Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Arabela tehdy a dnes: Princezna Xenie krmí bulvár, Arabela se po 30 letech vrací k hraní a Rumburak exceluje v ženské roli

Denisa Grofová
08. 11. 2022

První díl oblíbeného československého televizního seriálu Arabela měl premiéru 25. prosince 1980. Objevila se v něm řada známých českých herců a hereček. Jejich skutečné životy nebyly častokrát příliš pohádkové. Jak se herci změnili po 40 letech, co dnes dělají a kteří už bohužel nejsou mezi námi? Pojďte se s námi podívat na osudy hlavních představitelů tohoto divácky stále velmi oblíbeného seriálu. 

Ve 13 dílech seriál Arabela ukazuje rozdíl mezi říší lidí a tou pohádkovou. V roce 1993 bylo natočeno pokračování vyprávění s názvem Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek, které mělo 26 dílů a ve kterém hlavní představitelé Honzík s Mařenkou zachraňovali svět pohádek. 

Pobřežní hlídka tehdy a dnes: Kdo má za sebou hanbatá videa, kdo to nezvládl s alkoholem a koho byste nepoznali

Denisa Grofová / 25. 10. 2022

Mezi hvězdy, které v seriálu zazářily a bohužel již nejsou mezi námi, se řadí Jana Andresíková (čarodějnice Černá). Zemřela před dvěma lety, bylo jí 79 let. Byla oblíbenou pedagožkou na DAMU a Soukromé herecké škole, v dabingu často propůjčovala hlas Whoopi Goldberg a zahrála si i Lady v sérii Kameňáků od Zdeňka Trošky. V roli krále Hyacinta jsme v obou sériích Arabely mohli vidět Vlastimila Brodského. Legendární herec se rozhodl ukončit svůj život po dlouhém boji s depresemi, které ho pohlcovaly. Byl držitelem cen Thálie i Český lev a také jedním z nejobsazovanějších herců své doby, určitě si pamatujete jeho role ve filmech Babí léto, Noc na Karlštejně nebo Ať žijí duchové. Seriálový Petr Majer, Vladimír Dlouhý, zemřel v roce 2010 v pouhých 52 letech. Na jeho Petra Máchala z pohádky S čerty nejsou žerty nebo Adama z filmu Už zase skáču přes kaluže diváci často a s láskou vzpomínají. Vladimír Menšík, který v seriálu hrál jeho tatínka, televizního hlasatele Karla Majera, za svůj život ztvárnil více než 150 rolí. Typická pro něj byla rychlá mluva a velmi temperamentní gestikulace, velmi často se objevoval v televizních estrádách a silvestrovských pořadech. Kolegové o něm říkali, že je herecký génius, režisér Miloš Forman o něm dokonce tvrdil, že patří do trojice nejlepších českých komiků vedle Vlasty Buriana a Jana Wericha. Zemřel v roce 1988 v 59 letech. Jako Věra Majerová se v Arabele představila Stella Zázvorková. Nezapomenutelná herečka a Držitelka dvou Českých lvů i ceny Thálie zemřela v roce 2005 ve věku 83 let. V roce 2000 nás ve věku 79 let opustil nepřehlédnutelný Jiří Sovák, který v Arabele ztvárnil čaroděje Viga. Výčet jeho rolí je úctyhodný, za všechny jmenujme filmy Světáci, Ať žijí duchové nebo Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky. 

Jak vypadaly hvězdy seriálu, se můžete podívat ve videu

Jana Nagyová (princezna Arabela)

Role Arabely Janu Nagyovou proslavila. Byla ale také na 30 let její poslední rolí, což se ale nyní změnilo, jelikož ji herec a režisér Jan Budař obsadil do pohádky Princ Mamánek, kde si zahrála královnu Ludmilu. Jana žije v současnosti s manželem v Německu a věnuje se primárně domácnosti a svým koníčkům, mezi které patří třeba golf a cestování. Pokud jste někdy přemýšleli, proč se Jana Nagyová v roli oblíbené princezny neobjevila i v pokračování Arabely, odpověď je jednoduchá: Chtěla za roli příliš velkou sumu a stala se tak pro produkci nezaplatitelnou. Proto ji nahradila Miroslava Šafránková. 

Jak se povedlo Janu Budařovi obsadit Janu Nagyovou do pohádky Princ Mamánek? Prozradil to v rozhovoru na Expres FM! 

Jana Nagyová na premiéře pohádky Princ Mamánek. CNC / Pavel Machan / CNC / Profimedia

Dagmar Patrasová (princezna Xénie)

Dagmar Patrasová patří jednoznačně ke hvězdám českého showbyznysu, které často plní přední stránky bulvárních médií. Její „lehce divoký“ vztah s manželem Felixem Slováčkem je častým námětem pro novináře. I přes všechny excesy je ale na místě zdůraznit, že Dáda je také zpěvačka a herečka, která ve své době slavila úspěchy. Postava princezny Xénie v Arabele patří mezi její oblíbené role. „Jako zlá princezna jsem mohla být parádnicí i sekernicí, která všem poroučí, a to mě bavilo,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas. Další výraznou roli získala Dagmar Patrasová ve slavném seriálu Návštěvníci a její píseň Chytila jsem na pasece žížalu děti milují dodnes.

Dagmar Patrasová a její manžel Felix Slováček jsou vděčnými terči bulvárních novinářů

Jana Brejchová (královna)

Držitelka dvou Českých lvů a státního vyznamenání za přínos v oblasti kultury a umění, Jana Brejchová, za svůj život účinkovala ve více než stovce filmů. Mnohými je pokládaná za největší ikonu českého filmu či dokonce největší filmovou hvězdu v dějinách české kinematografie. Letos vyšla kniha s názvem Moje máma Jana Brejchová, která vznikla na základě rozhovorů její dcery Terezy Brodské právě s matkou. Kniha je vyprávěním o známých filmech a tvůrcích, ale i o životních partnerech Jany Brejchové, mezi které patřil slavný režisér Miloš Forman nebo herec Vlastimil Brodský. Jejich rozvod probíhal právě souběžně s natáčením Arabely. V seriálu hráli zamilovaný pár, v osobním životě byli ovšem na kordy. Na jejich profesionálním výkonu však diváci nemohli vůbec nic poznat. Dnes je české Brigitte Bardot 82 let a pobývá v pražské LDN. 

Jana Brejchová se na veřejnosti už mnoho let neukazuje, na snímku je v roce 2007. Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia

Jiří Lábus (Rumburak)

Postava zloducha Rumburaka, kterou Jiří Lábus ztvárnil, si získala takovou oblibu, že si vysloužila dokonce vlastní celovečerní film. Negativní postavu, kterou hraje herec budící u diváků spíše sympatie, možná právě proto nakonec diváci měli ze všech postav nejraději. Jiří Lábus, který natočil desítky jiných rolí, sám řekl, že nadosmrti zůstane Rumburakem, jelikož ho lidé i po letech stále spojují právě s touto postavou. Jiří Lábus získal řadu cen včetně dvou Českých lvů a divadelní Thálie a je neodmyslitelně spojen také s hlasem Marge Simpson a chlupatého Jů ze Studia Kamarád. 

Jiří Lábus na letošním ročníku Evropského festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici. Foto: TASR / Profimedia

Ondřej Kepka (Honzík Majer)

Ondřej Kepka si zahrál jak v první řadě seriálu, tak v jeho pokračování. Jeho role malého i velkého Honzíka s ním zůstala spojená dodnes. Dnes je z něho výhradně režisér, za televizní adaptaci divadelní hry Stará láska nerezaví získal ocenění Nejlepší televizní komedie roku. Je vášnivým fotografem a sběratelem turistických známek. Letos v červnu se po sedmiletém vztahu oženil se svojí partnerkou Janou Vrabcovou.

Jako prezident Herecké asociace má na starosti i vyhlašování cen Thalie, zde v září letošního roku

Veronika Týblová-Polívková (Mařenka Hermanová)

Z malé pihaté zrzavé Mařenky, které se plnila přání otočením prstenu a byla Arabele často nablízku, je dnes dospělá žena, která na natáčení vzpomíná moc ráda. V jednom rozhovoru ho popsala jako prázdniny, které trvaly rok. Veronika však hereckou kariéru pověsila na hřebík a stala se z ní učitelka. Po dotočení Arabely se ještě objevila v televizním kabaretu a seriálu Kousek nebe. Když se natáčelo pokračování Arabely, Mařenku ztvárnila herečka Hana Ševčíková.

Mařenka a Honzík po letech spolu. Veronika se na veřejnosti příliš neukazuje, zde v roce 2007. Foto: Jiří Hadač / CNC / Profimedia

Oldřich Vízner (princ Vilibald)

Oblíbený český herec Oldřich Vízner má na natáčení Arabely samé pozitivní vzpomínky. Nejbláznivější mu přišla blonďatá kudrnatá paruka, která byla právě pro jeho postavu typická. Oldřich se herectví věnuje celý život. Jedna z jeho významných rolí je určitě titulní hrdina komedie Saturnin z roku 1994, zahrál si ale třeba i v oblíbeném českém seriálu Doktoři z Počátku, komedii Léto s kovbojem nebo kultovních Postřižinách. V osobním životě však zažil několik tragédií. V červnu tohoto roku mu zemřel poslední z jeho tří bratrů, trápily ho zdravotní problémy a vztahy se mu také příliš nevydařily. Je ale hrdým otcem šesti dětí.

Oldřich Vízner na divadelních prknech po boku Simony Stašové

Josef Dvořák (vodník)

Josef Dvořák, který letos oslavil osmdesátiny, za svůj život ztvárnil hned několik vodnických rolí. Na tu v Arabele vzpomínal i v jednom z rozhovorů, kde uvedl, že mu bylo líto, že jeho postava v seriálu nedostala víc prostoru. Výraznější role se panu Dvořákovi sice celý život spíše vyhýbaly. Za připomenutí stojí třeba automechanik Béda Hudeček z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje nebo postava poručíka Mazurka z filmové verze Černých baronů. V televizi byl vídán často jako moderátor nebo herec v oblíbených seriálech jako třeba Hospoda. Jeho hlas znají všichni diváci večerníčků, namluvil jich hned několik. Sám herec prozradil, že má rád třeba Maxipsa Fíka nebo Boba a Bobka, ke kterým jeho hlas neodmyslitelně patří.

Josef Dvořák nezkazí žádnou legraci, na akci v Muzeu fantastických iluzí si minulý týden vyzkoušel, jaké by to bylo v kůži baletky

Hvězdy seriálu Krok za krokem tehdy a dnes: Šprtka Dana je právničkou, Cody čelil obvinění a Carol miluje plastiky

Denisa Grofová / 31. 10. 2022

Tereza Brodská: S tátou jsme si toho řekli hodně, ale pořád ne dost

Redakce / 15. 03. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM