MidnightDrip /
Celý playlist
Kultura

Miloš Forman: Životní příběh hvězdného režiséra byl jako scénář hollywoodského spektáklu

Avatar photo Václav Šilpoch
13. 04. 2023

Cenami ověnčený režisér českého původu dokázal svým talentem a pílí dobýt Hollywood. Už v dětství osiřel a musel se vyrovnávat s nepřízní osudu. Tragická smrt obou rodičů způsobená nacisty ho nepřipravila o umělecké ambice, Miloš Forman dokázal vystoupat až na úplný vrchol světové kinematografie.

Narodil se 18. února 1932 ve středočeské Čáslavi. Byl nejmladším ze tří synů Anny Formanové, která provozovala rodinný hotel ve Starých Splavech na severozápadním břehu Máchova jezera, a Rudolfa Formana, který působil jako učitel a skautský činovník. Po začátku okupace se Rudolf Forman přidal k odbojové organizaci Obrana Národa. Působil v ní jako zpravodajec. Gestapo si pro něj kvůli jeho činnosti v odboji přijelo v dubnu 1940 přijelo přímo během vyučování. Při výsleších se nezlomil a neprozradil žádného ze svých spolupracovníků. Poté co prošel tábory v Terezíně, Osvětimi a Buchenwaldu byl poslán na stavbu tunelu v Doře v Harzském pohoří, kde se mu v květnu 1944 stala osudnou nákaza skvrnitým tyfem.

Jak dlouho čekal na Oscara Leo DiCaprio a kterým filmem startoval Forman v Hollywoodu? Vyzkoušejte své znalosti

Michal Plšek / 13. 09. 2022

Válečný sirotek 

Anna Formanová byla křivě obviněna ze šíření protinacistických letáků a byla zatčena krátce po svém manželovi. Byla odvezena do vyhlazovacího tábora v Osvětimi, kde zemřela 1. března 1943. Miloš Forman pak trávil část války u sourozenců svého otce, později v rodině ředitele místní plynárny. Až v 60. letech se Forman dozvěděl, že nebyl biologický synem Rudolfa Formana. Jeho skutečným otcem byl architekt židovského původu Otto Kohn, se kterým měla jeho matka krátký vztah.

Po skončení války začal Miloš Forman navštěvovat výběrové gymnázium určené pro válečné sirotky. Na škole se koncentrovaly pedagogické kapacity a stala jednou z nejkvalitnějších v zemi. Zde si Forman vytvořil přátelství, která vydržela až do konce jeho života. Poznal zde budoucího filmaře Ivana Passera i budoucího dramatika (a prezidenta) Václava Havla. Mezi jeho spolužáky patřili třeba i bratři Mašínové. Poslední rok studia však musel Forman absolvovat na pražském gymnáziu, protože byl jedním z pedagogů obviněn ze zesměšňování komunistické strany.

Zleva: Miloš, nejstarší bratr Blahoslav, maminka Anna a bratr Pavel

Láska k umění

Forman už od dětství inklinoval k divadlu, se kterým ho seznámil jeho bratr Pavel, který působil jako malíř u kočovné herecké společnosti. Po absolvování gymnázia se Forman hrál v ochotnickém divadle na Kovárně a v 50. letech založil se spolužáky ochotnický divadelní spolek. Následně se pokoušel dostat na DAMU, ale nebyl přijat, údajně proto, že nedokázal zahrát boj o světový mír. Snaha vyhnout se povinné vojenské službě ho vedla k tomu, že podal přihlášku na obor scenáristika na pražské FAMU, kam byl také přijat, a kde přečkal turbulentní 50. léta. Navíc zde potkal kvalitní pedagogy a významné osobnosti české literatury, například Milana Kunderu nebo Miloše V. Kratochvíla. Během studia na FAMU působil jako moderátor pořadu o filmu v Československé televizi. Zahrál si i několik malých filmových rolí a psal scénáře. K režii se dostal u filmu Dědeček automobil z roku 1956, kde mu režisér Alfréd Radok dovolil zrežírovat jednu davovou scénu. V roce 1958 se podílel na tvorbě představení Laterna Magika, které bylo připravováno pro světovou výstavu Expo 58 v belgickém Bruselu.

Miloš Forman při natáčení Černého Petra, který měl premiéru v roce 1963

Vzhůru ke hvězdám

Následující dekáda byla plodná, v profesionálním i osobním životě. Během příprav nové inscenace Laterna Magika II skončilo jeho manželství s Janou Brejchovou. Poté, co si opatřil vlastní kameru, začal s Miroslavem Ondříčkem a Ivanem Passerem natáčet v divadle Semafor fiktivní dokument Konkurs. Hlavní představitelku Věru Křesadlovou si nakonec v roce 1964 vzal za manželku, ve stejném roce se jim narodili synové Petr a Matěj. V roce 1963 natočil svůj celovečerní debut Černý Petr, který vyhrál mezinárodní filmový festival ve švýcarském Locarnu. Následoval film Lásky jedné plavovlásky z roku 1965, který byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Tyto dva filmy mu naplno otevřely do Hollywoodu. Následující film Hoří má, panenko z roku 1967 mu vynesl druhou nominaci na Oscara a navíc se dostal i do americké kinodistribuce.

Americký sen

V roce 1967 bylo Formanovi oficiálně dovoleno vycestovat za velkou louži. V Americe se seznámil se seznámil s kulturou hippies. Inspirován tímto hnutím se nejprve pokusil získat práva na filmové zpracování muzikálu Hair, to se ale nepodařilo, pustil se tak do přípravy scénáře vlastního snímku Taking Off. Události léta 1968 zastihly Formana v Paříži. Tam za ním přijela jeho manželka i s dvojčaty. Nakonec se ale jejich cesty rozešly. Věra se s Petrem a Matějem vrátila zpět do Prahy, Miloš se rozhodl emigrovat a pokračovat v započaté práci v Americe. Film Taking Off se podařilo realizovat v roce 1971, ale komerčně to byl propadák. Forman tak musel začínat znovu od nuly a přežíval s jedním dolarem na den. Práci si ale dokázal zajistit. Režíroval na Broadwayi, natočil reklamu. V roce 1974 ho kontaktovali tehdy ještě neznámý herec Michael Douglas a producent Saul Zaentz a nabídli mu režii snímku Přelet nad kukaččím hnízdem. Tento film z roku 1975 získal 9 Oscarů včetně toho za nejlepší režii. Při nákladech přesahujících čtyři miliony dolarů se filmu podařilo utržit více než 100 milionů dolarů.

Miloš Forman s prvorozenými dvojčaty na červeném koberci Oscarů v roce 1976, Petr a Matěj se věnují divadlu a filmu (mimo jiné si v dětství zahráli v trilogii o rodině Homolkových otcova přítele Jaroslava Papouška), díky otci se stali i průkopníky českého skateboardingu

Hvězda první kategorie

Z Formana se tak stala hollywoodská hvězda první kategorie. Producenti se předháněli s nabídkami. Forman si tak mohl splnit i jeden z prvních amerických snů: V roce 1979 mu byla svěřena režie filmového zpracování muzikálu Hair (Vlasy). Během následujících dekád Forman potvrzoval příslušnost k hollywoodské smetánce. Pracovně se do vlasti vrátil v 80. letech při natáčení životopisného snímku o Mozartovi, který se natáčel částečně i v komunistickém Československu. Amadeus získal dalších devět Oscarů, Forman opět převzal sošku za nejlepší režii. Po pádu komunismu se sešel se svým přítelem z dětství, tehdy již prezidentem Václavem Havlem, při jeho první cestě do Spojených států, kde přednesl památný projev v Kongresu.

Na konci 90. let se seznámil se svou třetí ženou Martinou, tehdy ještě studentkou pražské FAMU. V roce 1998 se jim narodila dvojčata Andrew a James, o rok později vstoupili do svazku manželského. V devadesátých letech režíroval kontroverzní snímek Lid versus Larry Flint, jeho posledním celovečerním snímkem byl film Goyovy přízraky z roku 2006. V roce 2007 spolupracoval se svými prvorozenými syny na divadelním představení Dobře placená procházka. Miloš Forman zemřel 13. dubna 2018 ve věku 86 let v americkém Connecticutu. Odešel jako nejvýraznější postava československé kinematografie a jeden z mála tvůrců českého původu, kteří se prosadili v Hollywoodu.

Miloš Forman na place oscarového Amadea s představitelem titulního hrdiny Tomam Hulcem

Madeleine Albright: Rodačka z Prahy se dostala až na vrchol světové politiky, na svou rodnou zemi ale nezapomněla

Václav Šilpoch / 23. 03. 2023

Talent přitahovat peníze: Osud Medu Mládkovou zkoušel celý život, nikdy ji ale nezlomil

Václav Šilpoch / 06. 02. 2023

Zdroje: milosforman.com, hrdinovevalky.cz, Wikipedia
Zdroje fotografií: © Archiv Miloše Formana / milosforman.com, Profimedia, Courtesy Everett Collection / Profimedia, Collection Christophel / © AMLF / The Saul Zaentz Company / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM