Snídaně je základ dne. To už vám pravděpodobně říkala vaše babička. A protože dobré jídlo zajistí organismu příval energie, neměli byste jej po ránu či dopoledne ze svého menu vynechat. Nechce se vám smažit vajíčka? Vezměte svou drahou polovičku a vyrazte o víkendu na brunch!
Ať už si přivstanete, nebo plánujete snídat těsně před polednem, do podniků, které vám dnes ukážeme, určitě nepůjdete naposled. Jejich nabídka totiž uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. Kde servírují vymazlený avokádový toast, zastřená vejce a poctivou českou buchtu?
Na Smetanově nábřeží se milovníci klasických i pozdních snídaní setkávají často. Ve všední dny si je v zdejším bistru mohou vychutnávat až do jedné hodiny odpoledne, o víkendu mají hned šedesát minut navíc. Mezi nejvyhlášenější pochoutky patří avokádový chléb se zastřeným vejcem, vejce Benedikt se slaninou a holandskou omáčkou či lívance z podmáslí. Pokud upřednostňujete rostlinnou stravu, vyzkoušejte místní veganské vafle se slaným karamelem a čerstvým ovocem. Budete nadšení.
Ulici Štefánikova zdobí podnik, kde se budete cítit jako v gurmánském ráji. V Buchtě B si potrpí na kvalitní ingredience i domácí přípravu a snídat zde můžete do jedné hodiny odpolední. Ve všední dny jsou dveře restaurace otevřené i ranním ptáčatům, v 6:30 už mohou sedět u jednoho z dřevěných stolků nad míchanými vejci, kanadskými lívanci či pravými českými buchtami. Ale pozor, o víkendech vás sem nepustí dřív než v 8 hodin. Pokrmy připravují bez lepku, vejce odebírají z volného chovu a mají spoustu veganských specialit. Do Buchty B mimochodem nechodí na brunch jen dvounožci, vítani jsou také pejsci, kteří si to tu nemohou vynachválit.
Letná je čtvrť, která je stylovými podniky proslulá. Jestliže jste však zatím nebyli na návštěvě v The Farm, nastal nejvyšší čas, abyste zjednali nápravu. Obzvlášť pokud vás na vstávání příliš neužije. Snídaně tu totiž podávají celý den, takže si vaječnou omeletu, francouzské tousty či ovesné lívance s čerstvým ovocem můžete užít klidně ve čtyři odpoledne. Všechny snídaňové chody dokážou kuchaři připravit i v bezlepkové variantě a nají se zde jak milovníci masa, tak odpůrci živočišné stravy.
I v srdci Ostravy může vyrůst belgická restaurace. Dlouhý název se však u místních příliš neujal, a tak nechodí do La Petite Conversation, nýbrž jednoduše do Lapeca. Na snídaňovém menu nesmí chybět sladké belgické vafle, croissant či domácí müsli. V slaných verzích figurují vejce na všechny způsoby, od míchaných přes volská oka až po ty ve skle. Oblíbenou volbou jsou také párky z řeznictví U Bobra. Přestože přes týden můžete snídaně objednávat jen do 10:45, v sobotu jsou tu pro vás už po celý den.
Tahle kavárna má v Liberci hned tři pobočky. Zákazníky láká nejen na výběrovou kávu z místní pražírny, ale především na dokonalé brunche, které zde podávají každý den do 14:00. Těšte se na veganské müsli, anglické snídaně, trhané hovězí, lívance s lesním ovocem, avokádové toasty i fantastické briošky s míchanými vejci. Vaří tu ze sezonních ingrediencí a dokonce připravují vlastní granolu. Tak skočte na návštěvu.
Úvodní foto: Shutterstock