Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Dům McCallisterů, Střihorukého Edwarda i Bridgertonových. Jak vypadají slavná filmová sídla mimo kamery?

Karin Šnýdrová
29. 12. 2022

Z některých filmů a seriálů se stane takový trhák, že proslaví nejen herce, ale také kulisy. Domy hlavních hrdinů přitahují davy nadšených fanoušků, a tak není divu, že se tu a tam objeví na trhu s realitami nebo v nabídce ubytovací služby Booking či Airbnb. Kde najdete sídlo Střihorukého Edwarda, rezidenci rodiny McCallisterů nebo skromný příbytek Willa Byerse ze Stranger Things? 

Někdy se staví přímo ve filmových ateliérech, jindy se režisér rozhodne využít dům, který už existuje. Pojďte se s námi podívat na slavné stavby ze stříbrného plátna. Jak vypadají ve skutečnosti? 

Kevin ze Sám doma prodává dům za 3,2 milionu dolarů: Podívejte se, jak bydlí Macaulay Culkin

Karin Šnýdrová / 22. 12. 2022

Sám doma (1990)

Kultovní komedie vytvořila z Macaulaye Culkina největší dětskou hvězdu devadesátých let a je tak ikonická, že ji na televizních obrazovkách vídáme dodnes. Protože se děj prvního dílu odehrává převážně v domě, kde filmová rodinka sídlila, po premiéře jej chodily obdivovat davy fanoušků. Sídlo McCallisterů ve skutečnostti patřilo manželům Abendshienovým a spolu s šestiletou dcerou Laurou v něm bydleli i po celou dobu natáčení. To trvalo zhruba 4 až 5 měsíců. V roce 2012 však původní majitelé dům prodali za 1,585 milionu dolarů. Loni se zpřístupnil v rámci propagace remaku od Disney+ čtyřem šťastlivcům, kteří si přes službu Airbnb zarezervovali noc v domě McCallisterů za pouhých 25 dolarů. 

Malý Kevin je otcem, Buzz čelí obvinění, paní McCallisterová je úspěšnou dabérkou: Podívejte se, jak dnes vypadají herci ze Sám doma

Kristýna Ševčíková / 23. 12. 2022
Dům rodiny McCallisterů se ve skutečnosti nachází ve vesnici jménem Winnetka. Přesná adresa zní 671 Lincoln Avenue

Střihoruký Edward (1990) 

Ve stejném roce jako Sám doma měl premiéru i další nezapomenutelný snímek, tentokrát s Johnny Deppem v hlavní roli. Ztvárnil postavu Střihorukého Edwarda, který se z chátrajícího hradu přestěhoval do města k rodině Boggsových. Pastelově modrý domek se ve skutečnosti nachází na předměstí Tampa Bay na Floridě a letos se objevil na trhu s nemovitostmi za 699 tisíc dolarů. Není to poprvé, kdy byl tento dům k mání. V roce 2020 za něj realitní kancelář požadovala skoro o půl milionu dolarů méně. 

Za dům na Floridě, kde se natáčel film Střihoruký Edward chtěla realitní kancelář v roce 2020 pouze 224 tisíc dolarů, letos požadovanou částku rapidně navýšila

Stranger Things (2016-2024) 

Fanouškům jednoho z nejpopulárnějších seriálů posledních let nemohla uniknout skromná nemovitost, která se letos v září nečekaně objevila v nabídce. Jde o jednopatrový dům v němž původně bydlela rodina Byersových, tedy Will, Jonathan a Joyce. Dům má tři ložnice, dvě koupelny a pozemek o rozloze zhruba 6 akrů. Nachází se ve Fayetteville ve státe Georgia a nový majitel, který zaplatil vyšší než požadovanou cenu 300 tisíc dolarů, má se sídlem Byersových velké plány. Chce ho totiž uvést do filmové podoby a pronajímat případným zájemcům. 

Chtěli byste přespat v seriálovém domku? Možná budete mít brzy možnost

Bridgertonovi (2020-2023) 

Zatímco se pracuje na třetí sérii, která by měla mít na streamovací platformě Netflix premiéru už v nadcházejícím roce, můžete se zajet podívat na jedno z míst, kde se seriál Bridgertonovi natáčel. Filmová rodina bydlela v honosné rezidenci jež byla pokrytá nádhernými fialovými květy vistárie. V realitě bohužel po budově žádná rostlina nešplhá, avšak i tak stojí za návštěvu. Georgiánská vila Ranger’s House v Greenwich je přístupná veřejnosti a uvnitř najdete uměleckou galerii, kde můžete obdivovat středověké šperky, italskou keramiku či renesanční obrazy.  

Fialové květy vistárie byly na budovu dodány filmaři. Ve skutečnosti je fasáda vily bez rostlin

Harry Potter prodal byt snů: Koupil ho v pouhých 19 letech, v domě jsou slavní sousedé a z měsíčních poplatků se vám zatočí hlava

Karin Šnýdrová / 18. 11. 2022

Dům Whitney Houston a Bobbyho Browna je na prodej. Jak bydlela jedna z nejslavnějších zpěvaček historie?

Karin Šnýdrová / 11. 11. 2022

Zdroje: fancypantshomes.com, dirt.com, brooklynvegan.com, insider.com, insider.com
Zdroj fotografií: Sarah Crowley / Splash News / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM