Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Znáte seriály Pan Květák nebo Lenny, Penny a Kenny? Znáte, jen o tom nevíte! Podívejte se, pod jakými názvy se mohly proslavit televizní hity

Kristýna Ševčíková
27. 07. 2022

Známe je pod teď už ikonickým názvem. Slavné televizní seriály a sitcomy, ale prošly mnoha změnami, než nakonec dostaly tituly, které dnes známe. A jak se zdá, ve většině případů to byl krok správným směrem. I díky svému názvu se staly celosvětovým hitem. 

Vybrali jsme pro vás pár pořadů, které měly zpočátku úplně jiné názvy, které byly později pozměněny. Některé z nich vás určitě překvapí.

Matt LeBlanc alias Joey Tribbiani slaví 55. narozeniny! Jak se změnil od dob Přátel a co dělají jeho herečtí kolegové?

Karin Šnýdrová / 25. 07. 2022

Přátelé (Friends)

Slavný a věčný seriál Přátelé. Šest hlavní kamarádů – Rachel, Monica, Phoebe, Ross, Joey a Chandler, kteří nás provázejí svými životními strastmi a radostmi. Seriál se ale měl původně jmenovat úplně jinak. Během natáčení pilotního dílu se počítalo s názvem Six Of One. To je část oblíbeného idiomu „šest z jednoho, půl tuctu z druhého“, který znamená, že dvě možnosti jsou stejné a je tedy jedno, kterou si vybereme. V české verzi by pak seriál možná měl název Prašť jako uhoď nebo Šest z jednoho těsta. Tvůrci se pak ale rozhodli, že jim k celé atmosféře seriálu tento název nějak nesedí a nakonec se rozhodli pro ten, který zná celý svět. 

Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory)

Teorie velkého třesku měla před svým debutem v roce 2007 úplně jiný název. Populární show CBS skončila 12. sérií, a to krátce poté, překonala milník nejdéle vysílaného seriálu natáčeného na více kamer. Název seriálu vycházel ze stejnojmenné hypotézy, která je předním vědeckým vysvětlením počátku vesmíru. Teorie velkého třesku však nebyl vždy původním názvem sitcomu. Projekt vytvořený Chuckem Lorrem a Billem Pradym měl být původně pojmenován po hlavních třech hlavních postavách: Lenny, Penny a Kenny. Poslední jméno patřilo původně hlavní postavě, kterou jsme poznali jako doktora Sheldona Coopera. Podobně se druhý hlavní hrdina  nejmenuje Lenny, i když tak Leonardovi občas říkali (možná pamatujete na epizodu s kousavým svetrem, na kterém bylo tohle jméno umně vyvedeno). Sousedce jméno Penny naopak zůstalo. Důvod finálního pojmenování byl jednoduchý: Tvůrci chtěli místo hlavních postav zdůraznit vědu.

Ústřední trojici si po dvanácti epizodách těžko představíme pod jinými jmény. Foto: Foto: © CBS / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Mr. Bean

Slavné příběhy a filmy s Mr. Beanem zná snad každý. Málokdo ale ví, že původně se tato komediální postava, kterou výborně ztvárňuje herec Rowan Atkinson, měla jmenovat úplně jinak. Neměl to být Mr. Bean, tedy Pan Fazole, ale Mr. Cauliflower, což znamená Pan Květák. Důvodem bylo, že tvůrci hledali jméno, které by se týkalo jen zeleniny. Po vydání pořadu ale od tohoto nápadu upustili. 

Popcorn & deka: Thor, který si nezadá s vyhořelým manažerem, Mr. Bean bojující se včelou i vlak do nekonečna

Petr Šilha / 15. 07. 2022

Will Smith a David Beckham šermují, Mr. Bean závodí na okruhu: Adrenalinové koníčky slavných

Martina Hoblová / 19. 07. 2022

Ztraceni (Lost)

Mysteriózní seriál Ztraceni je dílem americké stanice ABC. Natočený a odvysílaný byl v letech 2004 až 2010. Jeho hlavním motivem je osud přeživších cestujících ze zříceného letadla, které letělo ze Sydney do Los Angeles. Ztroskotají na tajemném tropickém ostrově v jižním Pacifiku. Tento populární seriál se měl ale jmenovat úplně jinak. Konkrétně Nowhere neboli v českém překladu Nikde. Byl změněn, jakmile na něm začali tvůrci intenzivněji pracovat. 

Ztraceni, nebo Nikde? Hlavní myšlenku seriálu by vystihly oba názvy

Stranger Things

Aktuálně asi jeden z nejsledovanějších seriálů současnosti měl mít taky původně úplně jiný název. A to Montauk, což je osada ve státě New York, kde podle konspiračních teorií prováděla armáda pokusy na lidech a kde se celý děj měl odehrávat. Na poslední chvíli se ale rozhodli název změnit a vznikl ikonický název Stranger Things. 

Jak dnes vypadají dětské hvězdy seriálu Stranger Things: El už nepřipomíná kluka, Dustin udělal osvětu

Karin Šnýdrová / 30. 06. 2022

Slaví Kate Bush i Metallica: Fenomén Stranger Things vrací do hitparád (polo)zapomenuté hity

Radek Honc / 12. 07. 2022

Chirurgové (Grey’s Anatomy)

Seriál americké televizní stanice ABC oceněný Zlatým glóbem a cenou Emmy se celý odehrává v lékařském prostředí. Ve skutečnosti byl název seriálu třikrát změněn: Nejprve to byli Chirurgové později Komplikace a nakonec Lékaři. Později však získal ikonický název, který známe dnes, tedy Grey’s Anatomy. V českém znění shodou okolností nese první uvažovaný název, tedy Chirurgové. 

Patrick Dempsey ze seriálu odešel po jedenácti sériích, Elen Pompeo hraje i v 19. sezoně seriálu, který je pojmenovaný právě po její postavě, Meredith Grey

Plný dům (Full House) 

Americký sitcom, který se původně vysílal od roku 1987 do roku 1995, pojednával o celkem početné rodině, která žije v jednom domě. Na začátku byl nejenom název, ale i idea celého seriálu úplně jiné. Původně se měl totiž jmenovat House Of Comics neboli Dům komiků. Ti měli být dva a bydlet společně: Bob Saget a Dave Coulier. Koncept byl ale později změněn, tvůrci se rozhodli mít v show spíše rodinu než dva komiky. 

Opravdu znáte všechny klasické seriály? Ukažte v kvízu, zda si pamatujete, kam chodili Přátelé na kávu a kdo v South Parku pokaždé umře

Michal Plšek / 21. 07. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM