Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Rocky se zlobí: Miláček Ameriky Michael B. Jordan naštval Sylvestera Stallona, chce se postavit na vlastní nohy

Avatar photo Carlito Brigante
05. 02. 2023

Krasavec, který na sebe upozornil nejen vypracovanou postavou, ale i nepřehlédnutelnou dávkou talentu. Michael B. Jordan hrál dlouho druhé housle, ale nyní je konečně definitivně připraven vykročit na vlastních nohou. A to i přesto, že jsou ve hře i dlouholetá přátelství.

V březnu do kin míří třetí pokračování série Creed, v kterém z pozice debutujícího režiséra udával směr představitel titulního hrdiny, Michael B. Jordan. V jeho životě se momentálně děje spousta věcí, tak pojďme společně nahlédnout na zásadní vzlety a pády jedné z nejvýraznějších hereckých nadějí posledních let.

Měl stejně blízko k Oscarům jako do vězení: LaKeith Stanfield, nepravděpodobná hvězda

Carlito Brigante / 08. 01. 2023

Předurčen k úspěchu

Michael Bakari Jordan se narodil 9. února 1987 v Kalifornii a kromě jména nemá nic společného s nejslavnějším basketbalistou historie. I když jej se spoustou hráčů NBA pojí velké přátelství a dokonce byl součástí oficiální videoherní soutěže. Již od dětského věku míří k cíli stát se velkou filmovou hvězdou. Ještě jako prcek se objevil v populárních seriálech Cosby Show a Rodina Sopránů. Zásadní průlom nastal v dnes kultovním seriálu The Wire – Špína Baltimoru, kde měl klíčovou roli malého gangstera Wallace. Tahle role z něj v očích odborné veřejnosti udělala velký příslib let budoucích, což potvrdil o dekádu později v oceňovaném snímku Fruitvale (alternativní distribuční název byl Poslední stanice) o policejní vraždě nevinného Afroameričana Oscara Granta. Třaskavé dílo vyvolalo bouřlivou celospolečenskou debatu, pomohlo zažehnout hnutí jiskru Black Lives Matter a Michaela i režiséra Ryana Cooglera posunulo do první ligy. Dalším společným projektem byla jeho životní role ve snímku Creed, do kterého se podařilo Ryanu Cooglerovi dostat i legendárního Rockyho, Sylvestera Stallona.

Sylvester Stallone v ikonické roli Rockyho a jeho filmový svěřenec Adonis Creed v podání Michaela B. Jordana v druhém díle série Creed

Vzhůru ke hvězdám 

Z Creeda byl obrovský hit, představitel Rockyho za něj inkasoval nominaci na Oscara a Michaelovi se začaly díky skvělému ztvárnění syna Apolla Creeda otevírat další možnosti. Velký obdivovatel Bena Afflecka byl přizván osudovým parťákem Ryanem Cooglerem k dalšímu kinohitu. V komiksové adaptaci Black Panther si zahrál morálně nejednoznačného záporáka a oběť vykořenění, Killmongera. Jenže jakoby se nad nejlepším z dosavadních marvelovských záporáků trochu začala stahovat mračna. Velkým hitem byla samozřejmě dvojka Creeda, kde si to rozdal se synem Ivana Draga, ale další projekty očekávané plody nepřinesly. Povedené soudní drama Obhájce nevinných cílilo na velmi úzkou skupinu, další projekty jako Tom Clancy: Bez výčitek nebo nová adaptace klasického románu 451 stupňů Fahrenheita pro HBO zaváněly průšvihem. A tak se již potřetí vrací ke Creedovi, poprvé i jako režisér. Jenže tahle cesta bude ještě pekelně trnitá.

V soudním dramatu Obhájce nevinných (Just Mercy) se v roce 2019 potkal s Jamie Foxxem (vpravo)

Rocky se zlobí! 

To poslední, co jako tvůrci sequelu chcete, aby se proti němu otevře postavil někdejší hlavní hrdina, na kterém pět dekád vyrůstají noví a noví fanoušci. Hotová noční můra aktuálně hrozí tvůrcům připravovaného třetího dějství Creeda. Hněv duše, srdce i mozku série o Rockym momentálně dopadá i na hlavu hlavního představitele a současně režiséra. „Je to jiná filozofie, Irwin Winkler a Michael B Jordan. Moc jim to přeji, ale já jsem mnohem víc sentimentalista. Mám rád, když jsou moji hrdinové biti, ale prostě nechci, aby šli do toho temného prostoru. Jen mám pocit, že lidé mají dost temnoty,“ kritizuje otevřeně legendární Sly cestu, kterou se hodlá bojovník nové generace s nenáviděným producentem Winklerem se sérií vydat. Stallone se tak trochu nedobrovolně ze série pakoval a hlavní otěže přebral muž, kterého pomohl do příběhu o zneuznaném boxerovi zasvětit. Sportovní drama už má na světě upoutávky a celý svět čeká, jak bude fungovat bez duchovního otce celé série. Pro Michaela B. Jordana půjde dozajisté o zásadní moment a nejtěžší zkoušku v dosavadní kariéře.

Nejvíc sexy muž planety

I přes poměrně rušné a náročné období patří mezi nejpopulárnější hrdiny nové doby. Prestižní časopis People jej v roce 2020 označil za nejvíc sexy muže planety. „Když ještě žila babička, sbírala moje úspěchy a moje máma o nich přirozeně taky hodně čte, stejně jako moje tety,“ uvedl pro tradiční periodikum. Herecké ocenění se zatím čokoládovému krasavci zatím vyhýbají, byť se nijak netají vysokými ambicemi i na tomto poli. Těšit jej však mohou pohádkové výdělky, které inkasuje od značek jako Nike nebo Coach. Budoucnost je v případě „nového Rockyho“ na křižovatce, svítí oranžová a je jen na něm, jak si načasuje další kroky. Buď z něj bude hvězda první velikosti, nebo skončí v zapomnění.

Skončí příběh téměř šestatřicetiletého sympaťáka happy endem?

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Od školní šikany až k rekordu Netflixu: Anya Taylor-Joy se stává hlavní filmovou drsňačkou

Carlito Brigante / 22. 01. 2023

Zdroj: Hollywood Reporter
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM