Expres FRESH! /
Celý playlist
Kultura

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková
05. 10. 2022

Za pouhých 14 hodin od uvedení desetidílného seriálu Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera na Netflixu se hodnocení diváků na ČSFD vyšplhalo na 90 procent. Čím to, že temná témata osudů sériových vrahů a dalších děsivých přidružených příběhů tolik přitahují, je jedna otázka. Pojďme se však zaměřit na to, kdo je tím z nejlepších filmových tvůrců, kteří tuto naši potřebu krmí.

Řeč je pochopitelně o Ryanu Murphym, který společně se spoluscenáristou Ianem Brennanem stojí za dílem s originálním názvem Monster: The Jeffrey Dahmer Story. Modří vědí, čeho je Ryan Murphy v dobrém slova smyslu jako umělec schopen, takže nebyli překvapení dalším důkazem toho, jak se můžeme spolehnout, že perfektně vyjádří neuvěřitelné věci tak, aby působily uvěřitelně. 

Inspirací pro Draculu byla kněžna z Českého Krumlova, upíři fascinují lidstvo od nepaměti: Mýty a fakta o vampýrech

Kristýna Ševčíková / 04. 10. 2022

Jako Dahmer už se představili Jeremy Renner a Ross Lynch

Příběh muže, který do svých 31 let spáchal 17 vražd, kanibala a nekrofila Jeffreyho Dahmera, nebyl zpracován poprvé. Kdo by to byl řekl do fešáka Jeremy Rennera, Hawkeyho z Avengers, že si v roce 2002 zahrál Jeffreyho ve snímku Dahmer, a to mimořádně přesvědčivě? V roce 2017 spatřil světlo světa film Můj přítel Dahmer mapující jeho dospívání, který se snažil jít tak daleko, že byl natáčen ve skutečném domě, v kterém Jeffrey vyrůstal, což mu přidalo na tísnivosti, stejně jako totální podoba představitele Rosse Lynche.

Vraždy a disko

Seriálové plátno však umožňuje pokrýt příběh muže zvrácené mysli kompletně: Od rodinného prostředí, v němž se narodil, přes vznik ujeté záliby v taxydermii v pubertě, první vraždu a ustálení modu operandi, odhalení, soud a bídnou smrt ve vězení v roce 1994. Seriál až obsedantně nic nevynechá a nechá nás ponořit se do osmdesátkové popkultury, se znechucením sledovat laxní rasistické policisty a trpět s rodinami obětí. Podivuhodné je, jak mezi vylíčením zločinů tvůrci kritizují vznik kultu sériových vrahů, aby nicméně sami těžili z jejich popularity. Ke cti však můžeme přičíst, že polidštěný Dahmer nijak nevybízí k politování. Za režií čtyř dílů stála Jennifer Lynch, na jejíž Helenu v krabici (film z roku 1993) nemůžeme zapomenout, i kdybychom chtěli. Připomeňme také hodně divné krimi Surveillance (2008), protože je lepší připomínat si dílo této autorky než donekonečna to, kdo je její otec: Nikdo menší než David Lynch.

Osobní i profesní psycho

Děsu tekoucího ze serálu Dahmer by nebylo bez Evana Peterse, který ztvárnil hlavní roli. A Evana Peterse bychom neznali bez Ryana Murphyho. Díky deseti sériím American Horror Story celý svět spatřil mimo jeho talent také řadu dalších, kterým pomohl se etablovat. S kolegyní Emmou Roberts vytvořil Evan pár, k jehož dokonalosti chybělo jen to, že v roce 2013 byla Emma (mimochodem neteř Julie Roberts) zatčena za domácí násilí spáchaném na svém partnerovi. Více než soukromí tohoto herce je fascinující jeho schopnost nezastavit se před žádnou výzvou. Přestože se traduje, že záporáci se snadněji hrají, psychopati takového kalibru, jaké Evan Peters zvládl do současných 35 let, vyžadují nejen mistrovství, ale současně osobní odvahu.

Emma a Evan v roce 2019. Foto: Profimedia

Sestra Ratched a ti skuteční sadisté

Sarah Paulson je další herečkou ze stáje American Horror Story, jejíž schopnosti se rozvinuly světu na odiv pod křídly tvůrčího týmu Ryana Murphyho. Získala od něj roli odpovídající jejímu formátu v sérii Ratched, volně inspirované postavou z románu a Formanova snímku Přelet nad kukaččím hnízdem. Ratched je na rozdíl od Dahmera fiktivní postava, nicméně v ději se dotýká skutečných zločinů proti lidskosti páchaných na bezbranných pacientech ve jménu lékařské vědy. Je známo, že mnoho psychopatů ukryje například zálibu v sadismu právě v profesi lékařů, zdravotníků či sociálních pracovníků. Jeffreymu Dahmerovi však stačilo ukrýt se ve čtvrti afroamerických obyvatel, která byla policejním hlídkám upřímně ukradená.

Ten, který má patent na zlouny: Seriálová hvězda Antony Starr nabírá na popularitě, ale pro ránu nejde daleko

Carlito Brigante / 08. 08. 2022

Slavní vrazi: Svých blízkých se zbavil hvězdný běžec, producent The Beatles i Gucciho manželka

Martina Hoblová / 13. 09. 2022

Úvodní foto: Netflix / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM