Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Těšte se na výlet do mládí Stevena Spielberga, drama o počátku #MeToo i druhý Avatar: Filmové premiéry, kterých se dočkáme ještě letos

Andrea Machajdíková
04. 10. 2022

Máte po uplynulých dvou letech, kdy byla kina dlouho zavřená, deficit velkého plátna a jezení popcornu? Připravte si kalendáře a hledejte volné dny. Do konce roku nás čeká hned několik filmových premiér, které si rozhodně zhlédnutí v kině zaslouží. 

Ať už dáváte přednost komiksovým filmům, detektivkám nebo vás láká spíš fantasy či sci-fi, máte se v posledních měsících roku 2022 nač těšit!  

Nabrat, nebo shodit desítky kilogramů? Pro herecké hvězdy žádný problém, riskovaly ale zdraví

Kristýna Ševčíková / 03. 10. 2022

Tři tisíce let touhy (Three Thousand Years of Longing)

Australsko-americké fantasy je vlastně takovým moderním pojetím pohádek Tisíce a jedné noci. V hlavních rolích se představí hvězdná dvojice Tilda Swinton, která hraje akademicky vzdělanou doktorku Alitheu Binnie, a Idris Elba, který ztvárnil kouzelného džina plnícího přání. Alithea se na svých cestách po tureckém Istanbulu setká právě s džinem, který jí klasicky výměnou za svobodu nabídne splnění tří jakýchkoli přání. Doktorka ovšem moc dobře ví, že zahrávat si s džinem nemůže skončit bez následků. Džin ji začne vyprávět dechberoucí příběhy z historie, během kterých se dokonale zasníte, zavzpomínáte na dětství a cestou domů z kina vám hlavou poběží jen to, jaká přání byste vyslovili právě vy. 

Premiéra: 6. října

Black Adam

Kdo miluje komiksovky, určitě bude nadšený z nového filmu z dílny DC, jehož dynamiku táhne na svých bedrech svalnatý Dwayne Johnson, který je mimochodem už několik let nejlépe placeným hercem Hollywoodu. Ve filmu hraje také nestárnoucí Pierce Brosnan. A o co vlastně poběží? Black Adam byl před pěti tisíci lety Bohy obdařen velkou mocí a záhy uvězněn až dodnes. Když se mu podaří osvobodit, rozhodne se vzít spravedlnost v moderním světě do vlastních rukou. 

Premiéra: 20. října

Amsterdam

Tahle historická kriminálka je nadupaná hvězdnými herci, a tak se předpokladá, že bude opravdu stát za to. Uvidíte v ní Christiana Balea, Margot Robbie, Johna Davida Washingtona, Anyu Taylor-Joy, Timothyho Olyphanta, Zoe Saldana, Roberta De Niro nebo třeba Ramiho Maleka. Děj snímku se odehrává ve 30. letech a hlavními aktéry jsou lékař, zdravotní sestra a právník, kteří se stali svědky vraždy a zároveň i hlavními podezřelými. 

Premiéra: 3. listopadu

Fabelmanovi (The Fabelmans)

Steven Spielberg opět kouzlil a vytvořil očekávané drama, které bude jako stvořené pro velké filmové plátno. Do svého filmu s autobiografickými prvky obsadil do hlavní ženské role Michelle Williams a velmi netradičně Setha Rogena, který je spojován především s ulítlými komediemi. Hlavní mužská postava jménem Sammy Fabelman (v podání nepříliš známého Gabriela LaBelle) objeví po konci druhé světové války strašlivé rodinné tajemství, které se snaží pochopit skrze filmy. 

Premiéra: 24. listopadu

Když promluvila (She Said)

Z prosincových premiér si své diváky rozhodně najde právě toto drama s Carey Mulligan v hlavní roli. Ztvárňuje reportérku New York Times Meghan Twohey, která spolu se svou kolegyní řeší nám všem velmi známý příběh, jež rozpoutal celosvětovou kampaň #MeToo. Právě tento příběh prolomil desítky let mlčení o sexuálním zneužívání v Hollywoodu.

Premiéra: 1. prosince

Avatar: The Way Of Water

A to nejlepší na konec! Dlouho očekávané pokračování velkolepého Avataru se konečně v polovině prosince vřítí do kin. Po třinácti letech od prvního snímku děj naváže tam, kde předtím skončil. Jake Sully v podání Sama Worthingtona a Neytiri, kterou pochopitelně opět ztvární Zoe Saldana, založili rodinu a chtějí žít v klidu a pohodě. Ale to jim samozřejmě tvůrci filmu nedopřáli. Jsou nuceni opustit ostrov a čelit hrozbě, která se vrátí dokončit, co se nepovedlo. 

Premiéra: 15. prosince

Kontroverzní Banger, drogoví Zrádci i polozapomenutá buranská Postel aneb To nejodvážnější z tuzemské kinematografie

Carlito Brigante / 30. 09. 2022

Očekávaný film o Marilyn Monroe je tady: Blondýnka bude plná emocí, vášně a excelentních hereckých výkonů

Kristýna Ševčíková / 27. 09. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM