Expres FRESH! /
Celý playlist
Kultura

Sbohem, Kirstie Alley: Jak se změnily hvězdy trilogie Kdopak to mluví během 33 let od premiéry

Avatar photo Michaela Dočkalová
07. 12. 2022

V úterý 6. prosince obletěla svět zpráva, že zemřela hlavní hvězda komediální trilogie Kdopak to mluví Kirstie Alley. Připomeňme si všechny postavy z tohoto legendárního filmu, který bavil a stále baví všechny generace. Jak vypadají dnes?

První film s názvem Kdopak to mluví (Look Who’s Talkin) měl premiéru v roce 1989, pokračování, ve kterém se rodina rozrostla o malou Julii (s hlasem herečky Roseanne Barr), přišlo hned o rok později a v roce 1993 trilogii uzavřel třetí díl, v němž své myšlenky nesdělovaly děti, ale hned dvojice psů (hlasy jim propůjčilo hvězdné duo Danny DeVito a Diane Keaton).   

Hodný Karel Gott, démonický Karel Heřmánek i roztomilá Yvetta Blanarovičová: Nejznámější čerti filmového plátna

Karin Šnýdrová / 05. 12. 2022

Kirstie Alley (Mollie Jensen)

Kirstie Alley ve filmu Kdopak to mluví ztvárnila třiatřicetiletou svobodnou účetní Mollie, která se při cestě do porodnice seznámí s taxikářem Jamesem (John Travolta). Oba jsou velmi svérázní a možná proto k sobě mají od začátku velmi blízko, ačkoliv ne ve všem se shodnou. O to zajímavější pár tvoří pro zrovna narozeného Mikeyho, který svět dospělých pozoruje dětskýma očima. Z prvního dílu Kdopak to mluví se stal celosvětový hit a Kirstie Alley díky němu známe i u nás. Herečka zemřela v pondělí 5. prosince ve věku jednasedmdesáti let, kdy podlehla zákeřné rakovině. V roce 1995 získala svou hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Byla držitelkou ceny Emmy i Zlatého glóbu za roli v televizním sitcomu Na zdraví (Cheers).

Kirstie Alley měla i vlastní sitcom Kirstie, nejslavnější jsou ale její role právě v trilogii Kdopak to mluví a oblíbeném seriálu Na zdraví

John Travolta (James Ubriacco)

John Travolta jako taxikář James je přesně takový, jakého ho známe i z předchozího slavného filmu Pomáda – zábavný, usměvavý, dobře naladěný, ale i namyšlený a s charakteristickými tanečními pohyby. S Kirstie Alley tvoří nezapomenutelný, i když často roztržitý a nešikovný pár. Jako náhradní otec a chůva v jednom předvádí velmi neotřelé, avšak účinné metody výchovy dětí. Za zmínku samozřejmě stojí i další role, v nichž střídal charaktery jako na běžícím páse. Připomeňme si alespoň jeho roli zabijáka ve filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction nebo roli ve snímku Tváří v tvář, v němž ztvárnil člena protiteroristické jednotky FBI Seana Archera, který má za cíl dopadnout psychopatického zločince Castora Troye (Nicolas Cage).

John Travolta letos oplakává už druhou filmovou partnerku, po srpnovém úmrtí Olivie Newton-John ho v úterý zasáhla zpráva o odchodu Kirstie Alley

George Segal (Albert)

Albert v podání George Segala je ženatým mužem. Právě s ním ale Mollie čeká dítě. Sice jí slibuje, že svou ženu opustí, to se ale nikdy nestane. Navíc není vůbec schopným otcem. Mezi dětmi je jako slon v porcelánu. Ačkoliv v Kdopak to mluví hraje samolibého obchodníka, uměl zahrát i jakýkoliv jiný charakter. Jeho herecká kariéra započala v padesátých letech. Do pomyslné síně slávy se dostal díky roli ve filmu Král krysa ze šedesátých let. A své nevídané herecké schopnosti potvrdil i ve filmové klasice Kdo se bojí Virginie Woolfové, v níž si zahrál po boku legendární herečky Elizabeth Taylor. Herec zemřel v březnu 2021 ve věku 87 na komplikace po operaci bypassu.  

Představitele Alberta neopouštěla dobrá nálada do posledních dní, snímek vpravo vznikl v loňském roce, kdy George Segal zemřel

Olympia Dukakis (Mickeyho babička)

Olympia Dukakis si ve filmu zahrála maminku Mollie. Byla sice jen okrajovou postavou, ale to herečce vůbec nevadilo. Vrchol své slávy prožila o dva roky dříve, kdy si zahrála s Cher a Nicolasem Cagem ve filmu Pod vlivem úplňku. Za tuto roli získala Zlatý Globus i Oscara. I Olympia nás opustila v loňském roce, necelé dva měsíce před svými 90. narozeninami. 

Herečka řeckého původu měla bohatou kariéru, první záznam v databázích je z roku 1951, ten poslední přidala v roce 2021, kdy nás také opustila

Abe Vigoda (Jamesův otec)

Jeho kariéra odstartovala čtyři desetiletí předtím, než si zahrál otce taxikáře Jamese Ubriacca. Své uznání si získal za roli v Kmotrovi. Ve snímku Barney Miller zase prý hrál sám sebe v reálném životě. V roce 1982 ho časopis People označil za mrtvého, ale zemřel až v roce 2016 ve věku čtyřiadevadesáti let.

Díky práci maskérů vypadal Abe v roce 1989 starší než o 25 let později, kdy vznikl snímek vpravo

Bruce Willis (malý Mikey)

Bruce Willis sice hraje malého Mikeyho, ale jenom hlasově. V té době už mu přece jen bylo 34 let. Přesto je jeho role jednou z těch hlavních. Malý Mikey, i když ještě neumí mluvit, má plnou hlavu myšlenek, nápadů a vtipných postřehů. Bruce Willise snad není potřeba nijak rozsáhle představovat. Zahrál si hlavní role ve všech dílech Smrtonosné pasti, v černé komedii Smrt jí sluší, v Pulp Fiction po boku Johna Travolty a v Armagedonu je specialistou na ropné vrty, který dostane za úkol zachránit naši planetu. Jeho kariéru však předčasně ukončila afázie, která způsobuje problémy s řečí a pamětí.

Samotného Mikeyho si zahráli hned čtyři herci. Novorozence si vystřihl Jason Schaller, Jaryd Waterhouse byl zase Mikeyem ve věku asi čtyř měsíců. Jacob Haines ztvárnil Mikeyho v jednom roce. Posledním Mikeym, zhruba dvouletým, se stal Christopher Aydon.

Bruce Willis letos ukončil hereckou kariéru, na vině je porucha zvaná afázie

Třetí díl nevznikl z dojemného důvodu, Festera byste nepoznali a Morticia je pořád kost: Addams Family po 30 letech

Kristýna Ševčíková / 25. 11. 2022

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Zdroje: doyouremember.com, hollywoodreporter.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM