Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Život a láska na čínském venkově, čtyři sestry se smrtícím tajemstvím nebo budoucnost světa očima dětské naivity: Na co se o víkendu podívat

Petr Šilha
06. 10. 2022

Ve zprávách mluví jen o válce, atomovkách, koronaviru a energetické krizi. Možná by bylo fajn si od toho na chvilku odpočinout a zkouknout nějaké fajn filmy a seriály. 

Pokud byste rádi zvedli zadek z gauče, máme pro vás i jeden tip na film v kině, ale pro milovníky gaučingu spojeného s binge watchingem máme přeci jen víc.  

Miliony diváků na jednom koncertě, Metallica na Antarktidě a vědecky potvrzená chytlavost Spice Girls: Zajímavosti ze světa hudby

Pavel Kučera / 05. 10. 2022

C’mon C’mon

Pokud máte všudypřítomného strachu valícího se ze všech zpravodajských kanálů plné zuby, možná hledáte nějaký film, který vám pozvedne náladu. Právě takový by mohl být příběh osamělého čtyřicetiletého reportéra, v podání jako vždy excelentního Joaquina Phoenixe, který cestuje po Spojených státech a ptá se dětí, jak vnímají náš svět a jak vidí jeho budoucnost. V jednu chvíli se k němu vinou osudu na cestách přidává i jeho synovec. Dynamika jejich vztahu nepromění jen hlavního hrdinu, ale zaručeně i vás, diváka. Náš svět není jednoduchý a možná je to právě dětský pohled, co mu tolik chybí. Přestat vše komplikovat a pokládat si jednoduché otázky. Jako „Proč se lidi nemůžou mít víc rádi?”

Kde? HBO Max
Kdo? Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Woody Norman

V prach se obrátíš (Yin ru chen yan)

Na odlehlém čínském venkově, kde je život tvrdý jako skála a lidé jsou tak chudí, že jsou proti nim kostelní myši zbohatlická hogo fogo sebranka, se odehrává netradiční příběh o farmáři a postižené, neplodné ženě. Jejich rodiny si s nimi neví rady, a tak se domluví, že tyhle vyděděnce osudu spojí dohromady v domluvené svatbě. A víte co? Ukáže se, že jejich příběh je still better love story than Twilight! Dva lidé, zvyklí na izolaci, k sobě postupně nachází cestu, jak si být vzájemně pomocí a oporou. Na pozadí témat jako je vykořisťování venkova a života „obyčejného člověka“ v Číně, se odehrává příběh lásky, surový, ale plný života – jako hlína, kterou mělníte mezi prsty.

Kde? Kino
Kdo? Renlin Wu, Qing Hai

Starej chlap (Old man)

Jak to vypadá, coby agent CIA můžete před minulostí utíkat jako splašený zajíc, ale ona vás vždy dříve nebo později dostihne jako lovecký pes a kousne vás… tam, kam slunce nesvítí. Přesně takový je i případ Dana Chase, který si žije svůj život v poklidu mimo společnost, když mu jednoho dne kdosi zaklepe na dveře, aby mu doručil expresně jednu kulku mezi oči. Danovi se sice podaří zásilku odmítnout, ale dochází mu, že se bude muset se svou minulostí vyrovnat.

Kde? Disney+
Kdo? Jeff Bridges, John Lithgow, Amy Brenneman

Zlé sestry (Bad Sisters)

Sestry Garveyovy si po smrti svých rodičů přísahaly, že budou jedna druhou chránit. A tak, když jedna z nich trpí v hrozném manželství s násilníkem, sestry se sejdou aby dostály své přísaze. Musí svou krev ochránit za každou cenu. I kdyby u toho měla krev téct z někoho jiného… Černá komedie zkoumá, jak daleko budou schopné hlavní protagonistky zajít, aby ochránily jednu ze svého středu.

Kde? Apple TV+
Kdo? Anne-Marie Duff, Claes Bang, Eva Birthistle

Rekviem za sen (Requiem For A Dream)

Možná jste minulý víkend zapařili a kámoš vytáhl trochu toho koksu, nebo emka a vy jste si ho dali. Bylo to super. Najednou nevíte úplně, co je na těch drogách tak špatného, vždyť si dáte jen občas, nejste přece hloupí – vy tomu nepropadnete. Pokud si tohle říkáte, je nejvyšší čas pustit si Rekviem za sen. Film vypráví jak zničující může být útěk do stavů opojného rauše. Snímek vyniká především skvělou režií, sugestivní hudbou a vysoce nadprůměrnými hereckými výkony, které vám připomenou, že nebezpečný útěk od reality neposkytují jen opiáty, ale také například hloupé televizní pořady, opakované do zblbnutí. Tak na to myslete, a příště, až si budete chtít uvařit hrnek kratomu a zkouknout obsah sociálních sítí, pusťte si raději tenhle film.

Kde? HBO Max
Kdo? Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022

Těšte se na výlet do mládí Stevena Spielberga, drama o počátku #MeToo i druhý Avatar: Filmové premiéry, kterých se dočkáme ještě letos

Andrea Machajdíková / 04. 10. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM