Víkend na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Díky Wintonovi se vyhnul transportu, bojoval v RAF, režíroval Meryl Streep: Zapomenutý příběh rodáka z Ostravy Karla Reisze

Avatar photo Václav Šilpoch
30. 11. 2023

Od útěku před nacisty díky Nicholasu Wintonovi až po oceňované dílo. Zapomenutý příběh Karla Reisze vedl od tragického dospívání přes jeho angažmá v rámci československé stíhací perutě RAF až na vrchol britské i hollywoodské kinematografie, v jehož filmech excelovaly hollywoodské megahvězdy.

Hvězdný zpěvák se v dokumentu ukázal ve zcela novém světle: Robbie Williams umí být křehký a citlivý

Michaela Dočkalová / 27. 11. 2023

Hrozba transportu

Karel Reisz se na narodil v Moravské Ostravě 21. července 1926. Jeho otec byl právníkem židovského původu. Po uzavření mnichovské dohody jeho rodiče rozeznali nebezpečí hrozících transportů. Shodou okolností už v té době v Československu působil britský makléř a humanitární pracovník Nicholas Winton, který organizoval odjezdy dětí převážně židovského původu do Velké Británie. Karel Reisz se jako třináctiletý stal jedním z 669 dětí, které se Wintonovi a jeho spolupracovníkům podařilo zachránit, jedním z vypravených vlaků tak odjel do Británie. Vyhnul se transportu do koncentračního tábora. Nepotkal ho tak tragický osud jeho rodičů, kteří zahynuli ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi.

Pilot a kritik

V Británii vystudoval chemii na vyšší odborné škole Emmanuel College v Cambridge. Na konci války prošel výcvikem RAF, perutě si vysloužil tři týdny před koncem války. Okamžitě se připojil k jedné z československých perutí. Už při studiu se začal zajímat o filmové umění, proto po válce začal psát filmové kritiky pro časopisy Sight and Sound nebo Sequence, který spoluzakládal a jehož poslední vydání v roce 1952 i redigoval. Téhož roku se stal programovým ředitelem Britského filmového ústavu, kde naspal učebnici Umění filmového střihu.

Svobodná kinematografie

Karel Reisz se ale nechtěl věnovat pouze kritice a teorii. V 50. letech začal pracovat i na vlastních filmech. Nejprve spolupracoval s Lindsay Andersonem, se kterým spoluzakládal časopis Sequence, a Tony Richardsonem. Společně pak patřili k představitelům hnutí Free Cinema, které sdružovalo mladé britské dokumentaristy, jež své filmy natáčeli právě s pomocí Britského filmového ústavu. Filmy, které vznikly v rámci tohoto hnutí, byly osobními výpověďmi jejich autorů, věnovaly se tématům každodenního života, ale třeba i znevýhodněným skupinám obyvatelstva. Přinesly do britské kinematografie nová témata, ale často jim byla vyčítána předvídatelnost a jistá povýšenost. Reiszovým celovečerním debutem se stal film V sobotu večer, v neděli ráno (Saturday Night, Sunday Morning), natočený podle knižní předlohy Alana Sillitoa z roku 1960. Získal nejvyšší britské ocenění BAFTA v kategorii Výjimečný britský film, další dvě sošky si odnesli herci Rachel Roberts (Nejlepší britská herečka) a Albert Finney (Nejslibnější nováček). Úspěch filmu umožnil Reiszovi produkovat první celovečerní film svého přítele Lindsay Andersona This Sporting Life z roku 1962.

Úspěch i v Hollywoodu

Po dalším celovečerním snímku Night Must Fall z roku 1964 Reisz režíroval černou komedii Morgan – případ zralý k léčení (Morgan: A Suitable Case For Treatments) Davidem Warnerem a Vanessou Redgrave v hlavních rolích. Po úspěšném působení v britské kinematografii se Reiszovi otevřely dveře do Hollywoodu, v roce 1974 se přesunul do Spojených států. Natočil zde psychologické drama The Gambler s Jamesem Caanem v roli hlavního hrdiny Axela Freeda. O čtyři roky později režíroval válečné drama Psí vojáci (Who’ll Stop The Rain), kde hlavní roli novináře Johna, který se dá na pašování heroinu, ztvárnil Nick Nolte. 

Francouzova milenka Meryl Streep 

Dalším filmem, který Reisz točil již opět v britské produkci, byla Francouzova milenka. Získal pět nominací na Oscara a měl hvězdné obsazení v čele s Jeremy Ironsem a Meryl Streep, která za svůj herecký výkon získala ocenění BAFTA, LAFCA Award i Zlatý glóbus. Posledním celovečerním filmem Karla Reisze se stal snímek Každý vyhrává z roku 1989. Poté už se věnoval pouze nárazové režii v televizi. S filmovými diváky se rozloučil režií krátkometrážního televizního filmu Acts Without Words I v roce 2000. Karel Reisz zemřel 25. listopadu 2002 ve věku 76 let. Jeho manželka, americká herečka Betsy Blair, jejímž prvním manželem byl legendární herec a tanečník Gene Kelly, ho přežila o 7 let. Přála si být zpopelněna, stejně jako její druhý manžel. 

Jeremy Irons, Meryl Streep a Karel Reisz během natáčení

Záporák s pronikavým pohledem byl šlechticem z Prahy: Herbert Lom, šílený inspektor Dreyfuss i protivník Vinnetoua

Václav Šilpoch / 09. 07. 2023

Miloš Forman: Životní příběh hvězdného režiséra byl jako scénář hollywoodského spektáklu

Václav Šilpoch / 13. 04. 2023

Zdroje:

https://www.theguardian.com/news/2002/nov/28/guardianobituaries.filmnews

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Reisz

https://en.wikipedia.org/wiki/Betsy_Blair

https://www.emma.cam.ac.uk/

https://www.smh.com.au/world/sir-nicholas-winton-rescuer-of-669-jewish-children-during-the-holocaust-dead-at-106-20150702-gi315b.html

http://ommolketab.ir/aaf-lib/xb2wqua4y1hx37tlpj9m6gsa8d535v.pdf

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM