Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Přežil svého syna, ztratil milované ženy a září už bezmála pět dekád: Filmový idol John Travolta slaví narozeniny

Avatar photo Michaela Dočkalová
18. 02. 2023

Je skvělý herec, tanečník i zpěvák a velký milovník létání. Ztvárňoval komedianty i vrahy. Zatímco se svými rolemi si většinou poradil levou zadní, v životě už tak sebejistý nebyl. Osud mu uštědřil několik tvrdých ran a ještě ke všemu dodnes musí vyvracet nejedno velmi závažné nařčení. John Travolta slaví devětašedesáté narozeniny a je na čase si připomenout jeho životní milníky.

John Travolta se narodil 18. února 1954 v New Jersey a o jedenadvacet let později díky seriálu Welcome Back, Kotter patřil mezi největší idoly mládeže. A další dva roky mu stačily k tomu, aby byl považován za absolutní hereckou ikonou. Psal se rok 1977 a ve Spojených státech amerických měl premiéru film s názvem Horečka sobotní noci. John se převtělil do Tonyho Manera, který sice žije velmi neuspokojivým životem, ale po večerech a nocích se z něj stává král tanečního parketu. Po premiéře tohoto filmu zkoušeli jeho taneční kreace lidé po celém světě. Téměř přes noc se stal nejznámějším tanečníkem na světě. Hned o rok později měl premiéru filmový muzikál Pomáda, který ho definitivně vystřelil do hereckého i tanečního nebe. I toho hudebního. Ústřední píseň k filmu Summer Nights totiž nazpíval společně se svou muzikálovou láskou Olivií Newton-John. 

Prototyp hollywoodské dokonalosti: Reese Witherspoon svůj úspěch přenesla i na děti

Michaela Dočkalová / 15. 02. 2023

Oscarového zabijáka ocenili i ve Varech

Skoro celá osmdesátá léta ale strávil jen hraním vedlejších nebo méně zajímavých rolí. Až v roce 1989 přišel film Kdopak to mluví, který se v letech 1990 a 1993 dočkal pokračování. Zpátky na vrchol kariéry ho vystřelil až režisér Quentin Tarantino svým filmem Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Za roli zabijáka Vincenta Vegy právem dostal Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli. Zlatý glóbus si odnesl díky snímku Chyťte ho z roku 1996. V roce 2013 byl také vyznamenán na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.  Zahrál si i v dalších úspěšných filmech, například v thrilleru Tváří v tvář, Zelené peklo nebo Okrsek 49. 

John Travolta na červeném koberci karlovarského festivalu

Láska, která se nenaplnila

Svou první velkou lásku potkal v roce 1976 při natáčení televizního filmu The Boy in the Plastic Bubble. Jmenovala se Diana Hyland, ale dlouho spolu nezůstali. Necelý rok po seznámení herečka zemřela na rakovinu. Tehdy se John snažil smutek zahnat tím, že se hodně věnoval scientologii, respektive kontroverznímu scientologickému náboženství, ke kterému zřejmě inklinuje dodnes, ačkoliv už o tom raději příliš nemluví. V roce 1980 randil s herečkou Catherine Denevue, o rok později s hvězdou Modré laguny Brooke Shields. Při natáčení Kdopak to mluví se do něj zamilovala Kirstie Alley. Říká se, že byl její největší platonickou láskou. Jejich vztah ale nikdy nepřekročil hranice přátelství. Když herečka v prosinci minulého roku zemřela, John jí do nebe poslal dojemný vzkaz: „Miluju tě, Kirstie. A zase se uvidíme.“ Jeho osudovou ženou se stala Kelly Preston, kterou si vzal v roce 1991, a zůstal s ní až do její smrti v roce 2020. Zemřela na rakovinu prsu a pro herce to byla další velká životní rána. Rozhodně ne první. 

Kelly Preston, kterou jste mohli vidět ve filmech Jerry Maguire, Dvojčata nebo Hra snů, zemřela ve svých 57 letech po dva roky trvajícím boji s rakovinou prsu

Synovi už nedokázal pomoci

V roce 2009 v pouhých šestnácti letech tragicky zemřel jejich společný syn Jett Travolta. Už jako malému mu byla diagnostikována epilepsie a také autismus. Jeden ze záchvatů se mu stal osudným. Během dovolené na Bahamách se v koupelně při pádu uhodil do hlavy a nikdo, kdo by mu okamžitě pomohl a přivolal sanitku, poblíž nebyl. Později však John a Kelly čelili nařčení, že synovi včas nepomohli. Za 28 let manželství zplodili ještě dceru Ellu Bleu a syna Benjamina. 

John Travolta s rodinou v roce 2018

Milostný poměr s muži?

Od začátku jeho kariéry se proslýchá, že je John  bisexuál a že v minulosti udržoval vztahy i s muži. V letech 1983 až 1985 měl údajně sexuální poměr s hercem Paulem Barresim. Ve stejné době prý prožíval románek také se svým zaměstnancem, pilotem Dougem Gotterbou. Herec ale svou bisexualitu intenzivně popírá. A vyvrací i to, že by někdy někoho sexuálně obtěžoval. V roce 2012 čelil nařčení pěti mužů, masérů, kteří tvrdili, že je John osahával a chtěl po nich sex. Přestože nikdy skutečně obviněný nebyl a někteří z těch, kdo ho z obtěžování obvinili, své žaloby stáhli, se stále najdou tací, kteří se domnívají, že něco pravdy na jeho vztahu k mužům přece jen nejspíš bude. Indicií údajně existuje bezpočet. 

Role ve slavné Pomádě potvrdila status hvězdy první velikosti, kterou se John stal díky Horečce sobotní noci

Teď si asi rvou vlasy: John Travolta odmítl hrát Forresta Gumpa, Gwyneth Paltrow mohla tančit s Leo DiCapriem na Titanicu

Kristýna Ševčíková / 14. 10. 2022

Sbohem, Raquel! Role, které zajistily nejkrásnější herečce 20. století věčnou slávu

Michaela Dočkalová / 17. 02. 2023

Zdroj: csfd.cz, britannica.com, whosdatedwho.com
Zdroj fotografií: Profimedia a Dan Materna / Mafra / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM