Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Umí skvěle sociopaty, Hollywood ho zatím přehlíží: Kdo je Evan Peters, představitel kanibala Dahmera

Avatar photo Carlito Brigante
18. 10. 2022

Výrazně řezané rysy, pronikavý pohled a přirozené charisma. Pětatřicetiletý herec Evan Peters je přímo předurčen pro charakterní role. Nesporný talent společně a nezaměnitelný vzhled mu nyní do života vnesly možná tu největší hereckou výzvu. Jeho herecký rejstřík se totiž rozrostl o roli nefalšovaného sociopata ve velkém seriálovém hitu. Evan Peters sbírá samou chválu a hlasitě bije na zatím zavřené dveře Hollywoodu. 

Možná už jste viděli aktuální megahit Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera, který sklízí nadšené reakce na Netflixu. Mapuje děsivou story sériového vraha Jeffreyho Dahmera, který mezi lety 1978-1991 připravil o život nejméně sedmnáct chlapců a mladých mužů. Dahmer patří mezi největší modly „bílé Ameriky“, neboť se o život připravoval především Afroameričany. Jeho skutky silně rozdělily USA, neboť krom odsudků dostával do vězení, kam ho poslalo celkem 16 doživotních trestů, i obdivuhodné dopisy. Nelehkou hereckou výzvu ztvárnit tuto rozporuplnou osobnost přijal Evan Peters, lamač dívčích srdcí a herec velkých rolí v rámci hororového subžánru.

Chtěla být žokejkou, utekla jí olympiáda a není jen ramínkem na šaty: Seznamte se s Bellou Hadid, nejkrásnější ženou světa

Andrea Machajdíková / 16. 10. 2022

Miláček zklamané generace

Rodák ze ​​St. Louis na sebe poprvé výrazně upoutal v první sérii populární série American Horror Story. Peters ztvárnil postavu sedmnáctiletého Tatea Langdona, který skrývá nejedno tajemství a zároveň se potýká s nejedním psychologickým problémem. Diváci se s jím ztvárněným hrdinou okamžitě identifikovali a z Peterse se doslova přes noc stal miláček fanynek, které upoutal jeho uhrančivý pohled. Tateův příběh byl inspirován střelbou na střední škole v Columbine, neslavně známou událostí, kdy dva studenti zastřelili 12 spolužáků a jednoho učitele, načež popravili sami sebe. Tahle postava měla pro teenagery všechno: Byla tajemná, děsivá, ale zároveň v sobě měla i kus dobráka. Zklamaná a zmatená generace měla novou modlu. Postava Tatea se navíc na nátlak fanoušků do seriálu průběžně vracela.

Zavřené dveře továrny na sny

Po takto výrazném vstupu na scénu by asi každý čekal, že se za Evanem pohrnou nabídky, ale to se vlastně nikdy nestalo. Ještě před American Horror Story přitom přišla pozvánka do hitového Kick-Ass, jenže poté už sympatický herec víceméně jen paběrkoval. Ano, sice se stal součástí universa kolem sérií jako X-men, Deadpool nebo Nikdy to nevzdávej, ale většinou šlo o štěky. Talentovaný sympaťák na svou první velkou hlavní roli na stříbrném plátně stále marně čeká. V seriálovém světě je to zcela jiná písnička. Krom oceňované série Pose byl součástí seriálu WandaVision z produkce Marvelu a ztvárnil i postavu detektiva Colina Zabela v minisérii Mare z Easttownu. Právě poslední zmiňovaní angažmá mu přineslo cenu Emmy za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli v minisérii nebo televizním filmu. A také přihrálo dosud největší uměleckou výzvu.

Za roli v minisérii Mare z Easttownu si Evan Peters vysloužil cenu Emmy, stejně jako představitelka titulní hrdinky, Kate Winslet

Chcete záporáka? Volejte Evansovi!

O hitu Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera se mluví všude, a to především právě kvůli jeho hlavnímu představiteli, který musel při studiu slavného psychopata nejednou otočil svůj vlastní morální kompas. Charismatický muž s chlapeckým kukučem se v sérii proměnil v sociopata bez emocí, který lační po krvi afroamerických mužů. Hrát kanibala, nekrofila a sériového vraha určitě vyžaduje jistou proměnu. Evans si Dahmera nastudoval z audio a video záznamů, zkoumal i nejrůznější výpovědi. Přípravu na roli slavného zločince označil za extrémně psychicky náročnou a vyčerpávající. „Děsily mě ty věci, které Dahmer udělal. Když jsem se do toho ponořil, abych ho mohl ztvárnit, došlo mi, že to bude jedna z nejtěžších věcí, jaké jsem v životě dělal, protože jsem chtěl, aby to bylo autentické,“ uvedl pro Netflix. Hlavní představitel se i se štábem zároveň snažili brát ohled na oběti, které by mohlo necitlivé zpracování látky dále traumatizovat. 

Že má v rejstříku i úsměv, předvedl před rokem na předávání cen Emmy

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022

Ten, který má patent na zlouny: Seriálová hvězda Antony Starr nabírá na popularitě, ale pro ránu nejde daleko

Carlito Brigante / 08. 08. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM