Saturday Night Fever /
Celý playlist
Kultura

V přestrojení za služku uprchla před despotickým manželem: Bez herečky Hedy Lamarr bychom neměli WiFi, GPS ani bluetooth

Avatar photo Václav Šilpoch
06. 12. 2023

Z rodiny bankéře a koncertní klavíristky se vydala na stříbrné plátno i do vědeckých laboratoří. Hedy Lamarr prošla nevšední životní dráhou z vídeňského domova přes turbulentní manželství s rakouským zbrojařem až do srdce Hollywoodu. Nejenže zazářila ve filmovém průmyslu, ale stala se také významnou vynálezkyní, jejíž objev je základem WiFi, GPS a bluetooth. 

Hedy Lamarr se narodila 9. listopadu 1914 ve Vídni jako Hedwig Eva Maria Kiesler do zámožné rodiny židovského původu. Její otec byl ředitel banky, matka koncertní klavíristka pocházející z uherské aristokratické rodiny. Dívce se dostalo kvalitního vzdělání, nadání projevovala jak v uměleckých, tak technických disciplínách.  Po ukončení středoškolského studia se zapsala ke studiu herectví na škole Maxe Reinhardta v Berlíně.

Díky Wintonovi se vyhnul transportu, bojoval v RAF, režíroval Meryl Streep: Zapomenutý příběh rodáka z Ostravy Karla Reisze

Václav Šilpoch / 30. 11. 2023

Nahá v českém filmu

V roce 1932 ji do hlavní role ve svém erotickém romantické dramatu Extase obsadil režisér Gustava Machatý.  Ve filmu Hedy ztvárnila hlavní roli Evy, mladé ženy nespokojené v manželství s bohatým, ale mnohem starším mužem. Film byl na svou dobu kontroverzní, zejména proto, že jako jeden z prvních nepornografických filmů zobrazoval pohlavní styk a ženský orgasmus, byť jen prostřednictvím mimiky herců. Tento přelomový film byl natočen ve třech různých jazykových verzích – německé, české a francouzské – a vynesl herečce celosvětovou slávu.

Záporák s pronikavým pohledem byl šlechticem z Prahy: Herbert Lom, šílený inspektor Dreyfuss i protivník Vinnetoua

Václav Šilpoch / 09. 07. 2023

Despotickému manželovi utekla

V době natáčení filmu Extase se provdala za Friedricha Mandla, bohatého rakouského zbrojaře, známého vazbami na fašistickou stranu. Jejich manželství jako by částečně kopírovalo scénář Extase. Mandl byl značně dominantní a kladl si despotické požadavky zejména pokud šlo o hereckou kariéru jeho ženy. Obzvláště ho iritovala její role ve filmu Extase, a to až do té míry, že se pokusil skoupit a zničit všechny kopie kultovního snímku. Hedy popisovala své manželství s Mandlem jako dusivé, bránící realizaci jejích hereckých ambicí. Cítila se jako jeho porcelánová panenka. Jednoho dne sbalila sbírku šperků, v převlečení za služku utekla do Francie a následně se nechala na dálku rozvést.

Brány Hollywoodu dokořán

V roce 1937 se herečka přestěhovala do Londýna. Tam se také potkala s Louisem B. Mayerem, spoluzakladatelem studia Metro-Goldwyn-Mayer. V té době na cestě po Evropě hledal talenty a Hedy byl očividně ohromen. Nabídl jí smlouvu, která otevřela brány Hollywoodu dokořán. Navíc Hedwig Kiesler  přesvědčil, aby si pro hollywoodské publikum změnila jméno právě na Hedy Lamarr. Po příchodu do Ameriky se rychle stala hvězdou, počínaje účinkováním ve filmu Alžír (1938), který byl jedním z jejích prvních filmů pod hlavičkou MGM. Její kariéra v Továrně na sny dále vzkvétala, zahrála si v mnoha filmech včetně Lady Of The Tropics (1939), Tekuté zlato (1940), H.M. Pulham, Esq. (1941) nebo White Cargo (1942). Nejslavnější roli ztvárnila ve velkofilmu Samson & Dalila (1949).

Spencer Tracy a Hedy Lamarr ve filmu I Take This Woman

Málem se nedožil dospělosti, komunisti ho nezastavili, pohádkově nezbohatl: Otec kontaktních čoček Otto Wichterle se narodil před 110 lety

Václav Šilpoch / 27. 10. 2023

Vztah s Howardem Hughsem

Po svém příjezdu do Spojených států se seznámila s leteckým magnátem Howardem Hugsem, o němž byl natočen film Letec s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Brzy se mezi nimi vyvinul romantický vztah. Hughes rozpoznal hereččino inženýrské nadání a poskytl tak Hedy plný přístup ke svému týmu vědců, aby pomohli realizovat její nápady. Jedním z pozoruhodných výsledků spolupráce byl návrh nového tvaru křídla pro Hughesova letadla, který měl zvýšit jejich aerodynamickou účinnost a rychlost. Byl inspirovaný tvarem ptačích křídel a rybích ploutví. 

Nadaná inženýrka

Hedy Lamarr tak byla nejen podmanivou herečkou, ale také významnou vynálezkyní. Nejvíce ji proslavil vývoj radiokomunikačního systému, který vytvořila společně se skladatelem Georgem Antheilem. Tento systém využíval metodu známou jako rozprostřené spektrum s přeskakováním frekvencí, takzvané FHSS (Frequency-hopping-spread-spectrum), čímž se zabránilo zachycení a rušení signálů. Dvojice získala patent na svůj vynález v roce 1942, v době vrcholící druhé světové války. Jejich vynález byl sice plně využit až o několik desetiletí později, ale položil základy moderních bezdrátových komunikačních technologií, jako jsou WiFi, GPS nebo bluetooth.

Odkaz

Hedy Lammar se během života šestkrát provdala. Už v roce 1965 se stáhla do ústraní a žila sama až do své smrti v roce 2000. Zemřela na selhání srdce, syn Anthony nechal rozptýlit popel na hřbitově v její rodné Vídni. Za vědecký přínos jí bylo v USA v roce 1997 jako jediné herečce v historii uděleno čestné uznání za rozvoj elektrotechniky.

O Hedy Lamarr vznikla řada dokumentů, například Bombshell: The Hedy Lamarr Story

Jiří Voskovec: Osudového partnera potkal na gymnáziu, utekl před dvěma totalitami a prosadil se v USA

Václav Šilpoch / 24. 06. 2023

Miloš Forman: Životní příběh hvězdného režiséra byl jako scénář hollywoodského spektáklu

Václav Šilpoch / 13. 04. 2023

Zdroje: hedylamarr.com, britannica.com, thirteen.org, science.org, leaders.com, wikipedia.org, history.co.uk

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM