Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Překvapivý vládce hollywoodských boháčů: Kterak Kráčející skála k věčné slávě došla

Avatar photo Carlito Brigante
02. 05. 2024

Co spojuje wrestling a americký fotbal? Celkem slušně prošlapaná cestička směrem k továrně na sny. Dwayne Johnson, který je možná ještě známější pod wrestlingovou přezdívkou The Rock, se přes kratičkou etapu v profesionálním americkém fotbalu doslova probil až na čelo žebříčků popularity a přehledu nejlépe placených hollywoodských hvězd. Ale popořadě… 

Rodák z v kalifornského městečka Hayward dnes slaví své 52. narozeniny. A už teď je jasné, že se rozhodně má za čím ohlížet. Aby ne, když patří mezi živoucí příklady amerického snu. 

Sloužila v armádě, získala korunku Miss Izrael, chtěla být Bond girl: Gal Gadot vyhlíží čtyřicítku

Michaela Dočkalová / 30. 04. 2024

Konec snu byl začátkem cesty ke slávě

Dwayne Douglas Johnson si šel za snem díky sportovnímu talentu. Získal kýžené sportovní stipendium, které využívá k zajištění lepší budoucnosti spousta fyzicky našlapaných mladíků. Jeho sny mu však překazilo zranění zad. Místo snu v podobě NFL ho čekala rekonvalescence. A taky se projevila jedna z jeho zásadních vlastností: Umění správně se rozhodnout. Z Dwayna se stal The Rock a masivní výzbroj amerického fotbalu vyměnil za sportovní negližé světa wrestlingu. Z původní „nouzovky“ se stalo východisko a u pohybově nadaného mladíka se projevil i talent, který neměl skončit jen ve sportovních arenách. První příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat. A s ním i první komerční hity.

The Rock v roce 2000

Kráčející skála převrátila Hollywood vzhůru nohama 

Hned druhá role, byť epizodní, předurčila Rockovi i celému filmovému průmyslu osud na několik dalších let. Ačkoliv patřila postava bojovníka Mathayuse v megahitu Mumie se vrací spíše k těm, které dostaly malý prostor, fanoušci si ji zamilovali a chtěli víc. Za pár měsíců se objevil na scéně Král škorpion a potvrdil, že na tom svalovci něco je. Akční žánr se na začátku nového milénia zmítal v problémech, čelil  úbytku fanoušků i generační obměně. Tu řídil právě bývalý wrestler, který k dechberoucí muskulatuře přidal taktéž skvělý komediální talent. Z dalších filmů Kráčející skála a Vítejte v džungli byly bestsellery. Bulvární pozornost zajistila i velká (a stále trvající) rivalita s Vinem Dieselem. Jejich vzájemné špičkování hraničí se vzájemnou animozitou paradoxně přinesl nejpovedenější díl série Rychle a zběsile. Napětí mezi oběma svalovci se přeneslo na plátno v takové formě, jakou do té doby akční žánr ještě nezažil.

Vzájemná nevraživost mezi holohlavými hvězdami se propsala i na plátno

Herci, kteří spolu odmítli natáčet: Nečekali byste, mezi kým panuje vzájemná nevraživost

Redakce / 19. 04. 2021

Mistr promyšlených tahů

Byl to šachmat, se kterým nikdo nepočítal a oběma znesvářeným hvězdám potvrdil hvězdnou pozici. The Rock je navíc po čertech chytrý obchodník, který si umí všechny svoje kroky předem pragmaticky spočítat. Patří mezi první hvězdy, které se naučily chytře spočítat vlastní hvězdný potenciál. Plynule přechází mezi dvěma modely, kterými se mu úspěšně daří dojit účty filmových studií i samotných fanoušků. Například v případě chystaného vánočního akčňáku Red One od Amazonu si nechal na stůl vysázet 50 milionů dolarů, čím  atakoval rekord jednorázové gáže v historii filmu.

Miliony za projekt

Nemáte peníze? Beru i procenta! Tuto strategii neváhala hvězda několika úspěšných sérií aplikovat především v případě funkční frančízy Rychle a zběšile. Obecně pak platí, že pokud jde o streamy, bere Dwayne pevné částky ve výši desítek milionů za projekt. U kinoprojekcí se pak rád uskromní a nechává si zakomponovat nemalé procentní podíly z celkových tržeb. I přes až skandální nákladnost se však jedná o jednu z největších jistot současného nestabilního filmového trhu. The Rock také pracně buduje svůj mediální obraz. Ostatně patřil mezi první celebrity, kterým se dařilo monetizovat svůj Instagram. Jeho profil kromě komerčních sdělení přetéká také motivačním obsahem a pozitivním přístupem k životu. Ten chlap prostě umí! Přejeme všechno nejlepší!

Dwayne Johnson ve filmu je zpravidla zárukou komerčního úspěchu

Miliony dolarů za roli, klidně i v propadáku: Nejlépe placeným hvězdám Hollywoodu vévodí muži, ženy pomalu dotahují

Denisa Grofová / 08. 12. 2022

Dárky pro sirotky, pizza pro fanoušky i obchod pro domovníka: Celebrity použily své peníze, aby rozjasnily den obyčejným lidem

Eliana Moravcová / 21. 10. 2022

Ve 47 letech patří mezi nejšťastnější muže světa: Ryanu Reynoldsovi se daří na všech frontách

Michaela Dočkalová / 23. 10. 2023

Zdroje: csfd.cz, moviezone.cz, kinobox.cz

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM