Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Arabela z Wishe: Nový seriál Vědma ukazuje pravou tvář Jaroslava Duška a vaří česko-slovenskou jazykovou kaši

Iva Růžičková
05. 08. 2023

Citát Jaroslava Duška stále hýbe internetem, poněvadž si ministr zdravotnictví Válek všiml, že vykládá na veřejnosti, v rozhovorech a pravděpodobně i v soukromí nesmysly, a co víc, nesmysly zraňující. Moderátor Čestmír Strakatý se v rozhovoru s ním dozvěděl něco, co mu vyrazilo dech: Že jeho matka si stejně jako Duškova matka může za to, že podlehla zhoubnému onemocnění, a to tak, že nedostatečně milovala život. 

Je s podivem, že Duškova kariéra postavená na duhové vodě a mimo jiné na principech vycucaných z prstu, vydávaných za vědění původních Jihoameričanů, dosud většinu lidí nijak zvlášť netrápila. Tento umělec zbožňovaný za hlášky typu „Přišel jsem s nabídkou kvalitního sexu“ získával nejen dostatek serózní pozornosti, ale také příležitosti v podobě filmových rolí. 

Seriál Sex O’Clock: Ambiciózní projekt se věnuje hlavně šikaně, dobrými radami šetří

Iva Růžičková / 26. 05. 2023

Kaše z češtiny a slovenštiny

V seriálu Vědma uváděném nyní na Voyo hraje s viditelným potěšením Jaroslav Dušek sám sebe. Vidíme ho otužovat se, meditovat, cvičit tai-chi a pronášet zobecňující pravdy, se kterými se nedá argumentovat. Jeho postavu nelze soudit, nachází se totiž v českém prostředí málo se vyskytujícím žánru fantasy, kde není nouze o témata jako alchymie, portály pro příchod vyšších bytostí, boj se silami zla a tak dále. Partnerkou je mu Dagmar Havlová, která jakožto bylinkářka a léčitelka pomáhá lidem, stejně jako to dělaly její babička a další ženy v její rodové linii. Kolorit doplňují příjemně málo známí (i zahraniční) herci. Smutek jim kane z úst v podobě nedokonale padnoucího dabingu. Nikdo nepohlídal, jakou řečí budou herci vlastně mluvit, a tak vesele míchají slovenštinu a češtinu i v rámci jedné věty. Pronášené repliky nicméně zní nečesky, a to i ve chvílích, kdy postavy neříkají nic mystického.

Kouzla a čáry jako z Vogue

Nechybí ani výtvarné umění, skrze které může do hmotného světa přijít zlo nebo dobro, elixír života a nesmrtelnost, která je jako vždy pro ubohé nesmrtelníky příšerně depresivní a nudná. Josef Trojan k tématu esoteriky přičichl ve snímku Šarlatán a ukázat ztrápení své prastaré duše zajaté v těle dvacátníka mu jde. I Ivan Franěk s vizáží pána temnoty ví, jak být děsivý, vzpomeňme na Poslední dílo Juraje Herze T.M.A. Oslnivá Annet X, 22letá česká rapperka, ztvárňuje Kláru, zmatenou schopnostmi, které u sebe nachází, a přestože vyrostla na venkovské chalupě, nosí prudce šik modely.

Josef Trojan se po Šarlatánovi objevuje v další výrazné roli

Kvantová fyzika ze školy života

Pečlivý casting nelze seriálu upřít. Povedené efekty a mísení fantastických příběhových prvků se skutečně podstatnými archetypálními symboly slibují vytvořit něco jako malé české guilty pleasure pokoukání. 

Jenže: Na žánru fantasy zasazeném do současných reálií bývá kontrast právě to zábavné, co ve Vědmě nenacházíme, protože je v ní pečlivě vymyšlené i prostředí českých vysokých škol (nevíme, na které fakultě by se vlastně o alchymii přednášelo) a také uměleckých kruhů, takže to vypadá, že tvůrci v životě nebyli na žádné vernisáži. Psychiatrická léčebna se neliší od té v Arabele, na kterou se seriál snaží navazovat. Tajemný portrét, který je předzvěstí temných (i světlých) událostí, totiž vypadá jako z dílny řemeslně zdatných portrétistů z Karlova mostu. 

Skutečně vyděsit, přinutit zamyslet se i pobavit dokázal norský seriál Zpřítomnělí, který svou syrovostí ve dvou sériích na první dobrou uchvátil. Vedle toho je Vědma pohádkovou rodinnou předraženou hračkou z Wishe. Estetiku čerpá z tarotových karet pro osamělé ženy a okultismus odívá do černých sexy oblečků. Na ČSFD se ocitl v pětistovce nejhůře hodnocených seriálů všech dob. 

Dagmar Havlová se nechala strhnout do polohy pohádkové babičky

Jako Dušek ve vodě

I Dagmar Havlová, herečka nezpochybnitelných kvalit, se nechala strhnout režijním vedením k infantilnímu projevu pohádkové kouzelné babičky. Proto je možné se domnívat, že moderní pohádka na plátně pěti dílů byla cílem, a podle toho je k ní třeba přistupovat – tedy bez jakýchkoliv vyšších nároků. Jaroslav Dušek si v něm spokojeně zaplaval a vemlouvavým tónem mohl předvést to, jak chce, abychom ho viděli: Jako mystika, přinášejícího lidu pravdu. Evidentně má rád život a nedostane rakovinu.

Podívejte se na fotografie ze seriálu Vědma

Hodně Velké nic: Klusákův dokument hraje na city, dává prostor i dezinformátorce

Iva Růžičková / 14. 04. 2023

Druhá série Ivety: Slavnou zpěvačku a její devadesátkové eskapády vykresluje s úctou, často ale plave mimo realitu

Iva Růžičková / 17. 05. 2023

Autorský článek

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM