Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Umění zadarmo: Udělejte si výlet za nejhezčími murály v Česku

Karin Šnýdrová
12. 08. 2022

Zatímco grafitti je dílem často nelegálním, mural art žádné zákony neporušuje. Velkoplošná nástěnná malba má za cíl zkrášlit město, upozornit na společenské problémy nebo zkrátka jen vykouzlit kolemjdoucím pozorovatelům úsměv na tváři. Kam za nejpovedenějšími výkresy v Česku?

V téhle galerii nemusíte platit vstupné. Obrazy bez rámů visí uprostřed ulic a tak je můžete jít omrknout zcela zdarma. Pokochejte se moderním uměním a talentem streetartových umělců. 

Galerie na kůži: Umělec Arlo tvoří surrealistická tetování, nad kterými vám zůstane rozum stát

Redakce / 30. 05. 2022

Hradčanská, Praha

U stanice metra Hradčanská vyrostla v květnu pod taktovkou ilustrátora Marka Kulhavého s pseudonymem Mára Čmára realizace, která zaujme doslova na první pohled. Nástěnná malba totiž dosahuje výšky 22 metrů. Zadavatelem byla dm drogerie a přesto, že se na kresbě podílelo několik umělců ze studia DRAWetc., za návrhem krásné dívky stojí právě Mára Čmára. Jeho dílo zůstane na stěně budovy až do jara 2023. 

Nusle, Praha

Dmitrij Proškin vystupuje pod přezdívkou ChemiS a jeho díla, do kterých promítá nejrůznější poselství, můžete obdivovat v Česku i zahraničí. Při příležitosti stého výročí vzniku Československa namaloval v areálu vysokoškolských kolejí v Olomouci portrét plačícího Tomáše Garrigua Masaryka, aby zdůraznil, že představy bývalého prezidenta o budoucnosti naší země nemají s dnešní realitou takřka nic společného. Letos v březnu dojal malbou dívky s ukrajinskou vlajkou a vyjádřil podporu Ukrajině, která se ocitla pod palbou ruských vojsk. 

Stará ulice, Brno 

Čtvrť přezdívaná brněnský Bronx nemá zrovna nejlepší pověst. Je považována za sociálně vyloučenou lokalitu, město se jí však rozhodlo napravit reputaci. Přispět by k tomu měla i výzdoba. Nástěnná malba s názvem Pater Noster pochází z ateliéru místního malíře Milivoje Husáka a rozhodně stojí za zastávku. 

Olivia Newton-John zemřela na rakovinu: Které slavné potkal podobný osud a kdo nad nemocí zvítězil?

Denisa Grofová / 09. 08. 2022

Ostravica, Ostrava

Streetartový umělec Nils Westergard zpestřil bývalý obchodní dům Ostravica-Textilia v Ostravě portrétem krásné tmavovlásky už v roce 2016, ale na detailní průzkum jeho malby se na místo činu můžete i dnes. Věřili byste, že dokonale propracovaná kresba zabrala talentovanému Američanovi pouhý víkend?

Žižkov, Praha

V rámci festivalu Landscape se malíř Patrik Hábl opravdu překonal. Na stěně panelového domu o rozloze zhruba 350 metrů čtverečních vyobrazil v roce 2020 realistický vodopád. Ačkoliv se počítalo s tím, že jeho monumentální dílo bude k vidění alespoň 12 měsíců, dominantou ulice Kubelíkova je dodnes. 

Umělec vytvořil koláže hvězd s jejich mladším já

Redakce / 25. 05. 2022

Zdroj úvodní fotografie: Shutterstock

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM