Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Zdánlivě dokonalá matka, která si vybije frustraci na otravné sousedce: Jessica Biel exceluje v thrilleru Candy

Iva Růžičková
20. 01. 2023

Vztahy, vztahy, vztahy. Partnerské, rodičovské i sousedské vztahy pitvá s pomalým upřeným pohledem seriál Candy: Smrt v Texasu na Disney+. Přesouvá diváka do přelomu 70. a 80. let, tedy doby, kdy ještě nebyly mobily a internety, ale už byly počítače, v baště normality USA, v Texasu.

Vždycky potěší vidět herce v odlišné roli, než je známe, to dobří filmoví tvůrci vědí. Seriálovou Candy, v skutečném smyslu slova matku roku, brýlatou upjatou ženskou s divnou trvalou, ztvárnila Jessica Biel, často toliko osudová krasavice (například Lekce neslušného chování) a v reálném světě manželka popové hvězdy Justina Timberlakea. Její „kamarádku“ Betty si zahrála Melanie Lynskie, kterou známe jako stalkerku Charlieho ze seriálu Dva a půl chlapa. 

Anakin Skywalker koupil dřevěnou chatu za 2,7 milionů dolarů: Kdo bude spát v domku na stromě?

Karin Šnýdrová / 19. 01. 2023

Psychoanalytická podívaná

Příběh o Candy není nic pro ty, kdo milují filmy stylu „výstřel, výstřel, dialog, výstřel“. Zpracovává s uměleckými přesahy reálnou událost tragédie surového zločinu, ale mimořádně pomalu. Je to ještě žánr zdramatizovaného true crime, nebo se vlastně jedná o psychoterapii na obrazovce, na kterou hledíme a tážeme se sami sebe, kolik nedorozumění a lží je v naších vlastních vztazích?

Candy stejně jako mnohé dnešní ženy zvládá vše, co se týče péče. Miluje svou rodinu a dělá pro ni všechno a vždy se usmívá. Seriálové vyprávění ukazuje postupně trhliny úsměvů všech zúčastněných a vůbec škleb úsměvu amerického snu, kdy manželé vydělávají ranec a často nejsou doma, zatímco manželky obstarávají servis a udržují si nasládlou intonaci hlasu k dětem jako normu. Zatímco Candy je ve všem nejlepší, ale trápí ji sexuální frustrace a rutina (s kterou si poradí tak, že si nabrnkne souseda), Betty je vyhořelá, žárlivá, nesympatická a ufňukaná. 41 úderů sekyrou do kamarádky je ale přece jenom příliš, i když je otravná jako činže. 

Příběh v pětidílné sérii Candy: Smrt v Texasu vychází z reálného případu

Udržuj svou ledničku plnou… A bez krve

Naše ledničky jsou ve šťastném případě plné jídla a zvenku také fotek našich dětí či nás samotných připevněných magnetky. Na lednici v seriálu po masakru sekyrou zůstal po Candy otisk ruky. Po seriálu v člověku zůstává kovová chuť jako před zvracením – ta zvrácená genialita, s níž Candy dokáže předstírat po následující dny, že je všechno v nejlepším pořádku, prostě děsí. Jde snad o vypilovanou superschopnost dokonalých matek za každých okolností nedat najevo nežádoucí emoce?

Frustráti a frustrátky

Je otázkou, zda děti, před kterými rodiče pečlivě ukryjí své skutečné já, vůbec oceňují toto kašírované nasládlé štěstíčko, oslavy dne otců s přáníčky a pohodové večery u televize. Jasné ne falešnému americkému snu plnému přetvářky říká jedna dětská postava celé pětidílné minisérie. Malé dítě, kterého si Betty Gore rozhodne vzít do pěstounské péče a pak se diví, že chlapec cítí i něco jiného než vděčnost, a vrátí ho zpět státu. Asi jako když si vezmete domů pejska z útulku a pak zjistíte, že strašně pouští chlupy. Celé je to o frustraci matek, z kterých některým regulérně hrábne a pak se všichni diví, jak se to jen mohlo stát.

V pátek 13. června 1980 v Texasu zemřela mladá žena a matka rukou druhé ženy. Dodnes je svět nejvíce v šoku z toho, že i žena je schopná tak brutálního činu. Budeme se muset smířit s tím, že zlo nesídlí raději ani v mužích, ani v ženách. Candy je zářným příkladem true crime, které stojí zato vidět, i když víme, jak to dopadne. Stejně jako mimořádně ceněné Schodiště s Colinem Firthem (HBO Max).

Napětí, akce a boj o přežití: Seriálová adaptace fenomenální videohry The Last Of Us je konečně tady

Kristýna Ševčíková / 16. 01. 2023

Jedenáctá série American Horror Story sbírá vlažná hodnocení: Jsme až moc otrlí, nebo je to vážně nuda?

Iva Růžičková / 13. 01. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM