Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Bez kalhot a bez skrupulí: Jak se povedlo (snad) poslední dobrodružství tanečníka Channinga Tatuma

Iva Růžičková
21. 07. 2023

Dělit umění na intelektuální vysoké a popkulturní nízké vede k tomu, že se člověk výrazně ochuzuje. Stejně to platí pro filmové diváky a také filmové tvůrce. Příkladem takového je Steven Soderbergh. Ten před 32 lety zahájil svou dráhu snímkem Kafka o německo-českém spisovateli, v roce 2000 svět vyděsil sympaticky realistickým filmem Traffic – Nadvláda gangů a apeloval na to lepší ve společnosti prostřednictvím příběhu Erin Brockowich. Mimo to se spolu s bandou hezkých herců napakoval na sérii Dannyho parťáci a nedávno ukončil trilogii filmů Bez kalhot (Magic Mike: Last Dance).

Film pro všechny, kdo mají uši: Cate Blanchett ve snímku Tár ukazuje, že i ženy umějí zneužívat moc

Iva Růžičková / 01. 05. 2023

Peníze, nebo láska?

Příběhy o namakaných striptérech jsou samostatným žánrem v zásuvce guilty pleasure. Málokdo přizná, že dívat se na nekomplikované zápletky o hezkých chlápcích, kteří rajcovně tančí, ho baví. Soderbergha už asi další osudy Magic Mikea nezajímají, protože by bylo divné, aby Channing Tatum předváděl poslední tanec, když je mu teprve krásných 43 let. V tomto díle vytvoří nevyváženou (ale sladkou) dvojici se Salmou Hayek, aby předvedli něco jako Pretty Woman naruby. Hlavní hrdinka nekoupí atraktivnímu barmanovi, který v ní znovu probudí život, hezké šatečky, ale věnuje mu celý divadelní soubor a na konci mu věnuje to, že se pro lásku k němu zřekne manželových peněz. A potom by spolu mohli asi pracovat jako barman a servírka až do smrti.

Věčný Vašut

Naivitě příběhu není třeba se posmívat, protože Magic Mike si na nic hlubokého nehraje. Channingovi Tatumovi trochu ztuhla tvář (snad se nedočká osudu Mickeyho Rourkea), ale přesto si už nálepku sexy ikony neodpáře. V českém prostředí takto navždy sexy zůstává Marek Vašut, který si v loňském snímku Za vším hledej ženu užívá pohlavní styk s Hanou Vagnerovou. Proti tomu je Magic Mike ovšem intelektuálním kalibrem typu Vojna a mír. Ve filmu Za vším hledej ženu utáhne hrdinku starší muž na vařenou nudli, přesněji vařený čaj, a ona pak vymýšlí, jak to zařídit, aby si on myslel, že je jí to hodně jedno. Jedno jí namísto toho je, že Vašutova postava svůdce starého dobrého typu, který je znuděn každou ženou, kterou dobude, je zároveň klientem firmy, pro kterou pracuje, a zdaleka nepovažuje tento střet zájmů za zásadní. Ani její kamarádky jí neřeknou, že nemá kálet tam, kde jí.

Sexy tuleni

Magic Mike: Last Dance nese i přes lehkost žánru silnější sdělení. Například že Salma Hayek je bohyně. Dále že žena si může dovolit mladšího milence, aniž by to bylo nějaké zvláštní téma. Že se může přátelsky rozejít s původním partnerem, aniž by jí vynadal, že je coura. A že si může dopřát tělesnou rozkoš stejně jako být sama sebou a činit romanticky nevýhodná naivní životní rozhodnutí. Víc v tom není třeba hledat. Trocha spoileru: Channing Tatum v podstatě kalhoty úplně nesundá, ale předvádí příjemně sexy tanečky. Kdyby se mu chtěl někdo posmívat, připodobnil by jeho plácání se po mokrém jevišti k namlouvacím rituálům tuleňů. Smát se ale bude brzy Channing, jelikož získal roli v připravované nové verzi filmu Duch po neopakovatelném Patrickovi Swayzem.

Salma Hayek je bohyně

Seriál Sex O’Clock: Ambiciózní projekt se věnuje hlavně šikaně, dobrými radami šetří

Iva Růžičková / 26. 05. 2023

Holky z červeného gauče: Barevná adrenalinová jízda tří žen, které už nechtějí být lehké

Iva Růžičková / 24. 03. 2023

Autorský článek
Úvodní foto: Profimedia, ©Warner Bros / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM