Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Záporák s pronikavým pohledem byl šlechticem z Prahy: Herbert Lom, šílený inspektor Dreyfuss i protivník Vinnetoua

Avatar photo Václav Šilpoch
09. 07. 2023

Herbert Lom ztvárnil během své více jak 50 let trvající kariéry desítky zejména charakterních rolích. Můžeme si ho pamatovat v rolích zádumčivých padouchů. Nejvíce se však proslavil díky svému ztvárnění Charlese Dreyfuse, rtuťovitého nadřízeného nejapného inspektora Clouseaua ve filmové sérii Růžový panter.

Herbert Lom, vlastním jménem Charles Angelo Kuchacevič ze Schluderpacheru, se narodil 11. září 1917 do šlechtické rodiny žijící v Praze. Rodina nebyla vyloženě bohatá, řadila se spíše k vyšší střední třídě. Herbetova matka, rozená Gottliebová byla židovského původu. Otec jako mladší z potomků roku nezdědil velký majetek, rodinu zajišťoval zejména vlastním podnikáním.

Madeleine Albright: Rodačka z Prahy se dostala až na vrchol světové politiky, na svou rodnou zemi ale nezapomněla

Václav Šilpoch / 23. 03. 2023

Škola musela ustoupit herectví 

Rodina se stěhovala různě po Praze, bydlela ve Vysočanech, na Žižkově, na Vinohradech a nakonec na Novém městě. Zde také Herbert navštěvoval německé gymnázium. Po jeho absolvování se přihlásil ke studiu filozofie na německé části pražské univerzity. Na škole organizoval studentské divadlo. Herectví mu učarovalo natolik, že studium předčasně ukončil a vrhnul se na dráhu herce.

Nová kariéra, nové jméno

První příležitost objevit se na stříbrném plátně dostal Herbert Lom ještě v Československu. Svou první vedlejší roli ztvárnil ve filmu Vladimíra Slavínského Žena pod křížem (1937), ve kterém se objevil po boku tehdejších hvězd Gustava Hilmara a Věry Ferbasové. Následovala vedlejší role ve filmu Boží mlýny (1938). Kvůli své nové herecké kariéře si také zvolil krátký a úderný pseudonym. Využil k tomu telefonní seznam, v němž vybral to nejkratší jméno, na které při listování narazil. Pod pseudonymem Herbert Lom se poté proslavil i ve světě.

Emigrace do Velké Británie

V předvečer německé invaze do Československa dorazil Herbert Lom a jeho přítelkyně Didi, která byla také židovského původu, do Velké Británie. Didi však byla z Doveru poslána zpět do Československa kvůli absenci potřebných dokumentů. Po jejím návratu ji potkal tragický osud. Zemřela v nacistickém koncentračním táboře. Myšlenky na její smrt Herberta pronásledovaly do konce života. Po usazení v Londýně začal pracovat pro Evropskou službu BBC a při tom docházel na herecké konkurzy.

Patent na Napoleona 

První britský film, ve kterém získal roli se jmenoval The Young Mr. Pitt (1941). Zahrál si v něm roli Napoleona Bonaparta. Fyzická podoba s francouzským vojevůdcem a nezpochybnitelné charisma mu zajistili další dva party. Po boku Audrey Hepburn a Henryho Fondy si zahrál Napoleona v americké adaptaci románu Vojna a Mír (1956) a stejné postavě vdechl život ještě na divadelních prknech West Endu ve hře The Brides Of March od Williama Douglas-Homea (1975). V roce 1962 se objevil v roli hlavního padoucha Cornela Brinkleyho v tuzemskými diváky oblíbené adaptaci knihy Karla Maye Poklad na stříbrném jezeře. 

Skrytý komediální talent 

Lomovi s jeho pronikavýma hnědýma očima, zlověstným pohledem a charakteristickým přízvukem byly souzeny role charakterních záporáků, často podvodníků, cizinců a psychiatrů. Jeho nesporný komediální talent zatím zůstával neobjeven. Herbertu Lomovi bylo už 45 let, když dostal nabídku ztvárnit roli, která se zapsala do srdcí milionů milovníků ztřeštěného humoru po celém světě.   

Jak (ne)zešílet z Clouseaua

Nabídku ztvárnit ikonickou postavu šéfinspektora Charlese Dreyfuse ve filmu Blaka Edwardse Růžový panter (1963) po boku Petera Sellerse naštěstí neodmítl. Jeho výkon v roli nejprve soudného, poté rtuťovitého a postupně šílícího policisty byl fenomenálním úspěchem. Postava šéfinspektora se stala jedním ze základních stavebních kamenů úspěchu celé série. Herbert Lom se objevil v sedmi dílech této série o eskapádách lehce retardovaného inspektora Clouseaua, kterému vše hraje do karet, a nakonec každý sebezapeklitější případ hravě vyřeší. Postava Charlese Dreyfuse získávala v sérii stále větší prostor, ve filmu Růžový panter znovu zasahuje (1976) se z něj stane hlavní záporná postava a Hebert Lom v roli antagonisty jako vždy exceluje.

Další ikonické role nepřišly

I přes úspěch s Růžovým panterem se Lomovi nedařilo najít podobně ikonickou roli. V 70. a 80. letech se objevil v několika filmech, stejného úspěchu se mu však nepodařilo dosáhnout. Naposledy si postavu Charlese Dreyfuse zahrál v roce 1993. Mezi jeho další významné filmy patří Nebe, peklo, ráj (1980) nebo Mrtvá zóna (1983), thriller natočený podle stejnojmenného románu Stephena Kinga. Kromě filmu se Lom také objevil v televizních seriálech, včetně Dobrodružství Sherlocka Holmese (1984) a Hammer House Of Mystery And Suspense (1984).

Herbert Lom v roce 2005

Hvězda Českých lvů

Jednu z posledních možností vidět Herberta Loma zpět v domovině a slyšet jeho stále skvělou češtinu, kterou nezapomněl ani po šesti desítkách let života ve Velké Británii, měli jeho fanoušci v roce 2006, kdy předával cenu Český lev za nejlepší film.  Je to však jeho ztvárnění Charlese Dreyfuse ve filmové sérii Růžový panter, které mu zajistilo nezapomenutelné místo ve filmových dějinách. Herbert Lom zemřel 27. září 2012 v londýnském Camdenu ve věku 95 let.

Miloš Forman: Životní příběh hvězdného režiséra byl jako scénář hollywoodského spektáklu

Václav Šilpoch / 13. 04. 2023

Jiří Voskovec: Osudového partnera potkal na gymnáziu, utekl před dvěma totalitami a prosadil se v USA

Václav Šilpoch / 24. 06. 2023

/

Zdroje: screenonline.org.uk, britannica.com, theguardian.com, wikipedia.org
Zdroje fotografií: Stefan Rousseau / PA Images via Getty Images a Popperfoto via Getty Images

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM