Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Sbohem, Raquel! Role, které zajistily nejkrásnější herečce 20. století věčnou slávu

Avatar photo Michaela Dočkalová
17. 02. 2023

Ve středu 15. února v dvaaosmdesáti letech zemřela americká herečka, modelka a absolutní ikona šedesátých a sedmdesátých let minulého století Raquel Welch. Podle nejbližších příbuzných podlehla krátké nemoci. Připomeňme si na její počest pět nejzásadnějších rolí, které ji učinily nesmrtelnou a zajistily jí věčnou slávu.

Filmová hvězda a sen všech mužů 60. a 70. let minulého století, to byla americká herečka Raquel Welch. Narodila se 5. září 1940 v Chicagu jako Jo Raquel Tejada anglické matce a bolivijskému otci. V mládí vyhrála mnoho soutěží krásy, později pracovala jako servírka, ale díky svému vzhledu se brzy nejprve v modelingu a později i u filmu. Na stříbrném plátně ztvárnila bezmála padesátku rolí. 

Milion let před Kristem

Ne každý tento film o strastech pralidí žijících za velmi nehostinné doby viděl, ale téměř každý filmový (i nefilmový) nadšenec zná scénu, kdy Raquel Welch vychází spoře oděná z moře. Právem patří mezi nejvíc sexy scény v historii světové kinematografie. Přesto se celý život herečka odmítala před kamerou ukázat zcela nahá a milostné scény bytostně nenáviděla.

Kostymér filmu Carl Toms vytvořil pro Raquel kostým, díky kterému se mnoho mužských diváků po nocích odkopávalo

Fantastická cesta 

Dobrodružný sci-fi film taktéž z roku 1966 pomohl krásné Američance definitivně odstartovat úspěšnou hereckou kariéru. Tady sice své přednosti neodhaluje, ale i tak přitáhla k televizním obrazovkám spousty mužů. I upnutá kombinéza dokázala s jejím tělem dělat divy.

V dobrodružném sci-fi Raquel ukázala pravdivost přísloví, že krásná žena si může obléknout i pytel od brambor, ale na kráse jí to neubere

Modrovous

Herečka taktéž zazářila v krimi dramatu v koprodukci Francie, Itálie, Západního Německa a Maďarska s náízvem Modrovous, kde opět vystavila své ladné křivky. Ty měl možnost v tomto snímku obdivovat především její herecký kolega Richard Burton, jehož postava má v tomto filmu velmi nebezpečnou zálibu.

I v koprodukčním dramatu z roku 1972 na sebe dokázala někdejší mnohonásobná Miss strhnout pozornost

Tři mušketýři

Když bylo Raquel Welch třiatřicet let, zahrála si ve filmové adaptaci literárního díla Alexandra Dumase a zazářila po boku Olivera Reeda, Michaela Yorka nebo Richarda Chamberlaina. Za roli komorné jejího veličenstva královny Anny Rakouské Constance Bonacieux si dokonce vysloužila Zlatý glóbus.

Michael York a Raquel Welch v oblíbené adaptaci románu Alexandra Dumase

Zvíře

Ve francouzské komedii Zvíře ztvárnila kaskadérku a zároveň snoubenku Jeana-Paula Belmonda, který dokonce stíhá dvojroli. Lze směle tvrdit, že byli skutečně dokonalým párem. Veškeré jiskření, které mezi nimi probíhalo, ovšem zůstalo jen před kamerami, což je u Belmonda jakožto velkého svůdníka a milovníka nádherných žen velmi obdivuhodné. Možná za to mohly i nedobré zkušenosti s herečkou. Režisér Claude Zidi později obsazení Raquel Welch litoval. Na spolupráci s ní si stěžoval právě i legendární Bebel. Podle svědků trávila hvězda velké množství času v maskérně, čímž zdržovala natáčení. 

Miláček českého publika Jean-Paul Belmondo si s krásnou Američankou do oka nepadl

Sexsymbol dvacátého století

Během své aktivní kariéry se objevila ve více než padesáti filmech a podobném počtu televizních pořadů. Svou poslední filmovou roli dostala v komedii Milovník po přechodu, která měla premiéru v roce 2017. Také ale vystupovala v divadle na Broadway. Stihla se hned čtyřikrát vdát a porodit syna Damona a dceru Tahnee, které má se svým posledním manželem, hercem Richiem Palmerem. Za něj se provdala v roce 1999, o devět let později se ale rozvedli. Časopis Playboy ji v roce 1998 zařadil mezi 100 nejsvůdnějších slavných žen dvacátého století, před ní se umístily jen Marilyn Monroe a Jayne Mansfield.

Muži po ní toužili, ženy chtěly její postavu, lhostejná byla Raquel Welch málokomu

Zdroj: tmz.com, nytimes.com, csfd.cz 
Zdroj fotografií: Profimedia, Collection Christophel / RnB / © Twentieth Century Fox Film Corporation / Profimedia, © 20thCentFox / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM