Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček
22. 08. 2022

Kolem Bena Afflecka je v poslední době rušno. Nejen že se mu splnil sen většiny mužů žijících na planetě Zemi a oženil se s Jennifer Lopez, která bude zřejmě i nad hrobem vypadat jako bohyně, ale také vyšlo najevo, že by se měl vrátit v roli, kterou mu také závidí většina mužů. Ano, řeč je o Batmanovi, kterého by si Affleck měl zahrát v novém pokračování Aqumana.

Film režiséra Jamese Wana s Jasonem Momoou v hlavní roli se má objevit až 17. března 2023, ale vy si můžete zkrátit čekání přehledem všech herců, co se v netopýří kápi objevili. A nezapomeňte hlasovat v anketě, který Bruce Wayne je váš nejoblíbenější. 

Zapomeňte na fotbal, teď letí famfrpál, roudnet a jugger: Netradiční sporty, kterým propadla generace Z

Karin Šnýdrová / 19. 08. 2022

Lewis Gilbert Wilson

Píše se rok 1943 a muž s maskou netopýra se objevuje poprvé. Tentokrát ještě v černobílé a zatím jen na obrazovkách. Patnáctidílný seriál s prostým názvem Batman zaznamenal komerční úspěch a později bylo pásmo všech patnácti epizod uvedeno v kinech. Pro Wilsona však i tak šlo o první a zároveň poslední ztvárnění populární postavy.

Robert Lowery

Pokračování úspěšného seriálu v roce 1949 změnilo nejen název (nyní Batman a Robin), ale také představitele hlavního hrdiny. Tím byl Robert Lowery. Ten byl mimo jiné vůbec prvním Batmanem, který se na obrazovce objevil po boku jiného superhrdiny, když hostoval v seriálu Adventures Of Superman, kde si syna Kryptonu střihl George Reeves.

Adam West

Konečně na plátně! Batman z roku 1966, kde si netopýřího muže zahrál Adam West, dneska působí naivně v tom nejlepším slova smyslu. Co se humoru a hlášek týče, své následovníky strčí s přehledem do kapsy. Trochu zapomenutý klenot, který nám samozřejmě nepřinese takové efekty, na jaké jsme zvyklí v éře moderního Hollywoodu. Však se psal rok 1966. A navíc se nám tu schází ikonická čtveřice záporáků v jednom filmu: Joker, Kočičí žena, Hádankář a Tučňák. Co lze chtít víc? Adam West se mimochodem objevil i v seriálu Teorie velkého třesku v epizodě, ve které se přátelé rozhodnou splnit Sheldonovi dětské přání mít na oslavě Batmana. Hádka o nejlepšího představitele netopýřího muže cestou na oslavu pobaví všechny fanoušky.  

Michael Keaton

Batman od Tima Burtona! Režisér a výtvarník v roce 1989 přinesl Batmana, který na dlouhou dobu definoval žánr komiksového filmu. Michael Keaton byl sice hlavně ze začátku přijat rozporuplně, ale čas ukázal, o jak skvělou volbu šlo. Burtonova nezaměnitelná estetika, skvělá hudba Dannyho Elfmana a výborní záporáci – v prvním filmu Jack Nicholson jako Joker, v druhém s názvem Batman se vrací Danny DeVito jako Tučňák a Michelle Pfeiffer jako Catwoman. Zkrátka luxus! Návratu Keatona jsme se prý měli dočkat v nové Batgirl, ale bohužel, téměř hotový film byl uložen k ledu. Tak třeba někdy jindy.

Val Kilmer

Bohužel každá pohádka jednou končí. I ta o Batmanovi s Burtonem na režijní sesli. Jeho místo obsadil Joel Schumacher a kvůli této volbě se role zřekl i Keaton. Po něm nastoupil Val Kilmer a jeho Batman byl kritiky označen jako nemastný, neslaný. Sám Schumacher si za tuto volbu prý docela drbal hlavu, jelikož Kilmerovo chování na place zkrátka nebylo ideální. Snímek Batman navždy z roku 1995 sice zachraňuje božský Jim Carrey jako Hádankář a démonický Tommy Lee Jones coby Harvey Dent aka Dvě tváře, ale Keatonův výkon a Burtonova imaginace zkrátka chybí.

George Clooney

Pokud sedíte v hospodě, máte dost času a nevíte, nad čím se pohádat s přáteli, vzhůru do debaty o filmu Batman a Robin. Je to čistý bizár? Nejhorší Batman všech dob? Bezprostřední přijetí tomu nasvědčovalo: Ať už šlo o ten prokletý kostým s bradavkami, nebo výkon samotného Clooneyho, který se za tuto roli dokonce i omlouval. Čas však zahojí všelicos a ač je hodnocení na ČSFD nekompromisní (34 procent a 841. nejhorší film), nemůžete říct, že by na filmu nebylo vůbec nic. Tři, dva, jedna… kamenování může začít!

Christian Bale

Takhle vypadá Batman ve 21. století. Christopher Nolan vymezil píseček, na kterém se minimálně některé komiksové filmy snaží hrát. Jeho trilogie o Temném rytíři měla všechno, včetně extrémně přesvědčivého představitele. Kdo toho chlapíka nemá rád, ať hodí kamenem! Christian Bale dal netopýřímu muži tolik potřebný lidský rozměr, jeho Batman konečně mohl dostat na frak. Nelze zapomenout na další faktory, které přispěly k tomu, že vznikla absolutně geniální záležitost. Michael Caine ztvárňující Alfreda, Heath Ledger jako Joker, Tom Hardy coby Bane nebo Hans Zimmer a jeho soundtrack, který tepe jako sám Gotham!

Ben Affleck

Měl to sakra těžké. Hrát Batmana po Baleovi nebyla hozená rukavice, ale tak trochu harakiri. A fanoušci Zacka Snydera nechť prominou, ale Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti prostě nepatří k režisérovým povedeným filmům. Dojem měla napravit Liga spravedlnosti, ale první verze byla jakýsi hybrid mezi prací Josse Whedona a Zacka Snydera. Když pak Snyder minulý rok ukázal svou čistokrevnou verzi, bylo vidět, že Affleckův Batman by v budoucnu mohl mít potenciál. Třeba se Ben Affleck dočká reparátu.

Polovina Bennifer, držitel dvou Oscarů i vyléčený alkoholik: Ben Affleck slaví jubileum

Denisa Grofová / 15. 08. 2022

Robert Pattinson

Zatím poslední Batman, který svým obsazením opět vyvolal vlnu bouřlivých reakcí. Někteří fanoušci totiž zastydli mezi roky 2008-2012 a Pattinsonovi nikdy neodpustí roli upíra Edwarda ve Stmívání. Nehledě na to, že si od té doby zahrál v několika skvělých projektech jako Maják nebo Tenet. Počin režiséra Matta Reevese a výkon samotného Pattinsona si však získal úspěch u diváků i kritiky a my se tak můžeme těšit hned na několik pokračování ze světa tohoto hodně temného a opět dost civilního Gothamu.

Který z filmových Batmanů je podle vás nejlepší?

Top Gun vrací do hry akční filmy: Co dnes ale dělají jejich hlavní hvězdy Schwarzenegger nebo Stalone? 

Carlito Brigante / 11. 08. 2022

Druhý život hitů: Zpátky na vrchol díky Stranger Things, Dannyho parťákům nebo Hříšnému tanci

Pavel Kučera / 01. 07. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM