A skvělé reakce zaznamenaly i jeho poslední snímky Poslední souboj a Něžný Bar. A hlavně jeho další spolupráce s nejlepším kamarádem Mattem Damonem ve filmu Air: Zrození legendy, který společně napsali, zahráli si v něm a Ben režíroval. Fanoušci tak mohou doufat, že Benovo aktuální šťastné období bude co nejdelší.  

Příběh zrození legendy jménem Nike Air spojil dlouholeté kamarády před i za kamerou

J.Lo a Ben Affleck našli nový domov: Má 12 ložnic a dvojnásobek koupelen

Michaela Dočkalová / 09. 06. 2023

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček / 22. 08. 2022

Zdroje: imdb.com, csfd.cz, biography.com, nytimes.com
Zdroje fotografií: Fred Duval / Shutterstock.com, Tinseltown / Shutterstock.com, Amazon Studios

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM