Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Žijící meme i skutečná legenda: Čím nás obohatil Chuck Norris

Avatar photo Carlito Brigante
25. 02. 2023

Vtipy a historky, jejichž je hrdinou, by vydaly na samostatnou knihu a ještě bychom jich museli spoustu vyřadit. Chuck Norris se stal sám o sobě popkulturním odkazem. Ale dokázal toho mnohem víc.

Dnes si pamatujeme Chucka Norrise především jako nezastavitelného titulního hrdinu seriálu Walker, Texas Ranger. Historie muže s ikonickou otočkou je ovšem mnohem pestřejší a zajímavější. Můžeme začít už u jeho původu, který nás zavádí až do indiánského kmene Cherokee. Jako u spousty jeho akčních kolegů se v dětství dočkal šikany a opravdu nevlídného přijetí. Důvodem byl jeho indiánský původ, který mu jeho spolužáci kdykoliv rádi omlátili o hlavu. Paradoxem pak je, že sám herec nyní vystupuje jako velký konzervativec, republikán a hlas „tradiční Ameriky“.

Mistr roznožek i odstrašující příklad: Jean-Claude Van Damme byl příliš malý na Predátora, přesto se dokázal prosadit

Carlito Brigante / 18. 02. 2023

Z armády k souboji s asijským drakem

Tím ovšem paradoxy Chucka Norrise zdaleka nekončí. Kdysi šikanovaný mladík se dal k vojenskému letectvu a dotáhl to až na letce první třídy. U armády sloužil i v konfliktu v Koreji, stejnou cestou se vydal i jeho bratr, který padl ve válce ve Vietnamu. Právě v armádě přičichl i k bojovým uměním. Stal se mistrem několika disciplín a vymyslel dokonce vlastního bojové umění Tang Soo Do. Jeho věhlas rychle rostl a díky přátelství Stevem McQueenem se dostal k filmu. A hned druhou rolí vstoupil do historie. Stal se totiž sokem Bruce Lee v legendárním snímku Cesta draka. V něm se stal více než vyrovnaným sokem hlavní hvězdy. Chuckovu účast si vyžádal sám Bruce Lee, jeho dlouholetý přítel. A tak se zrodil král videokazet. Za všechny snímky jmenujme například Invaze U.S.A., která se měla stát céčkovou odpovědí na klasické akčňáky Komando nebo Rambo 2. Chuck Norris bral zkrátka všechno a ačkoliv logika padala na hlavu, filmové braky se těšily obrovské popularitě, stejně jako jejich hlavní představitel.

Chuck Norris jako Walker, Texas Ranger

Popkulturní ikona

Ačkoliv hrál Chuck Norris ve filmech přinejlepším pochybné kvality, těší se velkému respektu. Herec si je svého vlivu vědom a pracně opečovává svůj vlastní odkaz prostupující do světa reklamy, zábavy i politiky. Za dob mandátu prezidenta George Bushe působil jako jeho poradce pro sport a americkou tělovýchovu (stejně jako Arnold Schwarzenegger). Velmi činný je také v oblasti charity. Podílel se například na projektu Kick Drugs From America (Vykopněte drogy z Ameriky), který často propagoval i ve svém seriálu Walker, Texas Ranger. Vydal vlastní kolekci extrémně pružných action jeans. Velkým tématem je pro Chucka Norrise také otázka víry. Z pozice přesvědčeného evangelíka se několikrát razantně postavil proti potratům, za jejichž podporu kritizoval také Barracka Obamu. Sám herec pak přikládá svůj vlastní příklad, když se přihlásil k otcovství dcery, o níž se dozvěděl po 26 letech. Velký politický konzervativec podporuje republikány i konzervativní weby. Výraznou stopu v Česku zanechal také vánočním reklamním spotem pro mobilního operátora, kde pobavil notnou dávkou tolik typické sebeironie. Tu prokázal i v druhém díle série The Expendables, kde si se Sylvesterem Stallonem vymění pár již zlidovělých vtipů na svou osobu. 

Chuck Norris, Tom Selleck nebo Morgan Freeman: Hollywoodské hvězdy, které sloužily v armádě

Kristýna Ševčíková / 08. 02. 2023

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Zdroje: liveabout.com, military.com, imdb.com
Foto: Profimedia a Columbia Tristar Television / Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM