Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Hvězdy seriálu Xena: Lucy Lawless se vrhla na zpěv, Renee O'Connor vyšplhala na Kilimandžáro

Kristýna Ševčíková
19. 06. 2023

Postava Xeny, kterou nenapodobitelně ztvárnila Lucy Lawless, se poprvé objevila ve třech epizodách populárního televizního seriálu Hercules. Veřejnost natolik zaujala, že si vysloužila svůj vlastní seriál. A zbytek už je televizní historie.

Od roku 1995 do roku 2001 televize odvysílaly 134 epizod této směsice historické fantasy, magické akce a bláznivého humoru. Podíváme se s ní do světa, který zahrnuje starověké Řecko, artušovské legendy a příběhy o Asgardu. Xena navíc zdůraznila dívčí sílu. Dodnes je seriál Xena: Princezna bojovnice velmi populární a někteří fanoušci se dokonce i více než dvě desetiletí po odvysílání poslední epizody scházejí. 

Pojďte se s námi podívat, jak se hvězdy této oblíbené série změnily.

Arabela tehdy a dnes: Princezna Xenie krmí bulvár, Arabela se po 30 letech vrací k hraní a Rumburak exceluje v ženské roli

Denisa Grofová / 08. 11. 2022

Lucy Lawless (Xena)

Novozélandská herečka a zpěvačka má pět sourozenců. Tato 180 centimetrů vysoká umělkyně začínala svou hereckou dráhu v seriálu Akta X. Následovala role Xeny v populárním seriálu Hercules. Postava měla po pár epizodách zemřít, to se ale nelíbilo divákům, proto se autoři rozhodli jí udělat samostatný příběh. A tak vznikl spin-off Xena: Princezna bojovnice. Role Xeny herečce přinesla obrovskou fanouškovskou základnu a stala se také oblíbenou gay ikonou. V seriálu se totiž od začátku do konce vyvíjí vztah mezi hlavní hrdinkou a její přítelkyní Gabriellou, který většina diváků pokládá za lesbický. Podle autorů je vztah mezi hrdinkami jakýmsi kompromisem pro všechny. Na své si tak přišli heterosexuálové i homosexuálové. V té době bylo téma stejnopohlavního páru tabuizováno, a tak seriál Xena dodal odvahu mnoha gayům a lesbám vyjít s pravdou najevo.

Od poslední epizody v roce 2001 je Lucy stále zaneprázdněná. Hrála v mnoha televizních pořadech, zejména Battlestar Galactica, Spartacus, Salem, Ash vs. Evil Dead a Vražda je můj život. Na filmovém plátně jsme ji mohli vidět ve snímku Spider-Man, Pohádky na dobrou noc nebo Vraždící anděl. Věnovala se i divadlu. Naplnila také své hudební ambice a na kontě má několik alb. Lucy kromě rodné angličtiny mluví plynně italsky, francouzsky a německy. Stejně jako její Xena i ona velmi dobře ovládá bojová umění, umí zacházet s mečem a jezdí na koni. V roce 1997 pak byla časopisem People Weekly Magazine zařazena do kategorie 50 nejkrásnějších osobností na Zemi. V devatenácti letech se provdala za Gartha Lawlesse, se kterým má dceru Daisy. Manželství se v roce 1995 rozpadlo. Od roku 1998 je provdaná za producenta seriálu Roberta Taperta, s nímž má dvě děti.

Představitelka Xeny vypadá pořád skvěle

Renee O’Connor (Gabrielle)

Americká herečka se začala věnovat herectví už v osmi letech, kdy se poprvé objevila v jedné divadelní roli. Pohltilo ji to natolik, že navštěvovala i dramatické školy. Na televizních obrazovkách začínala v šestnácti letech, kdy se objevovala v reklamách. Její první role byla v seriálu Teen Angel. Následovaly další seriály jako FBI: The Untold Stories, NYPD Blue a pak přišla významná role Gabrielly v seriálu Xena. Zároveň se objevila i v Herculovi. Po natáčení Xeny měla pěkně rozjetou kariéru. Objevila se v řadě televizních filmů jako například a Alien Apocalypse, Boogeyman 2 nebo Ghost Town: The Movie.

Reene přešla na jeviště a začala si budovat kariéru divadelní herečky. Podílela se na inscenacích jako Annie, Mary Poppins nebo Romeo a Julie. Je rozvedená a má syna Milese Williama Muira. Aktuálně žije s Jedem Suraou, s nímž má dceru Iris. Mezi její hobby patří horolezectví, dokonce vyšplhala na nejvyšší africkou horu Kilimandžáro. Věnuje se i kickboxu, jízdě na koni a malování.

Renee dnes můžete vídat spíše na divadelních prknech

Kevin Sorbo (Hercules)

Americký herec se proslavil zejména rolí Hercula ve stejnojmenném seriálu. Stejně jako Xena, která se objevila v pár epizodách jeho show, Hercules hostoval v seriálu Xena. Kevin ale začal kariéru už mnohem dříve, a to v 80. letech v televizních seriálech. Byl také jedním z kandidátů na roli Supermana nebo agenta Muldera v seriálu Akta X. Zlom nastal až v roce 1994, kdy získal roli Hercula v několika filmech, které sloužily jako pilot k připravovanému seriálu. 191 centimetrů vysoký herec se během natáčení naučil bojové umění, zacházení s mečem a jízdu na koni.

Po skončení seriálu se objevil ještě v seriálech Andromeda, O.C. a Dva a půl chlapa. V roce 2008 si zahrál také ve snímku Tohle je Sparta! Kevin na střední škole a na univerzitě vynikal ve sportu. Hrál americký fotbal, baseball a basketbal. Než nastoupil dráhu herce, živil se také jako fotomodel. V roce 1998 se Kevin oženil s herečkou Sam Jenkins. Poznal jí při natáčení Hercula, kde hrála Serenu. Společně mají tři děti, dva syny a jednu dceru.

Kevin v září oslaví 65. narozeniny

Ted Raimi (Joxer)

Ted je nejen hercem, ale také režisérem, skladatelem a spisovatelem. Jeho bratry jsou scenárista Ivan Raimi a Sam Raimi, legendární filmař, který byl také výkonným producentem Hercula a Xeny. V obou zmíněných seriálech Ted ztvárnil Joxera, který rozjel jeho hereckou kariéru. Objevil se také v trilogii o Spider-Manovi s Tobey Maguirem, filmech Volání o pomoc, Mocný vládce Oz a mnoho dalších snímcích. Jeho televizní tvorba zahrnuje například Městečko Twin Peaks, Ash vs Evil Dead nebo Lovce duchů. Jeho herecká kariéra je opravdu bohatá a není pochyb o tom, že ho ještě uvidíme.

Ted Raimi často vystupuje ve filmech svého bratra Sama

Proměny dalších herců uvidíte ve videu

Jak se změnily hvězdy Hry o trůny: Emilia Clarke bojovala o život, její kolegové se vrhli do nových projektů

Kristýna Ševčíková / 30. 05. 2023

Akta X po 30 letech: Co dnes dělají agenti Mulder a Scullyová a proč zmizeli Osamělí střelci ze showbyznysu

Denisa Grofová / 14. 02. 2023

Zdroje: looper.com, mamamia.com.au, csfd.cz
Zdroj fotografií: Lev Radin / Shutterstock.com, AP Photo / G.H. Short / MCA TV / Profimedia, MCA Television / Renaissance Pictures / Studios USA TV / Universal / Profimedia, Universal / Profimedia, Che Rosales / Getty Images, Alex Goodlett/Getty Images for Operation Smile, Markus Wissmann / Shutterstock.com, Jean-Paul Aussenard / WireImage / Getty Images 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM