Starmix /
Celý playlist
Kultura

Největší akční hvězda současnosti: Jak se z Jasona Stathama stal velikán pokleslého žánru?

Avatar photo Carlito Brigante
11. 02. 2023

Sporý účes, nezaměnitelný přízvuk a nevšední cesta ke slávě. Jason Statham je posledním velikánem, kterému se daří držet akční scénu na hadičkách. Jen díky němu skomírající žánr ještě stále dýchá.

Stathamova cesta za slávou započala netradičně na pouličních trzích, kde se prezentoval nenapodobitelnou vyřídilkou. Budoucí herec nabízel na ulici kradené zboží, kde jako správný podnikavý vetešník uměl náležitě ocenit a důvěřivému zákaznictvu náležitě udat. Jednou z jeho obětí se stal také jistý Guy Ritchie. Bývalý Madonnin manžel si všiml jeho komediálního potenciálu a obsadil jej do svého veleúspěšného debutu Sbal prachy a vypadni.

Rocky se zlobí: Miláček Ameriky Michael B. Jordan naštval Sylvestera Stallona, chce se postavit na vlastní nohy

Carlito Brigante / 05. 02. 2023

Postradatelný Kurýr nezastavuje 

O dva roky se úspěšná spolupráce zopakovala v ještě úspěšnější taškařici Podfu(c)k, kde se téměř holohlavý bývalý závodní plavec, model a překupník posunul z vedlejší na hlavní kolej. Cesty sehrané dvojice se v posledních letech opět spojily v povedených gangsterkách Rozhněvaný muž a Operace Fortune: Ruse de guerre. Karty byly novému svalnatému příslibu se znalostmi čínských bojových umění a karate rozdány slušně. Bylo ale jasné, že bude brzy potřebovat vlastní hit. A moc dlouho čekat nemusel. Krátce po příchodu mezi akční herce mu na stole přistála nabídka, která se neodmítá.

Luc Besson viděl v charismatickém Angličanovi novou zářící kometu a obsadil jej do role Franka Martina v sérii Kurýr. Ten se dočkal ještě dalších dvou pokračování a měl to, co k cestě za slávou potřebuje každá velká hvězda. Fungující sérii. Nezůstal však jen za volantem. Fanoušky zásoboval pravidelně béčky, než mu do cesty vstoupila další osudová příležitost v podobě zběsilé akční komedie Zastav a nepřežiješ. Tahle naspeedovaná jízda pomohla redefinovat akční žánr. Jejího hlavního představitele navíc katapultovala do Ligy mistrů mezi velikány osmdesátých a devadesátých let v sérii The Expandables, kde mu byla svěřena jedna z klíčových postav, Lee Christmas. Zatímco pro řadu jeho kolegů se jednalo o labutí píseň na velkém plátně, Stathamův čas teprve přicházel. 

Vtipný i bez kaskaderů

Po trochu lichém období po prvních The Expandables chytil další lano, a to ze série Rychle a zběsile, která trhala divácké rekordy a pomohla Jasona etablovat mezi největší hvězdy současnosti. Pragmatika by velela využít současný vzestup k tomu, aby se svezl s úspěchem pásových výrob Marvelu, nebo DC. To ovšem milovník tvrdého a poctivého přístupu zatvrzele odmítá. Stejně tak je skeptický i k nadužívání kaskadérů. Milovník adrenalinu rád nebezpečné scény realizuje sám. A není tajemstvím, že má ve spoustě věcí zkrátka vlastní hlavu.

Velký fanoušek Nottingham Forest FC ovšem krom hrubé síly sází také na svůj šarm a obrovský komediální talent. Nejednou za svou kariéru dokázal, že by se uživil i jako charakterní a komediální herec. V akčním žánru to naplno ukázal v úspěšném spin-offu Rychle a zběsile s názvem Hobbs a Shaw nebo taškařici Špion. Své si užil i ve zmiňovaných The Expendables, celá série stojí i na vzájemném pošťuchování akčních velikánů posledních pěti dekád. Zmínit můžeme i jeho skvělé představení v zapomenuté nezávislém romantickém dramatu London, kde má na hlavě opravdu hodně nepadnoucí patku. Vyhlášený bavič a elegán umně protíná mnohé žánry a jako jeden z mála posledních akčních hrdinů ještě drží prapor žánru. Doufejme, že se již brzy najde někdo podobně výrazný, neboť i Stathamovi pomalu ale jistě táhne na šedesát.

Patka Jasonovi ve filmu London moc nesedla

Poslední akční mohykán: Proč je Sylvester Stallone miláčkem davů už 50 let

Carlito Brigante / 21. 01. 2023

Nejslavnější filmový záporák s IQ 160: Dolph Lundgren žije ve stínu Ivana Draga

Carlito Brigante / 04. 02. 2023

Zdroje: theguardian.com, today.com, IMDB
Zdroje fotografií: Profimedia a © Lions Gate / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM