Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Legendární M*A*S*H po 50 letech: Hawkeye bojuje s Parkinsonem, Radar je malířem divé zvěře, Šťabajzna bojuje za práva zvířat. A co ostatní?

Denisa Grofová
21. 11. 2022

Je to již 50 let, co byl na americké stanici CBS odvysílán první díl legendárního seriálu M*A*S*H. Vysílal se dlouhých 11 let (1972–1983). Seriál získal celou řadu nejrůznějších cen. Z celkem stovky nominací na ceny Emmy jich čtrnáct proměnil, podařilo se mu získat i osm Zlatých glóbů. Po celém světě byl od skončení nesčetněkrát reprízován. V Česku, kde se objevil v 90. letech minulého století, má i dnes věrné diváky.

Seriál se odehrává v době korejské války a sleduje příběhy obyvatel mobilní vojenské nemocnice. Oblíbené postavy v něm řeší lékařské případy, každodenní strasti a často boj s větrnými mlýny v podobě armádní byrokracie. Divákovi je zde představována válka z různých pohledů. Komediální epizody jsou střídány vážnějšími díly, které se věnují tématům jako nesmyslnost války nebo smrt. Herci, kteří se v seriálu objevili, si získali obrovskou popularitu, diváci je milovali a milují dodnes. Pojďte se dnes s námi podívat, co dělali po skončení seriálu a jak vypadají dnes. Bohužel 50 let je dlouhá doba a řada oblíbených protagonistů už není mezi námi. Ale ani na ně jsme v našem dnešním ohlédnutí nezapomněli.

Ženatý se závazky po 35 letech: Z Ala je bojovník jiu-jitsu, Kelly po rakovině bojuje s roztroušenou sklerózou a Peggy je potřetí vdaná

Denisa Grofová / 14. 11. 2022

Alan Alda (Benjamin „Hawkeye“ Pierce)

Role doktora Pierce Alana Aldu proslavila po celém světě. Byl hlavní postavou, ale také hlavním iniciátorem ukončení natáčení. Jedenáct let v kůži vojenského lékaře bylo pro Aldu až dost. Za svůj herecký výkon v seriálu získal několikrát cenu Emmy a Zlatý Glóbus. Po seriálu se věnoval nadále herectví. Hrál ve více než 60 snímcích, pamatovat si ho můžete třeba ze seriálu Pohotovost, Západní křídlo, Studio 30 Rock, nejnovějším zápisem v jeho filmografii je seriál Ray Donovan. Dnes je mu už 86 let a několik let trpí Parkinsonovou chorobou, se kterou se pere zuby nehty.

Mike Farrell (B.J. Hunnicut)

V seriálu se Mike Farrell proslavil jako kapitán Hunnicut, kolega a blízký přítel hlavního hrdiny Hawkeyeho Pierce. Zajímavostí je, že v celém seriálu nebylo nikdy řečeno, co přesně znamená jméno B.J. Po ukončení seriálu se věnoval dále herectví, objevil se v mnoha seriálech a filmech, jako Superman nebo seriál Zákon a pořádek. Stal se z něj také respektovaný politický a společenský aktivista. Za tuto svou práci byl několikrát oceněn. Jedním z jeho hlavních témat je boj proti trestu smrti.

Loretta Swit (Margaret Houlihan)

Postava vrchní sestry Margaret Houhlihanové, zvané též Šťabajzna, se mezi převážně mužským osazenstvem vyjímala. Krásnou, přísnou, ale přitom citlivou Margaret milovali muži na obrazovce i před ní. Za svůj výkon v seriálu získala hned dvakrát (v roce 1980 a 1982) cenu Emmy v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (komedie). Loretta určitě nepatří k herečkám jedné role, její kariéra po konci seriálu byla velmi úspěšná. Hrála ve filmech, seriálech a byla často hostem různých televizních pořadů. V roce 1995 si prošla rozvodem s hercem Dennisem Holahanem. Loretta se již nikdy nevdala a nemá žádné děti. Je také zapřísáhlou vegetariánkou, bojovnicí za práva zvířat. Pod jejím jménem se prodávají dokonce šperky. Dnes už tuto herečku v televizi ani na filmových plátnech neuvidíte. Stáhla se do ústraní a užívá si důchod.

Gary Burghoff (Radar)

Dětsky naivní brýlatý Radar si získal srdce diváků po celém světě. V soukromí je Gary celý život oddaný otec a rodina je pro něho na prvním místě. Právě kvůli rodině údajně v roce 1979 seriál opustil po sedmé řadě. Jako důvod uvedl, že chtěl vidět své děti vyrůstat. Později se však ukázalo, že pravda o jeho odchodu byla trochu jinde. Vadilo mu prý, že nemá dostatečně vysoký plat, k ostatním byl hrubý a na natáčení chodil pozdě. Útěchu vždy hledal ve víře, která mu pomohla překonat těžké životní zkoušky včetně dvou rozvodů. Gary si své soukromí velmi střeží, herectví se sice nevěnuje již přes 40 let, ale i tak je velmi úspěšný. Maluje divou zvěř a jeho obrazy se prodávají až za 10 tisíc dolarů.

Jamie Farr (Maxwell Q. Klinger)

Velký nos, dámské šaty a lodičky. To byly typické znaky postavy Klingera, kterou v seriálu ztvárnil Jamie Farr. Ten měl vlastní zkušenosti z korejské války, kde dva roky sloužil. Jamie se celý život, stejně jako třeba Loretta Swit, věnoval herectví. Také se stal mluvčím společnosti, která vyrábí tyčinky Mars, a působil jako poradce ve sboru dětské výzkumné nemocnice St. Jude. Dnes je již sice v důchodu, ale dle svých slov nedokáže jen tak odpočívat, stále musí aspoň něco málo dělat.

Krátká vzpomínka na zesnulé herce

Larry Linville (Frank Burns) ztvárnil roli milence Šťabajzny a pravidla dodržujícího protivníka hlavních postav Hawkeye a Trappera (později B.J.). Do hereckého nebe odešel již v roce 2000, kde mu nyní dělá milou společnost i řada dalších oblíbených herců seriálu. Wayne Rogers, který se proslavil jako kapitán John Francis Xavier McIntyre alias Trapper, zemřel 31. prosince 2015. William Christopher (otec Mulcahy) podlehl rakovině v roce 2016, David Ogden Stiers (Charles Emerson Winchester III.) prohrál svůj boj s rakovinou o dva roky později. Harry Morgan (plukovník Potter) se dožil úctyhodného věku 96 let – v roce 2011 zemřel na zápal plic. I když už nejsou mezi námi, jejich jména navždy zůstanou spojena s úspěchem a oblibou seriálu.

Na proměnu hvězd seriálu se můžete podívat ve videu

Arabela tehdy a dnes: Princezna Xenie krmí bulvár, Arabela se po 30 letech vrací k hraní a Rumburak exceluje v ženské roli

Denisa Grofová / 08. 11. 2022

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Hvězdy seriálu Krok za krokem tehdy a dnes: Šprtka Dana je právničkou, Cody čelil obvinění a Carol miluje plastiky

Denisa Grofová / 31. 10. 2022

Zdroje: Wikipedia, Profimedia.cz, YouTube, kinobox.czarmyweb.cz 
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM