Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Nejproduktivnější devadesátník v Hollywoodu: Clint Eastwood má stále filmovému světu co nabídnout

Avatar photo Carlito Brigante
18. 03. 2023

Skoro se až nechce věřit, že muži, kterému věnujeme následující věty, bude na konci května již 93 let. Stále se totiž udržuje aktivní, v nebývale dobrém stavu a umělecké formě. Jeho život a dílo jakoby opisovaly i vývoj celé továrny na sny. Clint Eastwood je stálicí Hollywoodu.

Buďte si jistí, že tenhle protřelý a mimochodem velmi aktivní lišák pokaždé něco chystá. Clint Eastwood je sám o sobě kultem, který stál na startu několika úspěšných sérií a pomohl formovat i samotné žánry. Jeho odkaz lze jen stěží kompletně popsat, ale my se o to alespoň stručně pokusíme.

Drsňák s duší romantika: Kurt Russell si ve dvanácti zahrál s Elvisem a už 40 let žije s jedinou ženou

Michaela Dočkalová / 17. 03. 2023

Kovboj

Clint pochází z chudých poměrů, vyrůstal ve skromných poměrech v rodině sanfranciského knihkupce, který vinou velké hospodářské krize měnil často místa práce a s celou rodinou se za prací přesouval po Státech. Jak asi tušíte, tyhle základy měly od standardní nalajnované dráhy běžných dětských hvězd opravdu daleko. Mladý Clint prošel spoustu podřadných pracovních pozic a také armádou, kde zastával práci plaveckého instruktora. Geny mu předurčily vysokou postavu a ostře řezané rysy, kterých si začali všímat filmoví agenti. Na začátku se ovšem musel brodit béčkovým bahnem, než si uvědomil, že pšenka na domácí půdě mu nejspíš nepokvete. Zariskoval a na čtyři roky přesídlil do Itálie, kde začal se Sergiem Leonem přepisovat filmové dějiny. Vznikla ikonická trilogie Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný zlý a ošklivý. A pan Nikdo byl najednou Někdo. Věhlas těchto snímků obletěl celý svět a bylo zřejmé, že Amerika je připravena přivítat svého ztraceného syna. První roky po svém příjezdu úspěšně dál využíval westernovou horečku, ale poté chytře pochopil, že je potřeba změna. A šel na to dost radikálně.

Clint Eastwood ve westernu Hodný, zlý a ošklivý

Drsňák

V roce 1971 vstoupil do dějin otec všech akčních filmů s názvem Drsný Harry. A šlo o radikální proměnu. Herci z jeho kovbojských začátků zbyla jen málomluvnost a obří bouchačka, jinak se (jako mnohokrát za svou kariéru) rozhodl napsat vlastní pravidla hry. Jeho nekompromisní polda Harry Callahan pohrdá autoritami, překračuje mantinely zákona a nebojí se spravedlnosti docílit jakkoliv, pravidla nepravidla. Šlo o velkou revoluci, která obzvláště liberální části publika nebyla po chuti, ale definitivně zajistila Clintu Eastwoodovi nesmrtelnost. Kdo by tehdy tušil, že bude dalších 60 let na vrcholu?  

Romantik i kritik politické korektnosti

Krom drsňáků se ovšem umně dokázal vcítit a do role sexy samotářů, kteří toho mnoho nenamluví, ale pro ženu svých snů by dokázali udělat úplně všechno. Tahle poloha herci sedla s nástupem vrásek, za které se nikdy nestyděl. Tvář muže ošlehaného životními zkušenostmi dodávala jeho milovníkům na autenticitě a fanynky všeho věku snily o muži, který se smířil sám se sebou a svým osudem. Za vrchol této etapy můžeme rozhodně definovat srdcebolné Madisonské mosty, jeden z nejlepších snímků i výkonů v Clintově filmografii. Už coby sedmdesátník se pasoval do rolí seniorů, kteří mají problém moderním světem a vývojem současné Ameriky, což s dechberoucí samozřejmostí předvedl ve snímcích jako Gran Torino, Million Dollar Baby nebo Pašerák. Eastwood se nikterak netají tím, že mu není po chuti politická korektnost. „Mnoho lidí si myslelo, že Drsný Harry je politicky nekorektní. To bylo na začátku éry, ve které se nyní nacházíme s politickou korektností. Zabíjíme se a ztratili jsme smysl pro humor,“ prohlásil v jednom z rozhovorů. 

V oscarovém filmu Million Dollar Baby si Clint zahrál trenéra boxerky v podání Hilary Swank

Režisér

Clint Eastwood je taktéž přímým předchůdcem Kevina Costnera, Bena Afflecka nebo Sylvestra Stallona, kteří se po jeho vzoru taktéž úspěšně ujali dvojrole na pozici hlavní hvězdy a režiséra v jedné osobě. Eastwoodův první pokus se datuje již do roku 1971, kdy přišel se sympatickým debutem Zahrajte mi Misty. Prvním výrazným zářezem byl rodinný snímek Honkytonk Man (1982), kde skutečně ukázal, že to umí i za kamerou. V roce 1988 pak slavil první Zlatý glóbus za snímek Bird, ve kterém nechal poprvé výrazně zazářit Foresta Whitakera. Globální průlom mu přinesl legendární western Nesmiřitelní z roku 1992, kde znovuzrodil a zároveň definitivně pochoval svůj osudový žánr. A pak už to jelo. Kapesníky se vytahovaly u hitů Madisonské mosty, Tajemná řeka a Million Dollar Baby. Na dlouhé roky se rozloučil poctou sobě samému v excelentním Gran Torino. Jeho fascinace válkou pak zahrnuje snímky Americký sniper nebo dvojfilm Dopisy z Iwo Jimy a Vlajky našich otců, kde se rozhodl nahlížet na druhou světovou válku z americké i japonské perspektivy. 

Clint Eastwood byl za své režijní počiny celkem čtyřikrát nominován na Oscara a za spektákly Nesmiřitelní a Million Dollar Baby je také získal. Žádnou z cen ale nemůžeme dostatečně vyčíslit sílu odkazu, který filmovému průmyslu již neuvěřitelných sedm dekád přináší. Nezbývá než hluboce smeknout!

Clint Eastwood s Oscary pro nejlepšího režiséra a za nejlepší film, které získal v roce 1993 za snímek Nesmiřitelní (další sošku pro tento film získal Gene Hackman v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli, oceněn byl i jeho střih)

Rodinné prokletí, nebo shoda náhod? Za tragickými odchody Bruce a Brandona Lee zůstávají otázky

Carlito Brigante / 11. 03. 2023

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Zdroje: csfd.cz, joblo.com
Zdroje fotografií: Profimedia a Collection Christophel / FCG / The Malpaso Company / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM