Expres FRESH! /
Celý playlist
Kalendář

Den, kdy se narodil muž s budíkem

Avatar photo Radek Honc
16. 03. 2023

16. březen je 75. den roku podle gregoriánského kalendáře (76. v přestupném roce). Do konce roku zbývá 290 dní. Svátek slaví Elena a Herbert Nona 1829 – Londýn reorganizoval svou policii, vznikl Scotland Yard.

Polévka, která z menu vytlačila i poctivou českou bramboračku: Kam v Česku na nejlepší Pho?

Karin Šnýdrová / 14. 03. 2023

Narodili se

Bernardo Bertolucci, italský filmař (1941)

Italský filmový režisér a scénárista, který je jedním z nejuznávanějších italských  tvůrců, se v branži pohyboval více než 50 let. Vedle Zlatých glóbů, Césarů a Zlaté palmy získal jako první Ital Oscara za režii. Film Poslední císař z roku 1987 získal ještě cenu za nejlepší adaptovaný scénář a dalších sedm sošek včetně té pro nejlepší film.

Flavor Flav, americký rapper (1959)

William Jonathan Drayton Jr. je zakládajícím členem hiphopové party Public Enemy. Poznáte ho podle budíku na krku. Společně s kapelou byl šestkrát nominován na cenu Grammy a v roce 2013 se jim otevřely brány Rock’n’rollové síně slávy.

STALO SE

2015

Sam Smith připravil Madonnu o její dvanácté kariérní číslo 1 mezi alby. Madonnina poslední deska Rebel Heart měla přitom slušně našlápnuto stát se jedničkou. Prodeje alba se dlouho držely těsně před deskou In The Lonely Hour, kterou nahrál právě Smith. Rozdíl byl nakonec 12 tisíc kusů.

1972

Funkový kmotr James Brown odehrál dvě vystoupení pro více než tisícovku zadržených, kteří čekali na soud v azylovém domě pro mladistvé na neworském Rikers Island.

1970

Tammi Terrell pěvecká partnerka Marvina Gaye z labelu Motown zemřela na mozkový nádor v pouhých 24 letech. S Marvinem Gayem nahrála během let celou řadu duetů, včetně legendárního Ain’t No Mountain High Enough. Marvin Gaye reagoval na její tragickou smrt čtyřletým přerušením své hudební kariéry a stáhnutím do úplné izolace.

1948

Z vězení byla za dobré chování předčasně propuštěna Billie Holiday. Za mříže se slavná zpěvačka dostala o rok dříve kvůli držení drog. Důsledkem jejího uvěznění byla i ztráta takzvané Red Card. Ta umělkyni opravňovala vystupovat v newyorských podnicích, kde se mohl podávat alkohol. Převážně tedy v nočních klubech.

Kolik vydělává Harry Styles: Miliony za hudbu, film a reklamu umí rychle utrácet, ale myslí i ukrajinské uprchlíky

Michaela Dočkalová / 15. 03. 2023

Módní ikona Reese Witherspoon: Inspirujte se jejím dívčím a hravým stylem

Andrea Machajdíková / 14. 03. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM