Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Jak se změnily hvězdy Hry o trůny: Emilia Clarke bojovala o život, její kolegové se vrhli do nových projektů

Kristýna Ševčíková
30. 05. 2023

Celosvětově úspěšný seriál Hry o trůny (Game Of Thrones) se vysílal v letech 2011 až 2019. Fantasy drama je založené na knižní předloze napsané Georgem R. R. Martinem. Fanoušci jej označují za nejlepší seriál všech dob.

Hra o trůny rychle ovládla svět a proměnila relativně neznámé obsazení ve hvězdy. Osm sezón vedlo devět šlechtických rodin válku o železný trůn. Za rok 2015 získal seriál celkem 24 nominací Emmy, což je nejvíce pro jednu show v ročníku. Nyní můžeme sledovat prequel, který sleduje občanskou válku Targaryenů, která se odehrála více než 200 let před událostmi ze Hry o trůny s názvem Rod draka.

Pojďte se ale s námi podívat, jak herci z úspěšného seriálu vypadají nyní a kam vedly jejich cesty po jeho skončení.

Hvězdy seriálu Chirurgové: Meredith inkasuje 13 milionů za díl, Izzie nabádá k dárcovství orgánů, George pomáhá dětem

Denisa Grofová / 06. 02. 2023

Emilia Clarke (Daenerys Targaryen)

Londýnská rodačka začínala svou hereckou kariéru ve školních divadelních hrách. Kariéru ji raketově vystřelila role právě ve Hře o trůny.  Získala si nejen řadu fanoušků, ale také několik nominací například na Critics’ Choice Awards, Emmy nebo SAG, kterou v roce 2019 nakonec získala v kategorii Nejlepší televizní herečka. Od ukončení seriálu v roce 2019 zůstala Emilia v centru pozornosti. Během natáčení Her o trůny se objevila ještě v úspěšných filmech jako je Než jsem tě poznala nebo Solo: Star Wars Story. Poté jsme ji mohli vidět v Last Christmas nebo v kriminálním thrilleru Above Suspicion. Navíc se má objevit ve dvou připravovaných životopisných filmech: McCarthy a Ideální manželka. V prvním z nich bude herečka pod vedením českého režiséra Václava Marhoula  vystupovat jako Jean Kerr, manželka nechvalně známého amerického senátora Josepha McCarthyho. Ve druhém snímku bude hrát Constance Lloyd, manželku spisovatele Oscara Wilda.

Emilia v roce 2019 napsala esej pro The New Yorker, kde se otevřeně rozepsala o překonaní aneurysma mozkových cév. K prvnímu prasknutí mozkové cévy došlo roku 2011, kdy měla herečka za sebou natáčení první sérii Hry o trůny. K druhému prasknutí došlo v roce 2013 po dokončení třetí řady seriálu. Po těchto zážitcích založila charitativní organizaci SameYou, jejímž cílem je zlepšit přístup k neurorehabilitaci pro mladé lidi po poranění mozku nebo mrtvici. Mimo jiné sama říká, že kdyby nebyla herečka, byla by architektka nebo grafička. Má ráda fotbal a je fanouškem Chelsea.

Emilia oproti seriálu nosí tmavé vlasy, které ji změnily téměř k nepoznání

Kit Harington (Jon Snow)

Christopher Harington, vystupující pod přezdívkou Kit, chtěl být původně novinářem nebo kameramanem. Nakonec ho ale oslovilo herectví. Už během studií na herecké škole získával role v londýnských divadlech. Poté dorazil na konkurz seriálu Hra o trůny, kde získal roli Jona Snowa. Role mu vynesla slávu a začal se objevovat na televizních obrazovkách častěji. Vidět ho můžeme například ve filmech Pompeje, Testament mládí, Brimstone nebo Eternals. V roce 2020 se objevil také ve druhé sezóně série Criminal: Velká Británie na Netflixu. Kit by se měl objevit v připravovaném životopisném filmu Mary’s Monsters, který zkoumá psychiku autorky Mary Shelley při psaní díla Frankenstein. Herec bude mít za úkol zosobnit autorčino vnitřní monstrum, duševní zdraví. Setkat by se zde měl se svou kolegyní ze Hry o trůny Sophie Turner, která by si měla zahrát hlavní roli.

Kit Harington ve svém osobním životě bojoval také s alkoholem, protože neunesl narůstající slávu, kterou mu seriál Hry o trůny přinesl. Ze svých démonů se však vyléčil a teď naopak mluví o důležitosti duševního zdraví. Úspěšný seriál mu mimo jiné přinesl také jeho budoucí rodinu. S hereckou hvězdou Rosie Leslie začali randit v roce 2011 během natáčení seriálu a v roce 2018 se ve Skotsku vzali před svými kolegy, rodinou a přáteli. Tři roky poté přivítali na svět syna, letos pak oznámili, že čekají druhé dítě.

Kit překonal démony a žije spokojeným rodinným životem

Maisie Williams (Arya Stark)

Maisie Williams bylo 14 let, když  měla Hra o trůny premiéru. Byla to její vůbec první velká role. Sama herečka vzpomíná, že se jí na konkurz vůbec nechtělo a raději chtěla na školní exkurzi do vepřína. Svou roli v seriálu ale ztvárnila fenomenálně a získala obrovské množství fanoušků. Role ji vynesla také dvě nominace na cenu Emmy. Vidět jsme ji mohli ve filmech jako je thriller Cesta do Afriky nebo komorní dokudrama Cyberbully, kde se stane obětí šikany. Roli nevzala náhodou. Ona sama byla totiž obětí kyberšikany. Po skončení Hry o trůny si Maisie zahrála ve filmu Noví mutantí, superhrdinském hororu založeném na stejnojmenném komiksu Marvel. V roce 2022 se objevila v minisérii Pistol založené na memoárech kytaristy Sex Pistols Stevea Jonese.

Maisie v seriálu začínala ve 14 letech

Sophie Turner (Sansa Stark)

Stejně jako u Maisie Williams byla pro Sophii první velká role a začátek hvězdné kariéry. Během osmi sezón v seriálu získala sedm nominací na SAG Awards a nominaci na Emmy pro herečku ve vedlejší roli. Zahrála si také Jean Grey/Phoenix v pokračování franšízy X-Men. Poté se v roce 2022 objevila v komedii pro teenagery Pomsta na druhou po boku Camily Mendes a Mayi Hawke. Na platformu HBO se vrátila s v seriálu Schodiště, skutečné kriminální minisérii založené na stejnojmenném dokumentu z roku 2004, další role ztvárnili Colin Firth, Toni Collette a Juliette Binoche.

Také v osobním životě se jí daří. V roce 2016 začala chodit s kolegou Joe Jonasem, členem rodinné kapely Jonas Brothers, o tři roky později se vzali, její nejlepší kamarádka a kolegyně ze seriálu Maisie Williams byla čestnou družkou. Manželům se v roce 2020 narodila dcera Willa, loni přivítali na světě druhou dceru. 

Sophie díky seriálu prorazila do první herecké ligy

Peter Dinklage (Tyrion Lannister)

Za roli Tyriona Lannistera získal Peter Dinklage čtyřikrát cenu Emmy za vedlejší roli v dramatickém seriálu a jeden Zlatý glóbus. Má dokonce voskovou figurínu v newyorském muzeu Madame Tussauds. Když seriál končil, Dinklage se připojil k Marvel Cinematic Universe v roce 2018 v Avengers: Infinity War jako Eitri, král trpaslíků a padělatel. Ve stejném roce přijal titulní roli Cyrana v muzikálovém divadelním představení Cyrano de Bergerac. Zopakoval si roli ve filmové verzi muzikálu z roku 2021 a získal nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v muzikálu nebo komedii. V roce 2023 přidá do svého životopisu několik dalších franšíz jako například Transformers: Rise Of The Beasts nebo v chystaném prequelu Hunger Games, Balada o ptácích a hadech. Od roku 2005 je ženatý s dramatičkou Ericou Schmidt, mají spolu dvě děti.

Malý herec velkých rolí je držitelem Zlatého glóbu a čtyř Emmy

Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister)

Dánský herec za svůj výkon získal dvě nominace na Emmy. Na rozdíl od většiny kolegů měl Nikolaj působivý životopis už před vstupem do seriálu. Zahrál si ve filmech Černý jestřáb sestřelen nebo Lovci hlav. Od konce Hry o trůny nasbíral do své filmografie další role, například v kriminálním thrilleru Briana DePalmy Domino, akčním krimi Smrtící ticho nebo historickém dramatu Proti ledu. V roce 2023 si zahrál s Jennifer Garner v seriálu Jeho poslední slova, minisérii Apple TV+ založené na stejnojmenném nejprodávanějším románu Laury Dave. V chystaném filmu Nicka Cassavetese God Is a Bullet ztvární detektiva, který se snaží infiltrovat do kultu, který unesl jeho dceru.

Nikolaj Coster-Waldau se oženil s grónskou zpěvačkou a herečkou Nukâka v roce 1998. Mají dvě dcery, Filippu a Safinu. Obě se vydaly ve stopách svých rodičů a věnují se herectví.

Nikolaj rolí v seriálu potvrdil svůj hvězdný status

Lena Headey (Cersei Lannister)

Původně chtěla být kadeřnicí, ale proslavila se rolí mazané Cersei Lannister, jedné z nejkrutějších záporných postav ve všech osmi sezónách. Její výkon si vysloužil chválu fanoušků i odborníků a nominace na pět cen Emmy a sedm cen SAG. Na kontě má mnoho filmů jako například 300: Bitva u Thermopyl nebo Oněgin, objevila se také v seriálu Terminátor: Příběh Sáry Connorové.  V roce 2019 se herečka připojila k Florence Pugh a Dwayne Johnsonovi ve snímku Souboj s rodinou, komediálním životopisném filmu o britské profesionální wrestlerce Paige. Lena se poté objevila ve filmu Twist, kriminálním dramatu napodobujícím klasiku Charlese Dickense, a v akčním thrilleru 9 kulek po boku Sama Worthingtona.

Lena Headey má syna Wylie s bývalým manželem Peterem Loughranem a dceru Teddy s bývalým partnerem Danem Cadanem. V roce 2022 se po dvou letech randění provdala za herce Marca Menchacu.

Lena jistě nelituje, že dala před kadeřnickým křeslem přednost železnému trůnu

Zdroje: čsfd.cz, people.com, who.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM