Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Umělečtí obojživelníci: Úspěšní herci, kteří usedli i na režisérskou stoličku

Avatar photo Carlito Brigante
23. 07. 2023

S jídlem roste chuť a s věhlasem ambice naplňovat vlastní umělecké vize. Čas od času se stane, že se hlavní hrdina nechce zaseknout jen u hereckého výkonu, ale chce přebrat kontrolu nad celým projektem. Víte, kdo usednul na režisérskou stoličku a zároveň odehrál svůj klíčový part?

Neortodoxní romantika: Filmy plné lásky a emocí, za jejichž sledování se nemusíte stydět

Carlito Brigante / 02. 07. 2023

Clint Eastwood

Clint už se v showbyznysu pohybuje téměř 70 let, a tak asi nepřekvapí, že patřil také mezi vůbec první umělecké obojživelníky. Jeho první pokus se datuje již do roku 1971, kdy přišel se sympatickým debutem Zahrajte mi Misty. Prvním výrazným zářezem byl rodinný snímek Honkytonk Man (1982), kde skutečně ukázal, že to umí i za kamerou. Výrazně se mu podařilo prosadit v roce 1988, kdy akademiky potěšil snímkem Bird, za který získal první Zlatý glóbus za režii. Zásadním se však stal až western Nesmiřitelní z roku 1992.

Propojení s osudovým žánrem přineslo nejslavnějšímu kovbojovi obrovský respekt a Oscara za nejlepší režii. Nasedl na vlnu divácky i kriticky úspěšných snímků jako Madisonské mosty, Tajemná řeka a Million Dollar Baby. Jedna z největších legend filmového plátna si i nadále drží vysokou produktivitu a chystá na příští rok svůj nejspíš poslední snímek Juror #2. V té době mu bude již těžko uvěřitelných 93 let!

Přes svůj pokročilý věk je Clint Eastwood pořád velmi aktivní

Nejproduktivnější devadesátník v Hollywoodu: Clint Eastwood má stále filmovému světu co nabídnout

Carlito Brigante / 18. 03. 2023

Mel Gibson

Málokterá hvězda vyvolá v Hollywoodu tolik kontroverze a rozporuplných reakcí. Mel Gibson je zkrátka svéráz, což mu škodí v životě, ale pomáhá v režisérské sesli. Úspěšnou hereckou kariéru, kterou si nejprve budoval od konce sedmdesátých let v Austrálii a poté i v Továrně na sny. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se z něj stala obrovská hvězda, které bylo dopřáno obsadit i režisérský post. A už jeho debut nedopadl vůbec špatně! Byl jím v roce 1993 doják Muž bez tváře, o muži se zjizvenou tváří, který se začne stranit okolního světa. Zásadním se stal jeho druhý snímek Statečné srdce o udatnosti Williama Wallace. Krom celkem očekávaného ocenění Oscarem a Zlatým glóbem se snímek těší dlouhověké popularitě (na ČSFD se hrdinský snímek drží na 38. místě obliby fanoušků).

Melův život začaly plnit kontroverze, a tak se na další režijní zářez čekalo dlouhých devět let. A bylo okolo toho pořádné haló. Kontroverzní a nadmíru brutální Umučení Krista šokovalo svět a potvrdilo, že odmítá dělat jakékoliv kompromisy. Poté přišel s další surovou podívanou s názvem Apocalypto, po níž přišla vynucená desetiletá pauza. A co byste čekali? Hned po ní přišel další skvělý režijní počin! Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny mu navíc vynesl další oscarovou nominaci. Skvělý i kontroverzní herec / režisér zatím nenatočil špatný film a v následujících letech hodlá přidat: The Passion Of the Christ: Resurrection bude navazovat na Umučení Krista, Mel si navíc hodlá pohlídat i uzavření kultovní buddy série Smrtonosná zbraň! Těšíme se!

Mel Gibson v roce 2014 byl hostem karlovarského festivalu

Oscarový režisér a herec, který si zničil kariéru alkoholem a antisemitismem: Mel Gibson slaví 67. narozeniny

Michaela Dočkalová / 03. 01. 2023

Ben Affleck

Jedním z přímých následovníků dvou prostořekých a nesmírně nadaných konzervativních mužů se stal Ben Affleck. A jde mu natolik, že bývá často hodnocen jako mnohem lepší režisér, než herec. S tím můžeme polemizovat, jeho režisérské kvality jsou ovšem neoddiskutovatelné. Ben začal koketovat s režií už v roce 1993, kdy světu přinesl studentské dílko I Killed My Lesbian Wife, Hung Her On A Meat Hook, And Now I Have A Three-Picture Deal At Disney. S mnohem většími ambicemi přišel v roce 2007 se snímkem Sbohem, baby (Gone Baby Gone). A přišel ve správný čas. V té době Hollywood hercem, který o deset let dříve společně se svým kamarádem Mattem Damonem získal Oscara za scénář k filmu Dobrý Will Hunting, pohrdal, v roli režiséra ale dokázal, že to nebyla náhoda. O tři roky v roce 2010 přišel se zásadním snímkem Město (The Town), který opět zasadil do milovaného Bostonu. A slavil obrovský divácký i kritický úspěch. Do třetice všeho dobrého už z toho byl Oscar za nejlepší film díky historickému snímku Argo. Ben Affleck se letos připomněl sympatickým snímkem Air: Zrození legendy a na příští rok má v plánu přivést hned tři projekty: Ghost Army, Keeper Of The Lost Cities a Witness For The Prosecution. Ben prostě jede!

S kamarádem Mattem Damonem se Ben potkal na place filmu Air: Zrození legendy

Z ráje do pekla a zpět na vrchol: Ben Affleck se vrátil na výsluní, pomáhá mu jeho letitý kamarád i staronová láska

Carlito Brigante / 17. 06. 2023

Sylvester Stallone

A opomenout nemůžeme ani Slye, který se k režii dostal především díky Rockymu. Svojí milovanou sérii si pohlídal jako režisér druhého, třetího, čtvrtého a šestého dílu. Debutoval však díky dnes již zapomenutému snímku Cesta k ráji o wrestlingu a jedné asociální rodině. Sylvester má na svědomí i jeden nefalšovaný průšvih v podobě muzikálové břečky Staying Alive s Johnem Travoltou v hlavní roli. Stallone se poté naštěstí včas probral a drží se svého akčního kopyta. Povedla mu nekompromisní čtyřka Ramba i první díl The Expendables. V letošním roce by měl spatřit světlo světa snímek Tough As They Come, okolo kterého se dříve potloukal i Adam Driver.

Sylvester Stallone se drží akčního žánru před i za kamerou

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Bez kalhot a bez skrupulí: Jak se povedlo (snad) poslední dobrodružství tanečníka Channinga Tatuma

Iva Růžičková / 21. 07. 2023

Zdroje: csfd.cz, moviezone.cz, Joblo Videos
Zdroje fotografií: Tinseltown / Shutterstock.com, Ales Studeny / Shutterstock.com, Kathy Hutchins / Shutterstock.com, Amazon Studios, Denis Makarenko / Shutterstock.com


Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM