Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Filmy, u kterých se (ne)budete stydět: Od Extáze přes 9 a 1/2 týdne po Hořký měsíc 

Magdaléna Šandová
08. 08. 2023

V době, kdy se slávě těší seriály jako Sexuální výchova, Euphoria nebo reality show Too Hot To Handle, asi nikoho nepohorší líbající se kluci (Zdravíme všechny zastánce tradičních rodin!) nebo ženské vyvrcholení. Jenže v historii kinematografie, a nemusíme jít ani tak daleko, to byla věc spíše ojedinělá. 

To, co se dnes považuje za zcela normální vyobrazování milostných scén, by ještě před několika desetiletími bylo dost možná považováno za oplzlou pornografii a dnešní optikou to může působit někdy až roztomile. Připomeňte si některé kultovní filmy, které se s tím nemazaly už tenkrát, a zároveň mají své opodstatněné místo v historii kinematografie.

A nezapomeňte, že je dnes 8. srpen, tedy Mezinárodní den ženského orgasmu, tak to můžete vzájemně propojit! 

Arabela z Wishe: Nový seriál Vědma ukazuje pravou tvář Jaroslava Duška a vaří česko-slovenskou jazykovou kaši

Iva Růžičková / 05. 08. 2023

Extáze (1932)

Režie: Gustav Machatý

Víte, kdo měl na svědomí první ženský orgasmus na filmovém plátně? Hedy Lamarr skrze českého režiséra Gustava Machatého ve filmu Extáze z roku 1932. Nečekejte žádné sténání ani křečovité stahy celého těla, místo toho se vám dostane, z dnešního úhlu pohledu, velice decentního vyobrazení. Jenže i to bylo na tehdejší dobu dost odvážné, takže nahé scény byly vystřiženy.

Mimochodem, původně o roli vdané ženy, která nežije ve spokojeném manželství, stála Adina Mandlová, rozmluvil jí to ale její tehdejší milenec Hugo Haas, podle kterého nebylo zrovna nejšťastnější začínat filmovou kariéru zcela odhalená. Hedy Lamarr později uspěla v Hollywoodu. Film byl v roce 2019 restaurován a promítán na filmovém festivalu v Benátkách.

 

9 ½ týdne (1986)

Režie: Adrian Lyne

Dříve než tu bylo 50 odstínů šedi, které pomohly s popularizací BDSM praktik, byl tu Mickey Rourke a Kim Basinger ve filmu 9 a ½ týdne. John Gray potká Elizabeth McGrawn a zcela otevřeně jí nabídne erotický vztah. Elizabeth souhlasí a začne se pomalu podřizovat všem požadavkům. Zavázání očí je jen slabá rozcvička proti tomu, co přijde později. Celý jejich vztah je hra, která se odehrává mimo jejich běžné životy, ovšem nikdy nejde držet emoce dlouho oddělené od fyzična, a to nakonec dožene i Elizabeth. Za jeden z light motivů lze považovat hranice: Jak si je tvoříme sami a snažíme se je neposouvat, a zároveň se snažíme, aby je nám neposouvali ani druzí.

Bez kalhot a bez skrupulí: Jak se povedlo (snad) poslední dobrodružství tanečníka Channinga Tatuma

Iva Růžičková / 21. 07. 2023

Hořký měsíc (1992)

Režie: Roman Polański

Jednu z hlavních postav hraje Hugh Grant, ale do Nothing Hillu vás tentokrát nevezme. Dostanete se s ním na loď, kde se spolu se svojí ženou, Fionou (Cristin Scott Thomas), seznámí s velice zvláštní dvojicí. Mladá a velice přitažlivá Mimi (Emmanuelle Seigner) má za manžela staršího muže Oscara (Peter Coyote), který je připoután na invalidní vozík. Nigel, kterého Grant hraje, je totálně pohlcen sex-appealem Mimi a proto klidně poslouchá o tom, jak se tenhle nesourodý pár dal dohromady. A je to vyprávění plné vášně, sexu, lásky, ale i vzájemné sebedestrukce. Snímek ukazuje, jak tenká hranice je mezi láskou a nenávistí a že kdo nebalancuje nad tou propastí, nikdy nepozná, co to je skutečná vášeň. Nad tím začne přemýšlet i Fiona, která pozoruje, jak se její muž nedokáže odpoutat od smyslné Mimi. 

Snílci (2003)

Režie: Bernardo Bertolucci

Oddechovka protkaná milostnými scénami. Pokud si by si někdo film Snílci chtěl pustit, protože se mu líbilo Poslední tango v Paříži od stejného režiséra, bude zklamán, žádné drsné scény v něm nenajde. A vlastně je to dobře, nikdo už nechce sledovat znásilnění, které, dle slov Marie Schneider, která hrála hlavní hrdinku, nebylo úplně tak předstírané. Ale zpátky ke Snílkům. Ústřední trojice, ze které jsou dva sourozenci, se na pozadí studentských nepokojů v 60. letech v Paříži oddává experimentům, cituje hlášky z kultovních filmů a nadává na rodiče, jejichž peněz si však dost požitkářsky užívá. Těžko to můžete nemilovat!

Zkrocená hora (2005)

Režie: Ang Lee

Když v roce 2005 šel do kin film Zkrocená hora, vyvolal vlnu pozdvižení. Proč? Protože poměrně explicitně ukazuje milostný akt dvou mužů. Jaká tragédie, že se dva chlapci mají rádi! Děj začíná v šedesátých letech, kdy se seznámí dva honci Ennis (Heath Ledger) a Jack (Jake Gyllenhaal), které svede dohromady osamělost jejich práce a orientace, kterou do té doby potlačovali, nebo spíš nevěděli, co se v nich odehrává. Ačkoli oba překryjí své skutečné já manželkou a dětmi, vztah, který se mezi nimi vytvořil, je tak křehký a jedinečný, až se u každého setkání se tají dech.

Konec homofobie v Česku? Aktivista Kryštof Stupka se denně setkává s nenávistnými komentáři

Karin Šnýdrová / 05. 08. 2022

Černá labuť (2011)

Režie: Darren Aronofski

Černá labuť je psychologické drama o tom, jak je člověk schopen téměř všeho pro to, aby dosáhl úspěchu. Dvě baletky zápasí o to, která se stane primabalerínou a získá roli labuti ve slavném Čajkovského baletu. Mezi oběma ženami se tak vyvine přátelství, které brzy ale začne být velice toxické a ovládá ho rivalita. Během her, které se mezi nimi odehrávají dojde i k milostné scéně, kde černá labuť, kterou v sobě nosí baletka Lily (Mila Kunis), pohltí bílou labuť Ninu (Natalia Portman).

Autorský článek

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM